Skip to main content

Whisky Proefolympics Week 2

Whisky Proefolympics 2015 - Banner

Week 2 van de whisky proefolympics zit er op. En toen ik vorige week al meldde dat het niet simpel was, had ik nog geen idee dat het zo moeilijk zou zijn.

Het scorebord na 2 weken Whisky Proefolympics

Het scorebord na 2 weken Whisky Proefolympics

Whisky Proefolympics … oneindig veel mogelijkheden

Blind proeven … we doen het thuis wel allemaal eens. Ikzelf laat af en toe mijn vrouwtje iets uitschenken uit mijn collectie en probeer dan te raden wat het is. Meestal heb ik het bij het rechte eind, want ik weet welke flessen ik in huis heb.

Bij de whisky proefolympics zijn de combinaties en mogelijkheden echter enorm. Uit de duizenden whisky’s moet je een keuze maken. Er een naam en leeftijd op kleven is al niet eenvoudig, maar tijdens de proefolympics moet je er ook een leeftijd en alcohol percentage bij opgeven.

Whisky Proefolympics Week 2 … mijn indrukken

Ook deze week heb ik geprobeerd om van alle samples wat proefnotities op te maken. Het hoeft niet uitgebreid te zijn, maar toch deed ik het. Mijn bevindingen van de 6 samples van vorige week? Wel … er zat opnieuw heel wat lekkers tussen. Kijk zelf maar :

Sample 7

 • Neus: Fris, fruitig en kruidig was mijn eerste in druk. Peper, lichte honing, caramel en groene apples is wat ik rook, en ik had de indruk wat bloemen te ruiken, ook al zou ik niet weten welke of waar dat vandaan komt. Ook hier weer een heel lichte hint van tabak op de achtergrond.
 • Smaak: Aan de fruitige kant had ik Limoen en appelsien, aan de kruidige kant heel veel pepers. Een lichte toets van gember en vanille op de achtergrond.
 • Finish: Een gimideld lange finish die nogal droog en best kruidig is.

Ik dacht dat het wel eens een Littlemill kon zijn. Ik gokte dus op Lowlands – een Littlemill van 21 jaar met een ABV van 46%. Tijdens de proefolympics werd ons ook gevraagd om scores op te geven voor geur / smaak / finish en balans. Ik geef toe … ik ben daar niet goed in, maar toch deed ik het. Sample 7 kreeg van mij 23 + 21 + 21 + 19 of een score van 84.

Blijkbaar kon ik er onmogelijk verder naast zitten. Het sample bleek een Tamdhu 2006 van 9 jaar oud te zijn. Een Speyside dus, gebotteld op 65% ABV! Dat ik het alcoholgehalte zo laag had ingeschat … dat zit mij nog steeds niet goed. En toch, het moet zijn dat de alcohol niet zo krachtig aanwezig was in de geur of de smaak.

La Belgique … 0 points dus

Sample 8 ... En Clynelish van Wemyss Malts

Sample 8 … En Clynelish van Wemyss Malts

Sample 8

 • Neus: Houterige tonen, perzik. Misschien wat amandelen en lichte honing.
 • Smaak: Droge redelijk neutrale smaak, behalve eik en hout kon ik er niet veel uithalen
 • Finish: Een zachte en matige afdronk

Geen flauw idee wat het kon zijn. Persoonlijk was ik niet echt onder de indruk van deze whisky. Qua score gaf ik hem 19 + 18 + 17 + 17 punten goed voor een totaal van 71.

Maar ik kon toch beter IETS invullen dan alles blanco laten. Ik nam dus 4 flessen uit mijn kast en probeerde op basis van de geur iets te zoeken wat erbij hoort. Ook hier … geen match … Dan maar een gokje gewaagd op een Arran (Islands) van 17 jaar oud, gebotteld op 46% ABV.

Het resultaat verbaasde mij enorm. Het bleek een Highlander te zijn. Een Clynelish van 17 jaar oud, gebotteld op 46% ABV. Raar, want die 2 keer dat ik van een Clynelish heb kunnen proeven vond ik die altijd super. Ik leg dan ook de schuld bij het avondeten, en dat had ik ook op mijn antwoordformulier vermeld 😛

Maar goed, toch een paar puntjes verdiend met de leeftijd en het alcoholgehalte.

Mystery Sample 2 – Sample 9

 • Neus: hm … ik heb dit precies ooit al eens geroken. Iets zuur en ietwat zoet, zoals bepaalde bieren
 • Smaak:Eeu, nu ben ik van de kaart … doet mij vooral denken aan de likeur die mijn grootouders uitgoten Elixir d’Anvers
 • Finish: Ondanks het feit dat de smaak mij niet onmiddellijk aanstaat blijft hij toch lekker mooi hangen. Dus eigenlijk valt de finish nog mee …

De Mystery Samples … de dagen waarop de Proefolympics nog een trapje hoger gaan. Vorige week zat ik er compleet naast, en ik had de indruk dat het deze week niet veel beter kon zijn.

