Skip to main content

Whisky Proefolympics – De finale week!

Whisky Proefolympics 2015 - Banner

Ja, na week 1 en week 2, was het vorige week tijd voor de laatste week van de Whisky Proefolympics. En man … wat een finale week …

Whisky Proefolympics - Eindscore

Whisky Proefolympics – Eindscore

Ik kijk al uit naar de volgende Whisky Proefolympics

Toegegeven … ik stond een poosje in de top 5, maar zakte heel snel naar een plaatsje in de top 10. In de finale week werden blijkbaar veel punten gescoord. Ikzelf maakte een aantal stomme fouten en eindigde op een welverdiende 18de plaats. Uit een totaal van 41 deelnemers is dat nog niet eens zo slecht. Het was immers mijn eerste Blind Tasting en ik had er niet zo een goed gevoel bij.

En toch … ik ben enorm blij dat ik heb deelgenomen, en kijk al uit naar de volgende editie. Trouwens … Sebastiaan en Norbert verdienen een dikke pluim … Alles was top!

Whisky Proefolympics Week 3 … mijn ‘flaters’

Om de een of andere reden ging het deze week niet zo goed. Ik had het bij bepaalde samples echt wel moeilijk om er iets uit te halen. En toch deed ik volgende gokjes:

Sample 13

 • Neus: Rokerig en kruidig om mee te starten met een vleugje tabak, misschien zelfs wat sigaar. Toch is er ook een frisse toets aanwezig.
 • Smaak: Een zeste van appelsien was het eerste wat bij mij te binnen schoot.
 • Finish: Een mooie en warme afdronk, hier hou ik wel van.

Ik dacht met die lichte rook dat we wel bij een Islay zaten, ook al verwees de ‘hint’ eerder naar de Islands … Ja, ik liet mij dus vangen door de peat en gokte op een Bunnahabhain van 12 jaar, gebotteld aan 46,3 ABV. Sample 13 kreeg een score van 21 + 20+ 22 + 20 = 83

Als de hint van Norbert naar een Islands whisky verwijst, dan is er geen twijfel aan … Het was dus een Islands whisky, een Isle of Jura 1989 van Signatory, gebotteld aan 59%! Hoe ik op een veel lager alcoholgehalte gegokt heb … het is mij nog steeds niet duidelijk.

Sample 14 - Strathmill 1989 - Blackadder

Sample 14 – Strathmill 1989 – Blackadder

Sample 14

 • Neus: Eerste indruk was heel zoet, vermoedelijk sherry met tropische vruchten. Achteraf kreeg ik wat eik en vanille door
 • Smaak: Citrusvruchten, lichte appelsien, peperige kruiden en een vleugje vanille
 • Finish: Behoorlijk zacht en matig lange afdronk
 • Score: 20 / 21 / 21 / 20 = 82

Om de een of andere deden kon ik hier niet zo heel veel uithalen. Ligt het aan de whisky of aan wat ik vooraf heb gegeten, geen idee. Ik gokte op een Speyside. Meer specifiek vulde ik een Imperial van 17 jaar in, gebotteld aan 46% ABV. Qua score kreeg sample 14 een 20 + 21 + 21 + 20, goed voor 82 punten.

Goed … de regio had ik juist, de rest totaal niet. Het ging deze keer om een Strathmill van 23 jaar oud, gebotteld op 53,3% ABV.

Mystery Sample 3 – Sample 15

 • Neus: Zoet met caramel en kandijsuiker, rozijntjes, gekonfijt fruit en vanille. Op de achtergrond ook een vleugje hout.
 • Smaak: Mooi gebalanceerde kruidige smaak met licht zoete toetsen van vanille en lichte chocolade.
 • Finish: Een zoete en ietwat bittere afdronk die vooral vooraan in de mond bleef hangen.

Een bourbon hadden we nog niet gehad, en toch ging ik het verder zoeken. Ik dacht immers dat we bij de Japanse Nikka Taketsuru blenden malt zaten … 12 jaar oud en gebotteld op 40% ABV. De score die ik aan het sample gaf was 21 + 21 + 19 + 20 of 81 punten.

En natuurlijk was het een bourbon, zoals de meeste deelnemers wel hadden geraden. Een Eagle Rare 10, gebotteld op 45% ABV. Veel deelnemers scoorden hier een pak punten en zo viel ik uit de top 10 en eindigde ik op plaats 17.

