Skip to main content

The GlenAllachie 18 Years Old

The GlenAllachie 18 Years Old Tasting Notes

Een van die long overdue samples die hier nog staan te wachten op een review … de The GlenAllachie 18 Years Old.

The GlenAllachie

The GlenAllachie is waarschijnlijk een van de jongste distilleerderijen in de Speyside … en toch hangt er een vleugje geschiedenis aan vast.

Het verhaal begon immers ergens in 1967 toen William-Delme evans het ontwerp van The GlenAllachie Distillery maakte. Wat later werd de distilleerderij door MacKinley McPherson gebouwd, en begin 1968 vloeide de eerste spirit uit de stills. In 1985 kwam de distilleerderij in handen van Invergordon en dat was het voorlopige einde van het verhaal.

In 1989 nam Campbell Distillers (later deel van Pernod Ricard) het roer in handen en de productie werd in april van dat jaar terug opgestart. In 2005 lanceerde Chivas Brothers de eerste The Glenallachie Single Malt whisky als onderdeel van the Cask Edition Sereies.

in de loop van 2017 nam het verhaal van The GlenAllachie een nieuwe wending onder Billy Walker, Trisha Savage en Graham Stevenson. In 2018 selecteerde Master Distiller Billy Walker nog een reeks van 6 single casks om het 50 jarige bestaan van de Distilleerderij te vieren. Later dat jaar verscheen de Core Range van Single Malt met een 10, 12, 18 en 25 jaar oude expressie. Nog later verscheen de MacNair’s Lum Reek, een Blended Malt Scotch Whisky die we in mei al eens onder de loep namen.

The GlenAllachie Distillery

The GlenAllachie Distillery

Ondertussen in The GlenAllachie Distillery open voor het grote publiek, beschikken ze over een mooie reeks van Wood Finishes, een aantal Single Casks en zelfs een gloednieuwe 15 jaar oude GlenAllachie expressie. In september van dit jaar kaapte The GlenAllachie nog 6 prijzen weg op het Scottisch Whisky Awards in Edinburgh.

The GlenAllachie 18 Years Old

The GlenAllachie 18 Years Old

The GlenAllachie 18 Years Old

The GlenAllachie 18 Years Old heeft blijkbaar gerijpt op een combinatie van Bourbon en Sherry vaten (Oloroso en Pedro Ximénez) en Virgin Oak. Na 18 jaar werd The GlenAllachie 18 years old gebotteld op 46% ABV. Het Recept ? Wel … Schotse Gerst, 100 uren fermenteren en een trage distillatie.

Proefnotities

  • Neus: Een licht peperige neus met een vleugje karamel, babelutte en de Werther’s Originals. Toen ik de whisky even liet ademen kreeg ik ook een gevoel van parfum …
  • Smaak: Ook hier een kruidige invloed, met pepers, wat granen, honing, citrus, wat florale toetsen, botersnoep, karamel en misschien zelfs een vleugje chocolade, zelfs een frisse toets op het einde.
  • Finish: Een best wel krachtige finish die nogal pittig en kruidig begint maar ook redelijk snel wegert.

Onze mening

The GlenAllachie 18 Years Old is een best aangename whisky zonder daarin tot de uitersten te gaan. Soms misschien nogal wat vlak voor de combinatie van een 18 jaar oude whisky op 46% ABV, maar een best aangename whisky. Hier bij ons misschien nog wat onbekend, dus zeker een mooie tip voor de nakende kerstpakjes …

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.