Skip to main content

Whisky Live Belgium in Spa

By 9 February 2015Whisky Festival
Whisky Live Belgium

Vorig weekend was het weer tijd voor Whisky Live Belgium, dat de laatste jaren traditioneel doorgaat in Spa. Een ideaal excuus dus om even naar Spa af te zakken.

Whisky Live Belgium

De eerste Whisky Live Belgium bezoekers op zondag

De eerste Whisky Live Belgium bezoekers op zondag

Mijn eerste ervaring met Whisky Live was vorig jaar in Parijs. Deze keer was het iets dichter bij huis en trok ik dus richting Spa voor Whisky Live Belgium.

Qua locatie heef Whisky Live Belgium al een aantal jaar gekozen voor het Casino in Spa. Eerlijk gezegd een best mooie locatie die het evenement een extra cachet geeft. Al merkte ik wel dat het snel behoorlijk warm werd in het Casino, iets wat een aantal standhouders ook al hadden opgemerkt. Maar goed …

Whisky Live Belgium brengt whisky distilleerderijen, importeurs en liefhebbers samen onder een dak. Ik kon niet onmiddellijk een officieel cijfer terug vinden, maar ik schat dat er meer dan 100 verschillende whisky merken aanwezig waren. Als je weet dat elk merk dan ook een aantal whisky’s aanbiedt, dan snap je al snel dat er keuze genoeg was. Tal van whisky’s en rhums zijn gratis te proeven. De iets exclusievere whisky’s worden natuurlijk tegen een vergoeding aangeboden.

De whisky’s

Er was ook hier een enorme keuze aan verschillende whisky’s. Na de eerste verkenningsrond en het maken van wat foto’s, werd het tijd om hier en daar ook even te proeven. Alles proeven was onmogelijk, dus volgt hier een kleine selectie van al het lekkers dat op Whisky Live Belgium werd aangeboden..

De Mackmyra Iskristall

De Mackmyra Iskristall

Mackmyra Iskristall

We hebben het hier al eens over de Zweedse whisky van Mackmyra gehad. Deze keer proefde ik de Iskristall. De Mackmyra Iskristall kreeg een finishing op Pedro Ximénez sherry vaten.

In de neus had ik zoete en kruidige toetsen. De geur deed mij aan kerstmis denken, en ook wat naar de Pomme d’amour die je vroeger op de kermis kon kopen. Wat ik in de neus had proefde ik eigenlijk ook. Eerst het zoete van de gekarameliseerde suiker en daarna de fruitige appel. Gebotteld op 46.1 % ABV en best lekker!

Benromach Hermitage Wood Finish

Aan de stand van BenRomach stonden de ondertussen bekende Benromach 10 Years Old en de Benromach 10 Years Old 100° Proof. Daarnaast stond ook de Benromach Hermitage Wood Finish. Deze whisky heeft gerijpt in first fill bourbon vaten. Daarna kreeg de whisky nog een finishing van 27 maanden op Hermitage wijn vaten.

In de neus fruitig en de typische geur van noten met een lichte rokerigheid. Qua smaak deed het mij vooral denken aan donker fruit met de nodige kruidige toetsen. De Benromach Hermitage Wood Finish bleef voornamelijk lang op de tong hangen.

Glenglassaugh 1978 for The Nectar

Deze exclusieve Glenglassaugh werd heel speciaal gebotteld voor The Nectar. Deze 36 jaar oude whisky kreeg een finishing op een sherry hogshead en werd gebotteld op 47.6 % ABV.

Een Glenglassaugh 1978 exclusief gebotteld voor The Nectar

Een Glenglassaugh 1978 exclusief gebotteld voor The Nectar

In de neus was hij heel gebalanceerd. Ondanks het iets hogere alcohol gehalte was daar in de neus niet echt veel van te merken. In tegenstelling tot de 30 jaar oude Glenglassaugh was deze editie eerder kruidig dan fruitig. Een mooie en goed gebalanceerde combinatie van kruidige en zoete smaken. Opvallend was ook dat de smaak heel lang mooi in de mond bleef hangen. De Glenglassaugh 1978 is een typische whisky waar je echt lang van kan en moet genieten. In mijn boekje eindigde ik mijn korte notities met 1 woord : “Af!”,en dat was ook zo!

Benromach 30 Years Old

Op de stand van Benromach stond ook een 30 jaar oude Benromach, en daar moest ik toch ook even van proeven. De whisky is gerijpt op first fill en refill sherry casks, vandaar ook zijn iets rodere kleur vermoed ik.

In de neus had ik vooral vanille, rozijntjes, citrusvruchten, wat chocolade en een vleugje appelsien. Dat laatste deed mij vooral denken aan die chocolade snoepjes gevuld met sinaasappel in de vorm van een halve maan. Geen idee meer hoe dat heet, maar bijzonder lekker! De smaak kon ik moeilijk plaatsen, en dus schreef ik in mijn schriftje “zacht, zoet en kruidig, het gevoel van een frangipanetaartje”. De sleutelwoorden in mijn boekje waren blijkbaar frangipane, marsepein, chocolade, granny smith en peper.

De Benromach 30 Years Old kreeg van Jim Murray een score van 95.5 in zijn Whisky Bible uit 2012. Wel, ik zou daarmee akkoord kunnen gaan, een zachte whisky met mooi gebalanceerde smaken.

De anCnoc vintage 2000

De anCnoc vintage 2000

anCnoc 2000

De anCnoc Vintage 2000 moest ik geproefd hebben. Het jaar 2000 is het geboortejaar van onze Jens, en dus probeer ik hier en daar wat flesjes uit dat jaar te verzamelen. De anCnoc stond dus op het lijstje, en op Whisky Live Belgium kon ik er rustig van proeven.

In de neus had ik vooral zoete en fruitige tonen. Een overduidelijke vanille en een vleugje rode vruchten. Op de achtergrond meende ik ook de typisch engelse Orange Marmelade te herkennen. Qua smaak ook licht zoet met de typische sherry toetsen. Mij deed het vooral denken aan melkchocolade met praliné vulling, wat vanille en citrus vruchten.

Douglas Laing – XOP – Mortlach 22 Years Old

Last but not least … eentje op aanraden van Chris Lauriers. Een Mortlach van 22 jaar oud uit de XOP serie van Douglas Laing.

In de neus had ik vooral kruiden met lichte zoete toesten. Ondanks het hoge alcohol gehalte van 57.1 % ABV viel dat niet onmiddellijk op in de neus. Qua smaak vooral ook kruidige toetsen die mij deden denken aan chocolade, speculaas en zandkoekjes. De finish was intens en lang met opnieuw wat chocolade.

Douglas Laing's XOP Mortlach aged 22 years

Douglas Laing’s XOP Mortlach aged 22 years

Het is een toppertje. Maar wel een redelijk zeldzaam toppertje. Met welgeteld 225 gebottelde en genummerde flessen zal het niet eenvoudig zijn om er eentje op de kop te tikken.

Foto’s

Zoals steeds probeer ik altijd een aantal foto’s te nemen. Ondanks de toch wel mooie locatie, bleek het echter een hel te zijn om op Whisky Live Belgium mooie foto’s te nemen. Het schaarse licht dat dan nog eens sterk varieerde van kleur en zich steeds verplaatste zorgde voor de nodige problemen. Maar toch nam ik een aantal shots die best OK zijn en dus deel ik die graag ook even met jullie.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.