Skip to main content

Whisky Proefolympics 2015

Whisky Proefolympics 2015 - Banner

Deze maand was er de NAS vs Age Statement blind proeverij, maar juni staat volledig in het teken van de Whisky Proefolympics 2015!

De samples van de Whisky Proefolympics

De samples van de Whisky Proefolympics

Wat is de Whisky Proefolympics 2015?

Het idee komt vanuit de Single Malt Whisky group op Facebook. Mocht je nog geen lid zijn van die groep, dan raad ik je aa om dat heel snel te doen.

De opzet is op zich eenvoudig. Iedereen die wou deelnemen aan de Whisky Proefolympics 2015 kon zich inschrijven. Sebastiaan en Norbert hebben ervoor gezorgd dat we allemaal een doosje met 18 samples hebben ontvangen. De bedoeling is dat de deelnemers de samples proeven en een aantal vragen beantwoorden.

De gewone proefdagen van de Whisky Proefolympics 2015

De Whisky Proefolympics start officieel op 1 juni. Vanaf dan wordt er 6 dagen per week gespeeld. De samples wordt geproefd, en de deelnemer moet dan proberen een aantal zaken te raden met betrekking tot het sample. Om het extra spannend te maken zijn er voor elk van deze samples een aantal vragen. Zo moeten we raden uit welke regio de whisky komt, wat de naam is van de distilleerderij, de leeftijd van de whisky, maar ook het alcohol percentage!!

De Whisky Proefolympics heeft ook 3 Mystery Days!

Van de gewone dagen weten we dus dat het over een single malt Schotch whisky gaat. Er zijn echter ook 3 Mystery Days voorzien.

Op die dagen proeven we dus géén Schotse single malt. Is het een single malt, dan komt hij dus uit een ander land. Is het geen single malt dan kan het een single grain, een bourbon, een rye of een blended whisky zijn.

De Whisky Proefolympics volgen? Dat kan …

Op Facebook kan je de Whisky Proefolympics volgen via de Single Malt Whisky group. Dagelijks kan je daar een update vinden van de tussenstand en de score van die dag. Om alles makkelijk te kunnen volgen zal iedereen gebruik maken van de #ProefOlympics hashtag.

Wij zullen ons best doen om hier wekelijks onze antwoorden door te geven.

De Whisky Proefolympics Prijzen

Aan de Whisky Proefolympics zijn natuurlijk een aantal prijzen verbonden. Wat die zijn, dat weten we voorlopig nog niet. Maar ik ben er zeker van dat Sebastiaan en Norbert mooie prijzen hebben voorzien voor de top 3.

Waar hopen wij te eindigen?

Whisky Proefolympics 2015 ... Let the Games Begin!

Whisky Proefolympics 2015 … Let the Games Begin!

Wel … in alle eerlijkheid doe ik persoonlijk mee voor de eer. Hoog eindigen, dat zit er niet in. Wanneer het vrouwtje iets uitschenkt uit mijn eigen kast, dan kan ik meestal wel raden welke whisky het is, dat wel. Maar op zich weet ik ook wel wat er in mijn kast staat natuurlijk.

Bij deze Whisky Proefolympics weten we echter niet wat de mogelijkheden zijn. De samples kunnen immers van eender welke distilleerderij komen. Daarnaast is er ook nog de keuze uit de tal van expressies die elke distilleerderij op de markt brengt.

Ik hoop dus hier en daar een puntje te verzamelen door een regio goed te hebben. Misschien wat extra punten voor het herkennen van één van mijn favoriete whisky’s. Met wat geluk komt er nog ergen een extra punt uit de lucht gevallen door een juiste gok.

Hoog scoren … dat zal er dus niet in zitten, maar de ervaring om aan zo een experiment mee te doen … daar doe je het toch voor!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.