Skip to main content

5 Fabeltjes over blended whisky!

By 11 November 2015Column, Informatie, Nieuws
Blended Whisky

Er bestaan veel mythes, fabeltjes en onwaarheden over blended whisky, en in deze column proberen we er een aantal te ontkrachten.

1. Blended whisky’s zijn kwalitatief minder goed

The Famous Grouse ... een van de best verkochte whisky's en Schotland, en het is een blend!

The Famous Grouse … een van de best verkochte whisky’s en Schotland, en het is een blend!

Ik weet niet waar het vandaan komt, maar de bewering dat blended whisky van minder goede kwaliteit is dan single malt hoor je wel vaker. Een poosje terug hoorde ik het nog … en toen ik antwoordde “Giet dan maar 95% van uw whisky flessen uit” kreeg ik wel heel verdwaasde blikken te zien.

Als je denkt dat het mengen van whisky inderdaad zorgt voor een kwalitatief minder goed product, dan heb je een probleem met een groot deel van de single malt whisky’s ook. Tenslotte zijn het bijna allemaal mengsels van verschillende whisky’s.

Het grote verschil tussen een blended whisky en een single malt whisky is echter dat er in het laatste geval whisky van slechts één distilleerderij gebruikt wordt in een blend. De enige echt non blended whisky is dus een Single Cask whisky, want dan heb je echt maar whisky uit 1 vat.

2. Blended whisky’s bevatten altijd graan whisky’s

Goed … het is wel zo dat de meeste blended whisky’s gebaseerd zijn op een blend van malt whisky’s en grain whisky’s. Dat betekent echter niet dat er in elke blended whisky ook graan whisky verwerkt zit.

Een blended malt scotch whisky bevat bijvoorbeeld enkel en alleen single malt whisky’s. Vroeger heetten die vatted malts, maar om de een of andere reden werd dat aangepast naar blended malt. Naast een blended malt heb je nog een blended grain whisky die een blend is van meerder grain whisky’s van verschillende distilleerderijen.

90% van de bestaande blends zijn echter blended scotch whisky’s en daar zit inderdaad een mix van malt whisky’s en grain whisky’s in verwerkt (bv Johnny Walker, Dewar’s, Cutty Sark, J&B, Chivas Regal, …).

Cutty Sark ... geen onbekende in de blended whisky wereld

Cutty Sark … geen onbekende in de blended whisky wereld

3. Blended whisky’s zijn gemaakt om te mengen

“Een blended whisky is op zijn best wanneer je er cola bij giet”, of “een blend is enkel gemaakt om in een cocktail te verwerken”. Nog zo een fabeltje …

Natuurlijk zijn er specifieke party whisky’s die als doel hebben om te mengen met een soft drink! En ja … er zijn ook bepaalde whisky’s die beter tot hun recht komen in een cocktail … Maar dat geldt ook voor single malt whisky’s.

Vergis je echter niet … er bestaan ook sublieme blended malt whisky’s, blended grain whisky’s en blended scotch whisky’s. Ik heb er zelfs een paar waar ik op zondag avond best wel van kan genieten … puur …

4. Blended whisky’s smaken allemaal hetzelfde

“Als je er eentje geproefd hebt, dan heb je ze allemaal geproefd”. Nog zo een onwaarheid die je wel vaker hoort. Ook hier is het belangrijk om te weten waar het fabeltje vandaan komt.

Een blended whisky wordt vaak beschouwd als een ‘gefabriceerd’ product. Met andere woorden … er worden whisky’s gemengd tot men de specifieke smaak van dat merk of type blended whisky opnieuw bekomt. Grotendeels klopt dat wel, maar dat is de dag van vandaag met veel van die NAS single malts niet anders.

Ook bij The Compass Box weten ze dat ook blended whisky's lekker kunnen zijn.

Ook bij The Compass Box weten ze dat ook blended whisky’s lekker kunnen zijn.

Ook hier is het zo dat er een groot verschil is tussen de blended whisky’s en de blended malt whisky’s. Daar waar de blended whisky’s vaak consistent zijn van smaak over de jaren heen, bevatten de blended malt whisky’s wel meer diepgang, structuur en variatie.

Trouwens … de laatste tijd hoor ik wel vaker mensen zeggen dat alle single malt whisky’s steeds zoeter worden. Dus ook al is er misschien wel een grotere diversiteit qua smaak in single malt whisky’s, toch zijn ook daar algemene smaak trends te bespeuren.

5. Blended whisky’s zijn niet zo lekker als single malt whisky’s

Nog zo een onnozele bewering. Kijk … als je nu nog steeds overtuigd bent dat een blend per definitie minder goed, minder lekker of van mindere kwaliteit is dan een single malt whisky, dan wordt het dringend eens tijd dat je een aantal blended whisky’s gaat proeven.

De Yula van Douglas Laing's nog een nieuwe en lekkere blended malt whisky

De Yula van Douglas Laing’s nog een nieuwe en lekkere blended malt whisky

Ik kan je verzekeren … de laatste maanden heb ik reeds een aantal blended whisky’s geproefd. Naar mijn bescheiden mening zaten daar blended whisky’s tussen die pakken beter zijn dan een aantal overhypte en veel te dure NAS single malt whisky’s die de laatste maanden op de markt gekomen zijn.

Waar wil je naartoe?

Met dit postje wou ik even een aantal fabeltjes omtrent blended whisky’s de wereld proberen uit te helpen. Het mag duidelijk zijn dat er bij de blended whisky’s ook variaties zijn. Ja, er zijn de party whisky’s … maar er zijn ook super lekkere blended malt whisky’s die meestal nog voor een fractie van een single malt over de toonbank gaan.

Ikzelf heb de laatste maanden wel een aantal heel lekkere blended whisky’s geproefd. Een aantal van hen mag je voor mijn part gerust naast de overhypte NAS whisky’s zetten.

Deze Spirit of Freedom is een van de lekkerste whisky's die ik al mocht proeven, en ja ... het is een blend!

Deze Spirit of Freedom is een van de lekkerste whisky’s die ik al mocht proeven, en ja … het is een blend!

Verwacht je dus in de komende weken en maanden maar aan wat proefnotities van blended whisky’s op onze website. Waarom? Omdat ik ze lekker vind potverdorie 🙂 En tenslotte is dat nog altijd de grootste reden waarom ik deze blog heb gemaakt … omdat ik hou van whisky, wil genieten van whisky, ook al is het nu een single malt of een blended whisky!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

  • Ronald says:

    Amen. Ben een liefhebber en zoals in eerder commentaar, mijn fijnste whisky is een blend. de dewars signature!

    • Stefaan Lesage says:

      Wij hadden hier vroeger een restaurant in de wijk waar je op een trio van Dewar’s kon nuttigen. Daar zat inderdaad ook wat lekkers tussen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.