Skip to main content

Verrassende winnaar in de Belgische Nikka Perfect Serve

Nikka Perfect Serve 2014 - Belgische Finale

Gisteren streden 6 bartenders in de Belgische finale van de Nikka Perfect Serve wedstrijd. De winnaar kwam vanuit onverwachte hoek.

Nikka Perfect Serve: Whisky Line-Up

Nikka Perfect Serve: Whisky Line-Up

h3>Perfect Serve 2014

“één moment, één ontmoeting”. De Japanse Ichi-go Ichi-e filosofie staat centraal in de Nikka Perfect Serve bartending wedstrijd. De nadruk van de Nikka Perfect Serve wedstrijd ligt vooral op gastvrijheid. Elke ontmoeting is uniek en kan nooit worden herhaald. Om die reden is het dan ook belangrijk om telkens het beste van jezelf te geven en om ten allen tijde te streven naar perfectie.

80 jaar Nikka Whisky

Dit jaar bestaat Nikka Whisky 80 jaar en focust de wedstrijd op de verhalen die ons maken als individu. Elk van ons heeft immers een verhaal, een reeks van gebeurtenissen die de manier waarop we denken, voelen en zijn hebben gevormd. Het verbazingwekkende verhaal van Nikka oprichter Masataka TAKETSURU is dreef hem om een nieuwe whisky traditie in Japan tot stand te brengen. Wat is uw verhaal?

Ken je verhaal en je publiek

Zoals Stanislav Vadrna, brand ambassadeur van Nikka Whisky vat het kort samen : “One Guest, One Life, What’s your story?”. Voor de start van de wedstrijd gaf Stanislav Vadrna nog een presentatie over Storytelling, en man … had hij zijn publiek aan zijn lippen hangen.

Hij wist ons te overtuigen van het belang van indrukken en verhalen. Voor je een verhaal deelt met je publiek, moet je niet alleen het verhaal kennen, maar ook je publiek zelf. Op die manier kan je beter inspelen op de persoon die voor je zit. Heeft de persoon aan de bar een interesse in Aikido, dan kan je misschien dat deel uit het leven van Masataka TAKETSURU aanhalen om zo de persoon te boeken.

People go put to meet humans, nog ego’s

Stanislav Vadrna sprak over storytelling en had het publiek aan zijn lippen hangen.

Stanislav Vadrna sprak over storytelling en had het publiek aan zijn lippen hangen.

De wedstrijd zelf

Ook dit jaar organiseerden de mensen van The Nectar in samenwerking met Nikka een Belgisch finale.

Tijdens de Nikka Perfect Serve wedstrijd spelen de leden van de jury de rol van een gast in een bar. Een van hen zal een “Signature” Nikka cocktail bestellen, zeg maar de specialiteit van de barman.

De andere twee leden van de jury acteerden heel specifieke en soms onverwachte situaties. Het is dan aan de bartender om hierop in te spelen en de juiste cocktail of whisky voor die persoon klaar te maken.

Een verraste en emotionele Nick Baeyens van Baar nam zijn prijs in ontvangst

Een verraste en emotionele Nick Baeyens van Baar nam zijn prijs in ontvangst

Het rollenspel mocht zeker niet onderschat worden. In de ene situatie werd een dronken gast nagespeeld, dan weer eens een opdringerige gast, een film crew op zoek naar een acteur, en zelfs een bezoeker die verliefd werd op de bartender.

Elke deelnemer kreeg welgeteld 15 minuten om de de drie drankjes klaar te maken. De Signature cocktail, een cocktail en een een whisky. Die laatste twee werden ter plaatse geïmproviseerd op basis van de rol die de desbetreffende bezoeker speelt. Deelnemers moesten dus niet allen 3 drankjes klaarmaken, maar ook inspelen op de gespeelde situatie, en reageren waar nodig.

De winnaar

De winnaar kwam toch een beetje uit onverwachte hoek. Nick Baeyens van Baar won de Belgische finale en mag dus ons land gaan vertegenwoordigen op de Europese finale in Isle de la Reunion later deze maand.

Een verraste en emotionele Nick Baeyens wist ons te vertellen dat hij het totaal niet had verwacht. En toch is hij de terechte winnaar en hopen wij dat hij de Belgische Bar scene goed zal vertegenwoordigen op de Europese finale. Succes Nick en nog eens gefeliciteerd!

Tijdens de wedstrijd namen we nog een aantal foto’s. Jammergenoeg was het nogal donker in de bar, en zat het tegenlicht ook niet altijd mee. Maar toch kan je hier een blik werpen op het resultaat.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.