Sample 16 - Arran 2004 Orkney Bere Barley

Sample 16 – Arran 2004 Orkney Bere Barley

Sample 16

 • Neus: Mijn eerste indruk in de neus was vooral aarde, met iets wat ik enkel kon omschrijven als een of andere versie groente of plant (ik durf al niet meer zeggen prei). De geur die ik af en toe wel eens krijg bij new make spirit eigenlijk. Na een poosje kwamen ook iets diepere en zoetere tonen door. Wat marsepein en amandelen
 • Smaak: ook hier New make spirit, met alcohol en een medicinale toets en wat hout. Op het einde had ik wel een lichte munt.
 • Finish: Ook hier … redelijk oppervlakkig

Geen idee wat het probleem was, maar bij sample 16 had ik vooral een gevoel van een heel jonge whisky. Ik ging het zoeken bij een Campletown, een Glen Scotia van 10 jaar, gebotteld op 46% ABV. De score die ik gaf aan sample 16 was 17 + 18 + 18 + 18 of een totaal van 71 punten.

Deze keer had ik qua leeftijd goed gegokt, maar daar bleef het ook bij. Sample 16 was de Arran 2004 Orkney Bere Barley CS van 10 jaar oud, gebotteld op 56.2 % ABV.

Sample 17

 • Neus: Lichte turf met vooral wat noten, romig, zoet met wat caramel en botersnoep, zelfs een vleugje marsepein.
 • Smaak: Rijpe banaan, een vleugje kruidigheid en lichte peper, dadels overgoten met toch wel wat rookenigheid en turf.
 • Finish: Een lange krachtige afdronk die heel lang blijft hangen. Het mondgevoel in de finish doet mij denken aan een cask strength botteling.

Na lang twijfelen ging ik voor de Cù Bòcan 1989. Een 25 jaar oude whisky gebotteld op 53,2 % ABV. De subtiele rokerigheid in deze whisky vond ik wel top. Het sample kreeg van mij dus ook een mooie score van 22 + 23 + 24 + 22 of 91 punten.

Het bleek om een Glen Garioch 1990 te gaan van de Creative Whisky Company. Een Higlands dus van 23 jaar oud, gebotteld op 55.6 % ABV. Close … but no cigar … Maar goed, een heel lekkere whisky dus.

Sample 18 - Bunnahabhain 1987

Sample 18 – Bunnahabhain 1987

Sample 18

 • Neus: Een vleugje eik met een geur van zoethout en drop, overrijpe peer en een vleugje appelsien. Een vleugje pruimen en wat kaneel?
 • Smaak: Vooral sherry smaken zoals vijgen en dadels meende ik te herkenen met een lichte rook. Wat frambozen en peren, eik en een lichte zilt toets.
 • Finish: Heel lange afdronk met ook weer wat drop, pruimen en dadels. Man … super afdronk.

Het laatste sample van de Whisky Proefolympics. De neus en de smaak deden mij onmiddellijk denken aan de PC serie van Port Charlotte. Ik gokte dus op de nieuwe Port Charlotte PC 12 van Bruichladdich, een whisky van 12 jaar oud, gebotteld op 58.7 % ABV. Ook het laatste sample kreeg een mooie score van 23 + 22 + 23 + 23 of 91 punten.

Deze keer ging het om een Bunnahabhain uit 1987 gebotteld door Berry Bros & Rudd. Deze single malt Islay whisky is 26 jaar oud en werd gebotteld op 49,8 % ABV.

Whisky Proefolympics is voor herhaling vatbaar!

Ondertussen weet ik dat het dringend tijd wordt om de grenzen wat te verleggen. Er zijn nog zo veel whisky’s die ik nog nooit heb geproefd!

Van de 18 whisky’s die we voorgeschoteld kregen tijdens de Whisky Proefolympics, had ik er nog maar 5 geproefd voor de competitie. Het was dus niet alleen een mooie wedstrijd, maar ook de ideale gelegenheid om eens wat anders te proeven. Het experiment is dus zeker voor herhaling vatbaar.

Wil je er volgend jaar ook bij zijn ? Stuur dan een mailtje naar tasteolympics@outlook.com dan kunnen Norbert en Sebastiaan jullie verder op de hoogte houden van de nieuwe editie. Oh, en vergeet vooral niet om ook eens naar de Single Malt Whisky Group of Facebook te surfen! Ondertussen kan je nog even kijken naar de lijst van samples die we dit jaar op de Proefolympics voorgeschoteld kregen :

ProefOlympics-2015 – Totaal Overzicht Samples

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

 • Pepijn says:

  Een heel leerzame ervaring, en in die drie weken hebben we fantastische whisky’s voorgeschoteld gekregen! Leuk om je ervaringen terug te lezen; en meedoen is winnen :-).

  • Stefaan Lesage says:

   Dank je Pepijn. Het was inderdaad vooral leerrijk. En als er 1 iets is wat ik heb onthouden, dan is het wel dat ik nog te weinig verschillende whisky’s heb geproefd 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.