Skip to main content

The Famous Grouse – Blend Something Famous

By 18 September 2015September 20th, 2015Evenementen, Informatie, Whisky Proeven
Blend Something Famous

Create your own blended whisky with The Famous Grouse, dat stond er op de uitnodiging, en dus trok ik gisteren namiddag richting Brussel …


The Famous Grouse Global Brand Ambassador Lucy Whitehall

The Famous Grouse Global Brand Ambassador Lucy Whitehall

Brand Ambassador Lucy Whitehall

We werden verwelkomd door Lucy Whitehall, brand ambassador van The Famous Grouse, en kregen spontaan een drankje aangeboden. Een cocktail op basis van The Famous Grouse en Ginger Ale, verfrissend en lekker …

Al snel zag ik de collega’s van Nullam Microwaveum en A Tasty Dram, en al snel raakten de drie van ons aan ‘den babbel’. Lucy was benieuwd naar onze meest memorabele whisky moment, en twee minuten later waren de tongen al goed losgekomen.

Wat vast staat is dat Lucy een goedlachse charmante dame is die het nog eens goed kan brengen ook. Spontane verhalen over de sample room bij The Famous Grouse en hoe de smaakpapillen er getest worden op basis van een 20 tal samples, ik hou daar wel van.

The Famous Grouse Tasting

Voor we van start konden gaan, kregen we een woordje uitleg over The Famous Grouse producten en over smaken en blenden. Eerlijk gezegd … alles was mooi verzorgd met bijhorende hapjes. Zowel The Famous Grouse, The Black Grouse als The Naked Grouse werden gekoppeld aan een tweetal hapjes / gerechtjes. Ondertussen kregen we natuurlijk bijkomende uitleg over granen, casks, geuren en smaken … zoals het hoort.

Een The Famous Grouse tasting met bijhorende food-pairing

Een The Famous Grouse tasting met bijhorende food-pairing

Blend something Famous

Ondertussen werd ons ook uitgelegd dat de flesjes voor ons gevuld waren met een aantal whisky’s. Opvallend was dat de whisky’s niet bij naam genoemd werden, maar eerder op basis van een specifiek karakter van de whisky. Zo was er een flesje grain, fruity, spicy, fragrance, medium peat en vanilla. Het was nu onze taak om aan de hand van die flesjes een blend te maken naar ons eigen goeddunken. Aan de slag dus …

Het leek precies wel een klein whisky labo

Het leek precies wel een klein whisky labo

Eerste Poging

Er werd ons voorgesteld om te starten met 60 cl grain whisky en dan de andere zaken toe te voegen op basis van eigen smaak en voorkeuren. Zelf wou ik eerder twee verschillende zaken uitproberen en hield ik het bij 50 cl grain whisky. In de eerste blend voegde ik nog 15 cl fruity toe, 15 cl vanilla, 10 cl spicy en 5 cl medium peat. Het resultaat rook inderdaad peaty en had in de smaak citrusvruchten, appelsien, peper en een toch wel duidelijk aanwezige peat. Best opvallend dat 5 cl van de medium peated whisky toch zo een invloed heeft op het resultaat. Slecht was hij niet, in tegendeel. Het resultaat kreeg de naam “Famous Friends”.

Om een lekkere blend te maken, moet je eerst goed proeven natuurlijk

Om een lekkere blend te maken, moet je eerst goed proeven natuurlijk

Tweede Poging

Op naar de tweede proef. Ik had dus nog 50 cl grain whisky over, en hoopte voor iets fruitiger en kruidiger te gaan met wat minder peat. 20 cl fruit, 15 cl spice, 15 cl vanille en enkele druppeltjes van de medium peat. Deze blend was iets zachtere van karakter, wat zoeter, maar met een duidelijke kruidige toets. Ook de peat was aanwezig in het resultaat, maar iets meer op de achtergrond. Een naam vinden bleek nog het moeilijkste te zijn, en dus ging ik voor een link tussen whisky en tech en doopte ik het resultaat “Does it blend”

De

De “Famous Friends” en de “Does it bled?” blends

Aangename ervaring

Natuurlijk komt er bij blenden veel meer kijken dan gewoon wat flesjes samen gieten en hopen op een goed resultaat. En toch … het was een leuke ervaring en iedereen had wel een ander resultaat. Annelies van Endimi had een blend die veel fruitiger en zachter was dan mijn resultaat, Sarah van Tasting Lifestyle had dan weer een blend die veel zoeter rook.

Het was een aangename manier om zelf eens met whisky te experimenteren en bekende whisky bloggers terug te zien, en tevens nieuwe food bloggers te ontmoeten. Een dikke merci dus aan het The Famous Grouse en het team van Oona voor de organisatie.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.