Skip to main content

Tomatin Cuatro Pedro Ximenez Sherry Finish

By 28 November 2014December 8th, 2015Higland, Proefnotities, Schotse Whisky, Tomatin
Tomatin Cuatro Pedro Ximenez

Tot nu toe hadden we al de Tomatin Cuatro Fino, de Tomatin Cuatro Manzanilla en de Tomatin Cuatro Oloroso finish geproefd. Dit keer is het de beurt aan de laatste editie uit de Tomatin Cuatro Series, de Pedro Ximenez Sherry Finish.

Tomatin Cuatro Series

De Tomatin Cuatro Series is een reeks van vier unieke limited edition expressies uit het Tomatin Highland Single Malt Scotch Whisky gamma.

Elk van deze edities werd gedistilleerd op dezelfde dag (15 januari 2002). De spirit voor deze 4 edities is dus exact hetzelfde. Elk van deze edities heeft gedurende negen jaar gerijpt op vaten van Amerikaanse Eik.

Wat is dan het verschil tussen de vier edities? Wel, na de rijping op vaten van Amerikaanse eik, werd de inhoud overgeheveld naar vier verschillende types van Sherry butts. De whisky bleef dus nog drie jaar extra rijpen op Fino, Manzanilla, Oloroso en Pedro Ximenez vaten. Een ideaal experiment om de invloed van de verschillende ex sherry vaten op de whisky aan te tonen.

Elke editie uit de Tomatin Cuatro Series is gebotteld op 46% ABV en werd non chill filtered. Ook even meegeven dat er geen bijkomende kleurstof werd toegevoegd aan het eindproduct.

Tomatin Cuatro Pedro Ximenez Sherry Finish

Tomatin Cuatro Pedro Ximenez Sample

Tomatin Cuatro Pedro Ximenez Sample

De laatste uit de Tomatin Cuatro reeks is de Tomatin Cuatro Pedro Ximenez finish. De Pedro Ximenez is op zich een droge volle sherry met een iets zoetere smaak en aroma.

Proefnotitie

Kleur: Goudgeel / amber
Neus: Een zekere zoetigheid die mij aan snoep deed denken. Fruitige toetsen zoals kastanjes, perzik en vijgen. Zoethout, nougat, karamel en licht kruidige toetsen.
Smaak: Een aantal zaken die ik in de neus herkende vond ik ook in de smaak terug. Perzik, vijgen en appelsien aan de fruitige kant met rijpe bananen. Lichte hout noten, wat kruidnagel en zelfs wat gember en karamel.
Afdronk: Een behoorlijk zoete en lange kruidige afdronk met een licht houterige toets.

Besluit

Na de Tomatin Cuatro Fino en Tomatin Cuatro Manzanilla finish, en de Tomatin Cuatro Oloroso finish, blijkt de Tomatin Cuatro Pedro Ximenez finish de zoetste uit de reeks te zijn. Van de zure en bittere toetsen uit de eerste twee edities is in de Tomatin Cuatro Pedro Ximenez immers totaal geen sprake.

Mijn persoonlijke favoriet uit de Tomatin Cuatro Series is de Tomatin Cuatro Oloroso. De Tomatin Cuatro Pedro Ximenez eindigt op een welverdiende tweede plaats. De Fino en Manzanilla zijn niet echt mijn ding, iets te veel invloeden van de droge finish.

Dankwoordje

Ook deze proefnotitie zou ik willen eindigen met een dankwoordje aan Thomas en Ansgar Speller. Zonder hen had ik immers nooit de gelegenheid gehad om de Tomatin Cuatro Series te kunnen proeven. Ben je benieuwd wat zij van de Tomatin Cuatro Pedro Ximenez vonden? Wel, dan verwijs ik jullie graag even door naar de Tomatin Cuatro Pedro Ximenez proefnotities van Thomas en die van Ansgar.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.