Skip to main content

Whisky proeven begint bij de keuze van het glas.

Whisky Glas

Bij het proeven van whisky heeft iedereen zowat zijn eigen ritueel. Op het vlak van whisky proeven heb ikzelf dan ook nog veel te leren. Wat ik wel al heb kunnen ervaren is dat de keuze van het glas hier een belangrijke rol speelt.

Whisky proeven, wat is daarvoor het ideale glas?

Zoals eerder vermeld heeft iedereen wel zijn eigen ritueel bij het whisky proeven. Zo zie je op een whisky tasting mensen die wat water bij de whisky voegen, anderen stoppen dan weer hun neus diep in het glas, … Op zich kan dat allemaal natuurlijk.

Ondertussen heb ik al een aantal whisky tastings mee gevolgd, en heb ik al geleerd dat alles begint bij de keuze van het glas.

De Tumbler

De tumbler zie je vaak in films en series verschijnen. Denken we maar eens terug aan JR Ewing in Dallas. De man was blijkbaar een whisky fan, en dronk zijn whisky altijd uit een tumbler. We gaan hier nu verkondigen dat whisky drinken uit een Tumbler heiligschennis is, maar om echt whisky te proeven zou ik de tumbler zeker afraden.

Bij het whisky proeven speelt het aroma immers een grote rol. Proef je whisky uit een tumbler, dan verlies je al snel een groot deel van het aroma. De tumbler heeft immers een nogal grote opening bovenaan het glas, waardoor het aroma heel snel vervliegt.

Naast het verdampen of vervliegen van de geur, is het ook ontzettend moeilijk om de whisky in het glas wat op te warmen.

Wist je trouwens dat de tumbler speciaal werd ontworpen om de slechte geur van minderwaardige whisky’s te verdoezelen?

Whisky proeven - Glencairn Whisky glas

Glencairn Whisky glas

Het Glencairn glas

Het Glencairn glas werd speciaal ontwikkeld met als doel het drinken van whisky. Het glas heeft dan ook de vorm van een tulp en dus een versmalling aan de bovenkant van het glas. Die versmalling zorgt ervoor dat het aroma van de whisky mooi in het glas blijft hangen.

Het Glencairn glas is dan ook mijn favoriete glas voor het drinken van whisky. Tijdens het whisky proeven heb ik echter een klein nadeel ondervonden aan het Glencairn glas.

Zelf hou ik er namelijk van om op een tasting het whisky glas (en de inhoud) wat op te warmen in de palm van mijn hand. Omwille van de nogal dikke / brede voet is dat met het Glencairn glas wat moeilijk. Zeker wanner je het glas met 1 hand wenst vast te houden terwijl je met de andere hand de opening van het glas afdekt.

Een tulpvormig glas met voet

Whisky Proeven - Tulpvormig glas met voet

Tulpvormig glas met voet

Onder de tulpvormige glazen met voet vinden we onder andere het traditionele porto glas. Een cognac sniffer valt ook binnen die categorie, maar mijn voorkeur tijdens het whisky proeven gaat uit naar het porto glas.

Net zoals het Glencairn glas heeft een tulpvormig glas een brede bodem en een nauwe opening. Hierdoor blijft het aroma beter geconcentreerd aan de bovenkant van het glas. Ideaal dus om even het aroma op te snuiven.

Na het ruiken aan de whisky hou ik er persoonlijk van om het glas in mijn handpalm wat op temperatuur te brengen. Met de smalle voet is dat perfect met 1 hand mogelijk. Op die manier kan ik ook even met het glas walsen terwijl het glas wat opwarmt. Met de brede voet van het Glencairn glas is dat iets moeilijker.

Kies het glas dat je de beste ervaring biedt

Whisky proeven blijft een persoonlijke ervaring. Het is dan ook onmogelijk om het ideale glas voor iedereen aan te duiden. Het is iets wat je zelf proefondervindelijk zal moeten leren.

Op een gezellige avond kan ik in de zetel genieten van een goed glas whisky in een Glencairn glas. Op een echte whisky tasting heb ik liever een tulpvormig glas met voet (porto glas). En zo zie je maar dat er zelfs voor verschillende gelegenheden verschillende whisky glazen mogelijk zijn.

Welk glas geniet uw voorkeur bij het whisky proeven? Laat het ons weten, en vertel er ook gerust bij waarom.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.