Skip to main content

Whisky Proefolympics Week 1

By 8 June 2015Nieuws
Whisky Proefolympics 2015 - Banner

Ja, week 1 van de Whisky Proefolympics zit er op … en man … wat is dat moeilijk.

Whisky Proefolympics: Moeilijker dan verwacht

Tja … blind proeven … dat is niet simpel. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Zelfs bij een peaty whisky ben je al niet meer zeker dat het een Islay whisky is. Het gevolg ? Ik had heel veel fout. Gelukkig kon ik hier en daar nog wat puntjes sprokkelen met een juiste regio.

Toch eentje herkend

Deze had ik helemaal juist!

Deze had ik helemaal juist!

Bij Sample 5 had ik onmiddellijk de indruk dat ik de whisky reeds had geproefd. Toen ik het vrouwtje aan het sample liet ruiken en proeven, bevestigde ze mijn gevoel.

Toen ik mijn notities voor het sample neerschreef kwam ik op het volgende :

 • Neus: kruidige toetsen met marsepein, noten, perzik.
 • Smaak: noterig, licht hout, tropische vruchten, rook, appelsien
 • Finish: behoorlijk lange finish die lang vooraan in de mond blijft hangen en zachtjes afzakt.

Het werd mij steeds duidelijker. Ik dacht de Benromach 100° Proof te herkennen. Toen ik mijn [proefnotities](http://www.whiskywithfriends.be/benromach–100-proof/ "BenRomach 10 100° Proof proefnotities.) hier op de website nakeek, zag ik wat overeenkomsten.

Ik was dan ook bijzonder trots om ’s avonds te merken dat ik het volledig bij het juiste eind had. 45 punten gescoord met 1 sample … dat was meer dan alle punten die ik de rest van de week hand verdiend met de andere 5 samples.

Wat ik van de samples vond?

Misschien nuttig om weten wat ik dacht te proven bij de 6 samples van de eerste week uit de Whisky Proefolympics :

Sample 1

Ik had niet echt een idee wat ik voor mij had. Een Speyside dacht ik, en dus gokte ik op de Benromach 10, 43% ABV. Het bleek echtre om de Glenfarclas 25 te gaan (regio: Speyside / leeftijd: 25y / alcohol: 43%).

Sample 2

 • Neus:Een heel zoete neus met tonen van caramel en roomsnoepjes (Werther’s Originals), na een poosje ook wat duingras en kruiden.
 • Smaak: Sinaasappel en citrusvruchten, een vleugje Babelutte (snoep van boter en kandijstroop) en lichte kruiden.
 • Finish: Een behoorlijk lange afdronk, kruidig en toch romig en zoet.

Ik gaf als antwoord Islands, Jura (Diurach’s Own), 16 Years, 40%. Het juiste antwoord was Ben Nevis 1996 60.000 Bottles on the Wall (regio: Highlands / leeftijd 18y / alcohol: 50.6%).

Mystery Sample 1

 • Neus: de whisky had wat tijd nodig om te ademen, mijn eerste indruk in de neus was dan ook niet zo positief. Na een paar minuten merkte ik kruidige en zoete toetsen. Ananas en mango kwamen in mij op. Het klinkt misschien raar maar ik kreeg ook rauwe prei door in de neus
 • Smaak: hij kwam nogal sterk binnen, waardoor ik de indruk had dat het alcohol percentage aan de hoge kant lag. Daarna ook hier zoete toetsen. Rode bosvruchten, framboos, lichte honing en peper.
 • Finish:het gevoel van sterke alcohol blijft een poosje hangen. De smaak daarentegen iets minder

Ik gaf als antwoord Bourbon, Canada, Glen Breton, 12 jaar, 50 %. Het juiste antwoord was Girvan 1988 Creative Whisky Company (wat: single grain / land: Schotland / merk: Girvan (Lowlands) / leeftijd: 26 / alcohol 55.1%).

Sample 4

 • Neus: BBQ!!! Echt, gerookt spek en BBQ geuren, kampvuur. Op de achtergrond toch een lichte frisheid, een lichte ondertoon van ether?
 • Smaak: Een rokerig karakter met toetsen van koffie / mokka. Ik had echt de smaak van versgemalen koffiebonen in de mond. Een flashback naar de manuele koffiemolen van oma waar je na het malen wel eens je vinger in wou dippen om te proeven. En toch eindigt alles met een frisse toets van lichte eucalyptus.
 • Finish: Behoorlijke afdronk met de nodige rokerigheid … ook de koffiebonen bleven wat hangen.

Ik gaf als antwoord Islay, Ian Macleod (Smokehead), 18 jaar, 46%. Het juiste antwoord was Islay, Kilchoman (2009 Single Cask Release), 5 jaar en 59,2 %

Sample 5

Toch heel even in de top 5

Toch heel even in de top 5

 • Neus: kruidige toetsen met marsepein, noten, perzik.
 • Smaak: noterig, licht hout, tropische vruchten, rook, appelsien
 • Finish: behoorlijk lange finish die lang vooraan in de mond blijft hangen

Ik gaf als antwoord Speyside, Benromach 100° Proof, 10 jaar 57%, 10 jaar, en dat was correct!

Sample 6

 • Neus: Kruidige toetsen met een vleugje tabak / sigaren en peper.
 • Smaak: Ook de smaak is kruidig en prikkelt de tong.
 • Finish: een lange afdronk die je mooi door je keel voelt zakken. Blijft ook best lang in de mond hangen.

Mijn antwoord was Islands, Scapa, 16 jaar, 40%, het juiste antwoord was Campletown, Springbank, 9 jaar en 54,7 %

Mijn score?

Goh … eigenlijk valt het mee. Vooral natuurlijk omdat ik de Benromach 10 100° Proof had herkend. Heel even stond ik zo zelfs in de top 5. Ja, even … want bij het volgende sample was dat alweer voorbij.

En toch … voorlopig sta ik niet als laatste, en daar ben ik eigenlijk wel best blij om! Het is namelijk nog moeilijker dan ik zelf had verwacht!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.