En toch had ik het gevoel dat ik ooit al iets gelijkaardigs had geproefd. Ik twijfelde even tussen een Nederlandse, een Belgische en zelfs een Bretoense whisky. Uiteindelijk gokte ik op een Zwitserse Single malt van Säntis Malts, 6 jaar oud en gebotteld op 48% ABV.

Het bleek op de Frysk Hunder te gaan uit Friesland (Nederland). Een Single Malt van 7 jaar oud en gebotteld op 48% ABV. Ik vond hem niet zo denderend, maar scoorde opnieuw een paar puntjes.

Sample 10 - Auchentoshan

Sample 10 – Auchentoshan

Sample 10

 • Neus: Een peaty whisky met een zoete toets, bij contact met de huid rook ik vreemd genoeg gekookte aardappelen. Ik vermoed dat het eerder de gemoute gerst zal zijn.
 • Smaak: Eerder fruitig om mee te starten met op het einde wat meer hout en noten.
 • Finish: Een warme, zachte, aangename afdronk.

Het vrouwtje ruikt en proef af en toe eens mee. Ze wist het zeker … deze had ik ooi in huis gehad. Ik had ook dat gevoel en deed dus de kast open om alle Islay whisky’s boven te halen. Ik vond geen echte match en gokte dus op een Bunnahabhain van 12 jaar oud, gebotteld op 46,3 % ABV. De score 21 + 19 + 22 + 22 goed voor 84 punten.

Het vrouwtje had gelijk. Heb bleek om een Lagavulin 16 te gaan, gebotteld op 43% ABV. Volgens mij een van de eerste Islay whisky’s die ik ooit in huis haalde. Normaal heb ik altijd een flesje staan … maar nu niet … en toch … ik had het moeten weten.

Grappig detail … een paar dagen later kreeg ik op vaderdag de Lagavulin 16 cadeau van onze Jens !

Sample 11

 • Neus: Floraal, fruitig en licht kruidig met toetsen van mandarijntjes en appelsien en framboos.
 • Smaak: Kruidig met lichte pepers en aan de fruitige kant meloen, appelsien, en citrus.
 • Finish: Zacht en halflang met fruitige toetsen.

Fruitig en floraal deed mij onmiddellijk aan Arran denken, en ik was er bijna zeker van dat ik goed zat. Ik dacht dus dat het om de Arran 17 Years Old ging, gebotteld op 46% ABV. Over het alcohol volume was ik niet zeker. Ik was ervan overtuigd dat het hoger lag, maar ik vond geen Arran die daarbij paste. De score? 22 + 21 + 21 + 22 goed voor 86 punten.

Het was dus een Lowlands, een Auchentoshan van 15 jaar oud, gebotteld op 52,20 %ABV.

Sample 12 bleek de Highland Park Odin te zijn.

Sample 12 bleek de Highland Park Odin te zijn.

Sample 12

 • Neus: Fruitig met vooral tropisch fruit. Een rijpe banaan, mango en passievrucht, wat vijgen / dadels, kruidige toetsen en een vleugje duingras. Na een poosje kreeg ik ook lichte chocolade door en verse broodpudding.
 • Smaak: Romig, wat rook, kruidig met een ietwat vatte / olieachtige textuur. De fruittoetsen kwamen er na aan paar seconden terug door.
 • Finish: Een lange en krachtige finish met tonen die ik ook in de neus terugvond. Vooral de fruitige en licht kruidige toesten.

Ik was fan … deze whisky kon mij wel bekoren, al had ik geen flauw idee wat het was. Ik meende ook wat ziltige toetsen te hebben en op basis daarvan zocht ik een Old Pulteney uit die toch ietwat voldeed aan mijn proefnotities. Mijn gok … Old Pulteney (Distillers Edition 1996) van 15 jaar oud, gebotteld op 43% ABV (al wist ik hier opnieuw dat het waarschijnlijk meer zou zijn).

De whisky zelf vond ik eigenlijk wel top. Ik gaf dan ook de volgende score : 23 + 22 + 22 + 23 goed voor 90 punten.

Wel, blijkt dat ik een Highland Park Odin had geproefd. Een 16 jaar oude whisky dus, gebotteld op 55,8 % ABV. Heel lekker, maar of hij lekker genoeg is om zijn prijs waard te zijn … dat is weer een totaal andere vraag.

Wat hebben we geleerd … ?

In goeie oude Piet Huysentruit traditie eindig ik week 2 van de Whisky Proefolympics met “Wat hebben we vandaag geleerd?”:

 1. Probeer steeds op hetzelfde tijdstip te proeven, in dezelfde omgeving, uit eenzelfde glas en eet liefst geen al te gekruiden maaltijd vlak voor het proeven.
 2. Blind proeven is soms verrassend, maar vooral bijzonder leerrijk en nog leuk erbij!
 3. Noteer alles zoals je denkt. Je gevoel blijkt vaak te kloppen. Zoek zeker geen whisky die bij een notitie past, want dan ga je zaken zoals het alcoholgehalte aanpassen aan die whisky om het plaatje te doen kloppen.
 4. Het was mooi om even in de top 5 te staan, mooi om de week nog in de top 10 te eindigen … maar ik denk dat de echte experts nu pas op dreef komen 🙂
Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.