Skip to main content

Tomatin Cuatro Manzanilla Sherry Finish

By 5 November 2014December 8th, 2015Higland, Proefnotities, Schotse Whisky, Tomatin
Tomatin Cuatro Manzanilla

Welke invloed hebben de verschillende types van Sherry vaten op een whisky? Dat was het doel achter de Tomatin Cuatro Series. Deze keer proeven we de Tomatin Cuatro Manzanilla, de tweede Sherry finish uit de Tomatin Cuatro Series.

Ook het Tomatin Cuatro Manzanilla finish sample kreeg ik op het Whisky by the Sea festival in Vlissingen. Ja, ik geef het toe … ik was blij met de verrassing die Ansgar en Thomas Speller (Whisky Speller)) bij hadden.

Tomatin Cuatro – Twitter Tasting

Op 3 september organiseerde Tomatin in samenwerking met The Whisky Wire een Tomatin Twitter Tasting. Een aantal bloggers en whisky liefhebbers kreeg toen de gelegenheid om de Tomatin Cuatro Series te proeven en hun mening te uiten via Twitter. Zelf zat ik niet bij de gelukkigen, maar via de [#TomatinCuatro](https://twitter.com/search?q=%23TomatinCuatro) hashtag op twitter volgde ik de mening van onder andere Thomas en Ansgar Speller van Whisky Speller.

Een paar weken later had ik het geluk Thomas en Ansgar te ontmoeten op Whisky by the Sea in Vlissingen. Meer nog, ze hadden een sample van de 4 edities uit de Tomatin Cuatro Series mee, zodat ik zelf even kon proeven en oordelen!

Tomatin Cuatro Series

De Tomatin Cuatro Series is een reeks van vier unieke limited edition expressies uit het Tomatin Highland Single Malt Scotch Whisky gamma.

Elk van deze edities werd gedistilleerd op dezelfde dag (15 januari 2002). De spirit voor deze 4 edities is dus exact hetzelfde. Elk van deze edities heeft gedurende negen jaar gerijpt op vaten van Amerikaanse Eik.

Wat is dan het verschil tussen de vier edities? Wel, na de rijping op vaten van Amerikaanse eik, werd de inhoud overgeheveld naar vier verschillende types van Sherry butts. De whisky bleef dus nog drie jaar extra rijpen op Fino, Manzanilla, Olorosso en Pedro Ximenez vaten. Een ideaal experiment om de invloed van de verschillende ex sherry vaten op de whisky aan te tonen.

Tomatin Cuatro Series

Tomatin Cuatro Series

Elke editie uit de Tomatin Cuatro Series is gebotteld op 46% ABV en werd non chill filtered. Ook even meegeven dat er geen bijkomende kleurstof werd toegevoegd aan het eindproduct.

Tomatin Cuatro Manzanilla Sherry Finish

De tweede sherry finish in de Tomatin Cuatro Series is de Tomatin Cuatro Manzanilla finish. Eigenlijk is Manzanilla een soort Fino Sherry. De Manzanilla sherry wordt geproduceerd nabij SanlĂșcar de Barrameda, wat dicht bij de zee is. De Manzanilla sherry is dus opnieuw een droge sherry, maar deze keer met een ziltig karakter.

Tomatin Cuatro Manzanilla sample.

Tomatin Cuatro Manzanilla sample, met dank aan Whisky Speller

Proefnotitie

Kleur: Licht goud
Neus: Hij kwam iets kruidiger over in de neus dan de Fino finish. Een zuiders karakter van vijgen en dadels. Lichte noten, wat gedroogd gras / hooi, pepers, citrusvruchten en pruimen.
Smaak: Noten en vooral ook kastanjes. Opvallend was opnieuw een bittere toets. Stekelbessen / kruisbessen, kruidige pepers en een licht ziltige toets.
Afdronk: Een matig lange en eerder zoete afdronk

Besluit

De Tomatin Cuatro Manzanilla sherry finish heeft echt die droge en bittere toetsen die je van een droge sherry kan verwachten. Persoonlijk ben ik geen fan van droge sherry, maar de Tomatin Cuatro Manzanilla finish vond ik al beter dan de Tomatin Cuatro Fino sherry finish.

Dankwoordje

Langs deze weg wil ik nogmaals Tomas en Ansgar Speller van harte bedanken om mij te voorzien van een sample. Ben je trouwens benieuwd wat Ansgar en Thomas er zelf van vonden, dan link ik graag even naar de Tomatin Cuatro Manzanilla tasting notes van Ansgar en die van Thomas.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.