Skip to main content

Tomatin Cuatro Fino Sherry Finish

By 29 October 2014December 8th, 2015Higland, Proefnotities, Schotse Whisky, Tomatin
Tomatin Cuatro Fino Sherry Finish

Welke invloed hebben de verschillende types van Sherry vaten op een whisky? Dat was het doel achter de Tomatin Cuatro Series. Onze proefnotities van de Tomatin Cuatro Fino is de eerste uit de Tomatin Cuatro Series reeks.

Een tijdje terug selecteerde Tomatin 25 mensen die, tijdens een Twitter Tasting, als eersten de Tomatin Cuatro Series mochten proeven. Zelf zat ik er toen niet bij de uitverkorenen. Gelukkig hadden Ansgar en Thomas Speller (Whisky Speller) een verrassing bij op het Whisky Festival in Vlissingen.

Tomatin Cuatro – Twitter Tasting

Op 3 september organiseerde Tomatin in samenwerking met The Whisky Wire een Tomatin Twitter Tasting. Een aantal bloggers en whisky liefhebbers kreeg toen de gelegenheid om de Tomatin Cuatro Series te proeven en hun mening te uiten via Twitter. Zelf zat ik niet bij de gelukkige, maar via de #TomatinCuatro hashtag op twitter volgde ik de mening van onder andere Thomas en Ansgar Speller van Whisky Speller.

Een paar weken later had ik het geluk Thomas en Ansgar te ontmoeten op Whisky by the Sea in Vlissingen. Meer nog, ze hadden een sample van de 4 edities uit de Tomatin Cuatro Series mee, zodat ik zelf even kon proeven en oordelen!

Tomatin Cuatro Series

De Tomatin Cuatro Series is een reeks van vier unieke limited edition expressies uit het Tomatin Highland Single Malt Scotch Whisky gamma.

Elk van deze edities werd gedistilleerd op dezelfde dag (15 januari 2002). De spirit voor deze 4 edities is dus exact hetzelfde. Elk van deze edities heeft gedurende negen jaar gerijpt op vaten van Amerikaanse Eik.

Wat is dan het verschil tussen de vier edities? Wel, na de rijping op vaten van Amerikaanse eik, werd de inhoud overgeheveld naar vier verschillende types van Sherry butts. De whisky bleef dus nog drie jaar extra rijpen op Fino, Manzanilla, Olorosso en Pedro Ximenez vaten. Een ideaal experiment om de invloed van de verschillende ex sherry vaten op de whisky aan te tonen.

Tomatin Cuatro Series

Tomatin Cuatro Series

Elke editie uit de Tomatin Cuatro Series is gebotteld op 46% ABV en werd non chill filtered. Ook even meegeven dat er geen bijkomende kleurstof werd toegevoegd aan het eindproduct.

Tomatin Cuatro Fino Sherry Finish

Als eerste in de Tomatin Cuatro Series komt de Tomatin Cuatro Fino sherry finish aan bod. De Fino sherry is de bleekste en de droogste van de traditionele sherry varianten. Zelf hou ik meer van de zoetere sherry varianten, en dat werd ook snel duidelijk tijdens het proeven van de Tomatin Cuatro Fino.

Tomatin Cuatro Fino sample.

Tomatin Cuatro Fino sample, met dank aan Whisky Speller

Proefnotitie

Kleur: Stro geel tot licht goud
Neus: Aanvankelijk redelijk zoet met een noterige toets, een invloed van kersen / krieken. Ik rook ook iets bitter wat mij in eerste instantie aan wijnazijn deed denken. Opvallend was wel dat de reuk na een poosje in het glas bijna volledig verdwenen was.
Smaak: Licht houterig met een droge ietwat zure / bittere toets. Ik vermoed dat die droge / bittere toets vooral te maken heeft met de sherry. Invloed van appel, sinaasappel, lichte kruiden en noten.
Afdronk: Een afdronk die mij toch een warm gevoel gaf.

Besluit

Ik ben geen voorstander van droge sherry, en die invloed was duidelijk merkbaar in de Tomatin Cuatro Fino sherry finish. Voor mij persoonlijk was het bittere, droge en ietwat zure karakter iets te overheersend.

Dankwoordje

Langs deze weg wil ik nogmaals Thomas en Ansgar Speller van harte bedanken om mij te voorzien van een sample. Ben je trouwens benieuwd wat Ansgar en Thomas er zelf van vonden, dan link ik graag even naar de Tomatin Cuatro Fino tasting notes van Ansgar en die van Thomas.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

3 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.