Skip to main content

Wild Weasel voorgesteld op het Wilderen Whisky Weekend

Wilderen Whisky Weekend

Dit weekend stelde de Alcoholstokerij en brouwerij van Wilderen met enige trots de Wild Weasel voor. De Wild Weasel wordt zo de eerste Limburgse Single Malt Whisky.

Op het Wilderen Whisky Weekend toch even van de Wild Weasel proeven

Snel even van de Wild Weasel proeven

Alcoholstokerij & Brouwerij Wilderen

De brouwerij dateert al van het jaar 1743, maar sloot de deuren in 1939. De gebouwen raakte toen wat in verval. Sinds 2011 draait de brouwerij echter terug op volle toeren. Ondertussen produceert de brouwerij en stokerij van Wilderen opnieuw 4 bieren, jenever, gin en een eau-de-bière.

Sinds dit weekend heeft de stokerij dus ook een nieuwkomer in haar assortiment. Met enige trots werd immers de eerste Limburgse single Malt voorgesteld, de Wild Weasel

De Wild Weasel

Tot vorig weekend wist het publiek nog niet hoe de whisky zou heten. De Wilderen Whisky kreeg de naam Wild Weasel. Naar verluid zou ergens in een schoorsteen een wilde wezel familie gezeten hebben en komt de naam daar vandaan. De whisky is jong, heeft 3 jaar gerijpt in eiken vaten. Naar verluidt werden zijn de vaten onder andere afkomstig van Jack Daniel’s, Heaven Hill en de Buffalo Distillery!

Op het Wilderen Whisky Weekend kon het grote publiek even proeven van de Wild Weasel. Qua smaak was de whisky best te pruimen. Het is een jonge whisky die 3 jaar en 1 dag heeft gerijpt en dat was ook een beetje te merken aan de smaak. Volledig overtuigd was ik echter niet. Naar mijn mening mag de whisky gerust nog wat verder op het vat rijpen alvorens hij gebotteld wordt. Maar goed … een heel objectieve mening kan je moeilijk geven na een snel proevertje.

Een aankomende regenbui kon de pret op het Wilderen Whisky Weekend niet bederven!

Een aankomende regenbui kon de pret op het Wilderen Whisky Weekend niet bederven!

Het Wilderen Whisky Weekend

Natuurlijk was er heel wat meer te doen op het Wilderen Whisky Weekend. Zo kon je er aan verschillende standjes proeven van meer dan 500 Single Malts. Buiten stond zelfs een Saloon waar de mensen van Whisky Club 13 voor de bourbon whisky’s zorgen.

Rondleiding door de Brouwerij en Stokerij

Natuurlijk hoort een begeleid bezoek aan de brouwerij en stokerij tot het programma. Onze gids Jean-Pierre deed het goed! Hij leidde ons door het gebouw en gaf een woordje uitleg over het proces. Daarnaast kwamen we ook allerhande weetjes te weten over de geschiedenis van de brouwerij. De rondleiding eindigde met een bezoek aan de opslagplaats waar de whisky vaten liggen te rijpen. Mooi meegenomen, want meestal is de opslagplaats off-limits.

Muziek, Dans en randactiviteiten

Buiten op het podium wist Marijn Devalck de verschillende optredens aan elkaar te praten op zijn eigen stijl. De optredens waren trouwens niet van de minste. Zo was er volop Ierse dans, pipebands, vuurspectacel in een Schots, Iers en Amerikaans kader. Zelfs Out of Cash kwam een optreden geven.

Zowel binnen als buiten waren er ook tal van rand activiteiten. Hoefijzerwerpen, karabijnschieten, een ritje op de rodeo stier … alles was mogelijk. In de 17e eeuwse schuur werden ook verschillende Whisky Masterclasses gegeven.

Meer dan 500 whiskies!

Natuurlijk hadden ook de verschillende distributeurs en importeurs hun standjes opgesteld. Hier kon je proeven van meer dan 500 single malts van over de hele wereld.

Een Dallas Dhu van 1975 ... subliem ... volgens mij ook de oudste whisky die ik ooit heb kunnen proeven!

Een Dallas Dhu van 1975 … subliem … volgens mij ook de oudste whisky die ik ooit heb kunnen proeven!

Aan de stand van The Nectar vond ik de Teeling Whiskey terug. Die Single Batch blijft toch een lekkere en betaalbare whisky hoor! Ik proefde er ook even van de Teeling Vintage Reserve Silver Bottling van 21 jaar en ik moet zeggen … Yummie!!! Een andere topper daar was een Jura The Yew Tree gebotteld in 1977!

Iets verder stonden Geert en Alex van The Whisky House met een heel uitgebreide verzameling Dun Bheagan bottelingen. Tussen de verschillende flessen vond ik ook de Longmorn en Linkwood flessen van The Maple Cask Owners … onze whisky botteling … maar daar vertel ik later wel nog wat meer over. Naast de Dun Bheagan bottelingen stond ook een indrukwekkende verzameling van Chieftain’s bottelingen met onder ander een 16 jaar oude Mortlach en een 15 jaar oude Isle of Arran whisky.

De mensen van Stokerij De Molenberg / Het Anker hadden natuurlij hun Gouden Carolus bij. Iets verder vond je dan weer de verzameling Tomatin bij Premium Spirits en de AWA (Authentic Whisky Alsace).

Helemaal achteraan in de tent hadden de mensen van The Whisky Warehouse en Alcobrands hun stand opgesteld. Naast een verzameling The Glenrothes was er ook een uitgebreide collectie Gordon & Macphail aanwezig. Volgens mij heb ik aan die stand mijn oudste en waarschijnlijk meest exclusieve whisky ooit gedronken. Een Dallas Dhu van 1975 … fenomenaal!

Een geslaagd Wilderen Whisky Weekend

De Wild Weasel heeft mij misschien niet onmiddellijk van mijn sokkel geblazen. Nu ja … een snel proevertje, in het glas dat je al de ganse dag meesleurt, doet de whisky waarschijnlijk ook geen eer aan. Hopelijk krijg ik nog de kans om de Wild Weasel in betere omstandigheden even te degusteren.

Maar toch … het Wilderen Whisky Weekend mochten er ondanks het weer wel zijn. Een ideale gelegenheid om contacten aan te scherpen, nieuwe whiskies te ontdekken en vooral om te genieten van een Whisky with Friends!

Nieuwsgierig naar meer beeldmateriaal? Klik dan even door op een van de foto’s hieronder, zo kom je bij alle foto’s die ik nam op het Wilderen Whisky Weekend

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.