Skip to main content

Whisky is hip … volgens Humo

By 23 February 2015Opinie

Volgens weekblad Humo is whisky momenteel de nieuwste trend in drankenland. Het is niet langer de drank van cowboys en oude heren. Whiskyliefhebber Bert De Smet vertelt waarom hij liever niet heeft dat whisky ‘hip’ is.

Whisky is hip

Boots dragen om meer cowboy te zijn

Boots dragen om meer cowboy te zijn

In het weekblad Humo van dinsdag 17 februari 2015 verscheen er een uitgebreid artikel over ‘whisky als de nieuwe gin’. Of zoals het weekblad zelf stelt: ‘Gin-tonic is helemaal uit; cocktails met whisky zijn de nieuwe trend. Tot voor kort was whisky iets wat in oude cowboyfilms door mannen met verweerde nekken werd achterovergeslagen. En in Europa was het de bedaarde borrel van gegoede heren op leeftijd. Maar nu heeft de whiskycocktailhype ook ons land bereikt.’

Whisky is volgens Humo nu dus opeens héél erg hip. Het is niet langer de drank voor oude cowboys en heren van gegoede stand.

Ik ben zelf een fervent whiskydrinker. Doe ik dat om hip te zijn? Ik dacht het niet. Ben ik daarom hip? Blijkbaar wel. En toch wil ik het niet zijn. Misschien dat ik daarom ook boots draag om bij die ‘oude cowboys van weleer’ te horen. Bij die authentieke whiskydrinkers. Ik heb bovendien ook lak aan hipheid. Ik wil gewoon kunnen genieten van het lekkere levenswater. Maar daardoor schaar ik mezelf dus ongewild bij het legertje hipsters dat momenteel whisky boven gin verkiest. En dat vind ik niet zo fijn.

Whisky is metal

Waarom drink ik dan whisky? Omdat het een verfijnde, veelzijdige drank is. Whisky doet me vaak denken aan metal. Zware metalen lijken op het eerste gezicht ook allemaal hetzelfde gebrul, geroep en getier. Maar het is een muziekgenre met ontzettend veel subgenres. Van black en death over heavy en power tot symfonische, folk en zelfs opera metal. Plus nog tweehonderd en oneindig veel andere subgenres.

En net zoals ik blijvend verwonderd kan zijn door metal, ben ik dat ook door de gelaagdheid van whisky. Het is een drank die onwaarschijnlijk veel soorten whisky’s met evenveel smaakverschillen kent. Elke keer opnieuw ontdek je iets nieuws, zelfs binnen één merk. Door het hoge alcoholpercentage en de stevige smaak is het bovendien een vloeistof die je eerder langzaam nuttigt. Een goedje dat je koestert ook.  Net zoals metal dus. Die koestering lijkt echter ver weg bij de nieuwe generatie whiskyliefhebbers.

Evenveel soort metal als whisky?

Evenveel soorten metal als whisky?

Whisky is big business

Rijk worden met whisky

Rijk worden met whisky

De trend van whiskycocktails heeft een nogal vervelend neveneffect. Flessen aanschaffen is stilaan onmogelijk voor arme, jonge zielen zoals ikzelf. Want door de grotere vraag stijgt de prijs van een goede fles whisky omgekeerd evenredig met het beschikbare levenswater. En dat is verdorie jammer.

Rijke Russen en Chinezen kopen de flessen bovendien puur als investering. Om die flessen later voor grof geld te kunnen doorverkopen. Of om te kunnen zeggen dat ze ‘die’ fles staan hebben. Want whisky ‘bezitten’ is nu eenmaal ook hip. Maar niet om te genieten van de verfijnde smaken. Want ervan drinken, dat zou toch doodzonde zijn, niet?

Weg dus met de hipheid van whisky. Om de prijzen terug ‘democratisch’ te maken zodat we terug meer soorten kunnen proeven als gewone sterveling. Maar ook om de overvloed aan te vroeg gebottelde of Non Age Statement-flessen (meestal jonge bottelingen) in te perken. Die vroege bottelingen hebben immers veel te vaak met commerce te maken en al te weinig met de smaak. Jammer genoeg.

Whisky is geen martelobject

Nu, niet alles aan die hipheid is natuurlijk slecht. Het is Medieval-Torture-Instrumentsaltijd fijn dat meer mensen whisky ontdekken. Hoe meer mensen van het levenswater leren genieten, hoe beter. Whisky is nu eenmaal een fantastische drank die veel meer waardering verdient. Alleen is die nieuwe whiskycocktail trend niet echt iets wat je onder de term ‘waardering’ kan verstaan.

Goede single malt whisky gebruiken om cocktails te maken: ik vind het pure horror. Als whisky een ziel zou hebben (en ik denk van wel), dan valt het maken van whiskycocktails zonder meer onder de verzamelterm martelen. In onze contreien is martelen al enkele decennia bij wet verboden. Dus aan alle whiskycocktailmakers: stop met onze godendrank te verkrachten. Of ga direct naar de gevangenis.

Bert De Smet

stafcoördinator/directieteam Kunstacademie Waregem, whisky (o.a. bestuurslid Whiskyproevers Genootschap Golden River Waregem), metal, venijn in baard, Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2014, bestuurder @HeemkundeVL @ADemedts, Hondenzwemming | Sint-Baafs-Vijve · Linked In | Twitter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.