Skip to main content

Waarom wij (nog) geen scores geven aan whisky’s

By 18 February 2015Informatie
Whisky Barrels

Af en toe krijg ik een vraag of opmerking over de Whisky with Friends website. Een veelgestelde vraag is waarom we geen scores bij onze proefnotities plaatsen. Met deze post hopen we duidelijk te maken waarom we voorlopig nog geen scores meegeven.

Ervaring vereist

Laten we eerlijk zijn. Om een whisky een score te geven heb je toch enige ervaring nodig. Zonder ervaring is het immers nogal moeilijk om een consistente en eerlijke waardering of score te geven aan whisky’s. Het is een beetje zoals het opstellen van proefnotities. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Om die reden werd in het begin dan ook beslist om geen score te voorzien bij een proefnotitie. Naarmate we meer whisky’s hebben geproefd, en dus ook meer ervaring hebben, kan dat dus nog veranderen.

Scores zijn relatief en subjectief

Whisky Tasting / Scoring Card

Whisky Tasting / Scoring Card

Wanneer je een whisky een bepaalde score geeft, dan geef je mee dat in die specifieke situatie die whisky een bepaalde indruk heeft nagelaten. Het is niets meer dan dat … een persoonlijke mening op een heel specifiek moment in een heel specifieke situatie en omgeving.

Het is trouwens ook zo dat een score vaak afhankelijk is van een aantal rand factoren. Stel dat ik een whisky een score zou geven op van 95 op 100, dan zou die score verschillende oorzaken kunnen hebben. Natuurlijk start het bij het product, maar ook de omgeving, sfeer, gemoed en zelfs het gezelschap kunnen een invloed hebben op de score. Een matige goeie whisky kan in ideale omstandigheden en goed gezelschap even goed smaken als een betere whisky in slechte omstandigheden en in minder goed gezelschap.

Vandaar dat ik persoonlijk vind dat scores eerder subjectief en relatief zijn. Een goed referentiekader kan van pas komen. Whiskies een score geven doe je dus best in gelijkaardige omstandigheden. Een goed idee is ook om te werken met een aantal referentie whiskies die je altijd in huis staan hebt. Stel, je hebt een whisky die echt lekker is en dus een 90 (of meer) op 100 verdient. Die specifieke whisky kan dan een referentie vormen. Is de whisky die je nu proeft beter of slechter dan die referentie whisky?

Scores zijn eerder persoonlijk

Whisky’s een score geven, is geen exacte wetenschap. Er bestaat geen draaiboek dat vertelt waar een whisky aan moet voldoen om een score van 80 op 100 te halen. Een score geven aan een whisky is dus iets persoonlijks. Een score is dus een persoonlijke waardering van een whisky. Het is niet omdat ik een whisky een hoge score geef, dat iemand anders hem ook lekker moet vinden. Des goûts et des couleurs …

Zijn scores dan nutteloos?

Goh, ook niet echt. Scores zijn een manier om aan te geven dat je whisky 1 op een bepaald moment beter vond dan whisky 2. Scores zijn echter niet in steen gebeiteld. Met andere woorden … scores kunnen veranderen.

Scores kunnen veranderen zeg je?

Ja, natuurlijk! Het kan best zijn dat een whisky die ik vorig jaar proefde een lage score kreeg (mochten we scores gebruiken). Binnen een paar jaar kan ik diezelfde whisky opnieuw proeven en een hogere score aan geven. De reden? Wel … simpelweg … mijn smaakpallet zal er op verbeterd zijn.

Zoals veel beginners had ik in het begin nogal een sterke voorkeur voor peaty whisky’s. Ondertussen is mijn smaakpallet zo geëvolueerd dat de sterk geturfde whisky’s niet langer mijn favoriete whisky’s zijn. Ik hou ondertussen wel van een subtiele mix van peat en sherry, een port matured whisky of een whisky met heel gebalanceerde smaken.

Komen er ooit scores op Whisky with Friends?

Tja, dat zou best kunnen. Als de vraag naar scores komt of blijft komen, dan zullen we de geproefde whisky’s een score geven.

Mochten we in de toekomst met scores werken, dan weten jullie nu al dat het maar een persoonlijke waardering is. Het is niet omdat ik een whisky 95 op 100 geef dat iedereen hem daarom lekker moet vinden. Mijn voorkeuren en smaken kunnen immers sterk verschillen aan die van jullie …

Foto : Whisky Galore by John Haslam

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.