Skip to main content

anCnoc stelt zijn Limited Edition anCnoc Peaty Collection voor

By 8 April 2014December 26th, 2014Nieuwe Releases, Nieuws
anCnoc Peaty

Onder het nauwlettend toeziend oog van de Distillery Manager – en na een paar toch wel angstige momenten – duikt de anCnoc Peaty opnieuw op uit de stills in Knockdhu. Eenmaal op bourbon casks geleefd, ontwikkelde het mooi, en bracht het een opmerkelijke malt voort.

Donkere geturfde rokerigheid en lichte, subtiele smaken in één geheel.

De Limited Edition anCnock Peaty Collection

De spirit zag het levenslicht in een nieuw gamma van individuele bottelingen anCnoc Peaty Whisky. Deze bottelingen kregen de naam van een traditioneel turf snijgereedschap, waarvan sommige zelfs vandaag nog gebruikt worden. Het is immers aan die simpele gereedschappen dat we de Limited Edition anCnoc Peaty Collection te danken hebben.

anCnoc Peaty – tushkar

De Tushkar is een spade heeft een lang mes dat zo door d turflaag snijdt. Hiermee wordt turf geproduceerd dat een gemiddelde tot trage verbranding heeft. Het is die turf die een complexe maar niet te overdreven rokerig karakter geeft aan de tushkar whisky, goed voor 15.0 PPM (parts per million).

Deze whisky zou volgens de officiële website enkel te koop aangeboden worden in Zweden.

anCnoc Peaty – flaughter

De Flaughter spade wordt gebruikt om de bovenste turflaag te verwijderen. Deze laag is veel rijker en produceert ook een specifieke reuk. Hierdoor heeft de whisky een steviger en rokeriger karakter aan de Flaughter whisky. In dit specifiek geval gaat het over 14.8 PPM (parts per million).

anCnoc Peaty – rutter

De Rutter spade wordt gebruikt om de grotere turf blokken vorm te geven en te scheiden. De turf zorgt voor een heel trage verbranding en scheidt minder geur af. Het geeft de whisky dan ook een geurige rokerigheid. De Rutter whisky is goed voor 11.0 PPM (Parts Per Million).

PPM?

PPM of Parts per Million geeft aan hoeveel deeltjes fenolen er per miljoen deeltjes in een whisky zitten. Zo komt 1 PPM overeen met 1 deeltje fenolen per 1 miljoen deeltjes whisky. Hoe hoger de PPM hoe meer geturfd een whisky dus is.

Genieten van de licht geturfde anCnoc

Het enige wat ons nog te done staat is dieze whisky te proeven om op die manier toch wat licht te laten schijnen op ons dokker kantje.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.