Skip to main content

Teeling Vintage Reserve Collection 24 Years Old – Proefnotities

Teeling Vintage Reserve Collection 24 Years Old

Ergens halfweg december mocht ik een pakje ontvangen uit Ierland met daarin een Sample van de Teeling Vintage Reserve Collection 24 Years Old. Pas op kerstavond heb ik voor de eerste keer van het sample geproefd. De rest hield ik tot op nieuwjaarsdag!

Teeling Vintage Reserve Collection 24 Years Old

Van de Teeling Reserve Collection 24 Years Old Single malt zijn slechts 5000 flessen gebotteld. Het is niet alleen een zeldzamen Ierse Single Malt, maar tevens ook een van de oudste Ierse Single Malts ter wereld. De whisky heeft gerijpt in Bourbon vaten om uiteindelijk een finish te krijgen in vaten waar voorheen een Sauternes wijn in heeft gerijpt. Hierdoor krijgt de whisky een heel uniek karakter. Uiteindelijk werd alles non-chill filtered gebotteld op 46% ABV. Leuk om te weten is dat de whisky recent op het World Whiskies Awards nog de prijs kreeg van ’s werelds beste Ierse Single Malt!

Teeling Vintage Reserve Collection 24 Years Old

Teeling Vintage Reserve Collection 24 Years Old

Proefnotities

  • Neus: Mijn eerste indruk was een beetje alcohol, maar die verdween na een paar minuten ademen. Daarna deed de neus mij vooral denken aan de 21 jaar oude Teeling Single Malt. Een fruitig karakter van perzik en ananas en rijpe banaan, een frisse citrustoets met een licht rokerige invloed.
  • Smaak: Fruitig, zoet, kruidig en licht rokerig. Zoals traditioneel de fruitige toetsen van appelsien, citroen, peren en zoete roder vruchten met een kruidige peper en gember en subtiele rokerigheid op de achtergrond. Niet de turfrook zoals je die van een Islay whisky zou verwachten, maar eerder het rokerige karakter van een kampvuur of BBQ met lichte sigaar invloed.
  • Finish: Een aangenaam lange afdronk!

Onze mening

Teeling Vintage Reserve Collection 24 Years Old doet mij vooral denken aan de Teeling 21 Years Old Single Malt van een poosje terug. Maar dan wel met drie jaar extra rijping, en spijtig genoeg ook een prijskaartje dat bijna 3 keer zo hoog light. Een lekkere en complexe whisky die zeker en vast aan te raden is. Zijn prijskaartje zorgt er echter voor dat het meer een whisky is die je voor een speciale gelegenheid zou ontkurken. Maar goed … de Teeling Vintage Reserve Collection 24 Years Old hoort zeker thuis in het lijstje van lekkere whiskies die ik in 2016 heb kunnen proeven!

Bedankt aan de mensen van Teeling Whiskey om een sample mijn richting uit te sturen!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.