
Het Whisky Festival Den Haag schijnt een topper te zijn, en dus trokken we met een aantal Whisky vrienden richting onze noorderburen.
Whisky Festival Den Haag
Ikzelf was nog nooit op het Whisky Festival Den Haag geweest. Het stond in mijn agenda, maar ondertussen waren alle kaarten voor het Whisky Festival Den Haag al de deur uit. Niet getreurd … Geert De Bolle van The Whisky House had nog kaartjes voor Whisky Festival Den Haag kunnen bemachtigen, en ik mocht mee! Joepie!
We vertrokken met de trein vanuit Antwerpen, en nog geen twee uur later stonden we in Den Haag. Op de trien was er ruim voldoende tijd om even gezellig bij te kletsen en te genieten van een boterham met Schotse zalm. Hoe kan je een dag Whisky Festival Den Haag beter inleiden dan met Schotse zalm …
In Den Haag hadden we nog ruim de tijd om iets te drinken en zelfs iets te eten. Recht tegenover de kerk vonden we The Fiddler waar Ansgar en Thomas Speller van Whisky Speller ons zaten op te wachten. Iets later werden we zelfs vergezeld van Jeroen en Peter van Whisky Oss. Nog wat gezellig bijpraten onder Nederlandse en Belgische whisky bloggers, altijd mooi meegenomen.
Al werd het duidelijk dat een lange rij mensen zich voor de deur van de Grote Kerk begon te vormen. We hoopten dat die snel zou krimpen, maar dat bleek niet het geval te zijn. Dan maar aanschuiven met de rest … een dik half uur …
De Grote Kerk
Het wachten was meer dan de moeite waard. De Grote Kerk van Den Haag blijkt een fantastische locatie te zijn. Eigenlijk best wel een tegenstrijdige locatie … gods huis dat dienst doet als beurs voor alcohol … wie had dat 50 jaar terug durven zeggen. Maar goed … beter zo dan de kerk te laten leegstaan en verkommeren zoals wel vaker gebeurt.
Een kerk heeft eigenlijk wel iets. Ik heb nu al een kerk gezien die dienst deed als boekenwinkel, nu eentje als beurs, en zelf heb ik ooit eens voorgesteld om de kerken te gebruiken als kantoorruimtes of vergaderruimtes.
Het enige nadeel van de locatie is dat de standjes nogal klein en dicht op elkaar stonden. Als snel vormen zich groepjes mensen voor een stand, en dan wordt de doorgang best moeilijk. Maar goed …
De Whisky’s
Opnieuw tal van lekkers geproefd. Misschien op een bepaald ogenblik iets te veel. Want toen Thomas mij op een gegeven ogenblik de naam van een distilleerderij op Islay vroeg die begon met een L kon ik mij de naam niet voor de geest brengen. Zelfs niet na de tips ‘eindigt met N’, ‘normaal een 16 jarige’, … Een black-out heet dat, of word ik toch ook een dagje ouder, want aan de whisky’s zal het niet gelegen hebben … dat weet ik zeker.
Armorik – Maître de Chai
De Armorik is een Bretoense whisky van de Warenghem Distilleerderij. Van de Armorik – Maître de Chai zijn in totaal en 1000 flessen gebotteld zijn met een ABV van 47.3%.
De whisky heeft gerijpt op first fill sherry vaten, en dat valt op. Fruitig en kruidig in de neus met lichte hout toetsen. In de smaak fondant chocolade, rode bosvruchten, rozijntjes, … Verrassend lekker eigenlijk.
Spey Tenné
Port finishes en whisky die op porto vaten heeft gerijpt, ik hou er wel van. De Spey Tenné was hier zeker en vast geen uitzondering op. Blijkbaar betekent Tenné trouwens ook Tawny Port in Gaelic, wist ik dus niet. De Spey Tenné is een NAS whisky, een whisky waar geen leeftijd op staat. De gebruikte whisky’s zouden wel minstens 8 jaar oud zijn. Initieel werd de whisky gerijpt in bourbon vaten. Daarna werd de whisky nog voor 6 maanden gefinisht in Tawny Port vaten. Het resultaat is de Spey Tenné met een ABV van 46%
In de neus vooral apples en rijpe peren, wat noten en vanille. Qua smaak eerder zoet door de port finish. Een whisky die eigenlijk best als aperitief gedronken kan worden omwille van zijn zoete karakter.
Bunnahabhain 12 Years Port Matured (The Maltman)
Bij het vermelden van Bunnahabhain denk je aan Islay. Zit je al met je gedachten in Islay dan denk je ook onmiddellijk aan de peaty whisky. Wel, dese Bunnahabhain 12 Years Old Port Puncheon verraste mij op dat vlak.
In de neus vooral pruimen, persen, romige boter en misschien wat nougat. Toen we van Bart nog wat info kregen, vermeldde hij ook lichte tabak toetsen in de neus, en ik knikte. Zelf had ik het er niet onmiddellijk uitgehaald, maar toen hij het zei merkte ik het inderdaad.
Qua smaak was het een mooi gebalanceerde whisky. Rijpe meloenen proefde ik quasi onmiddellijk, rode (bos)vruchten, braambessen en chocolade. Een mooie finish ook, met opnieuw bosvruchten een lichte peat ook.
Eigenlijk best opvallen hoe licht de peat is bij dese Bunnahabhain. De Bunnahabhain 12 Years Port Puncheon is dan ook een flesje die ik graag in huis zou halen. Toch even de mensen van Whisky Import BeLux of The Maltman contacteren denk ik 🙂
The Glenrothes – The Editor’s Cask #3828
Eindigen moet je in schoonheid doen. Dus besloten we om al onze drams samen te leggen en een toppertje te proeven. Aan de stand van The Glenrothes wist men ons te vertellen dat het dan zeker The Editor’s Cask #3828 moest zijn. Een Single Cask butt uit 1971 met een ABV van 51.1%.
Ik vrees echter dat ik al te veel andere whisky’s had geproefd om hier ten volle van te genieten. In de neus merkte ik lichte sherry toetsen, de smaak ging eerder richting mandarijntjes vond ik. En die finish … man … die bleef mooi hangen.
Eigenlijk had ik beter het voorbeeld van Alex gevolgd en de whisky wat tijd gegund om zich te ontplooien. Want achteraf gezien toch best een beetje zonde om van zo een oude whisky te proeven en niet ten volle van te kunnen genieten. Zeker en vast al niet na de peaty whisky die ik ervoor had geproefd op het Whisky Festival Den Haag. Jammer …
Whisky Festival Den Haag was echt Whisky with Friends
Het Whisky Festival Den Haag was de ideal moment om wat collega whisky bloggers te ontmoeten. Een aantal standhouders zie je ook geregeld terug, en ook die mensen reken je na een poosje bij je whisky vrienden.
Op de rit terug naar huis waren we het er allemaal mee eens. Het Whisky Festival Den Haag was zeker de moeite, en een ideale Whisky with Friends uitstap!
Voor mij was dit ook de eerste ondekking van Whiskys. En zo’n Whiskey Festival is daar een goede plek voor. Ik had gereserveerd voor een Masterclass voor Bourbon Whiskeys. Zeer goede informatie en zo proef je verschil tussen de 6 verschillende Drams. Een grote S van Super voor de organisatie. En zeker zien ze me volgend jaar weer terug. Michel Vuijk – Vlaardingen.