Skip to main content

Teeling Single Malt Whiskey

By 9 December 2014December 8th, 2015Ierse Whiskey, Proefnotities, Teeling Whiskey Co.
Teeling Single Malt Whiskey

Gisteren was het zo ver … The Whisky Wire organiseerde de tweede Teeling Whiskey Twitter Tasting. Op het programma stond deze keer de Teeling Single Malt Whiskey,en wij mochten mee proeven.

Teeling Single Malt Whiskey

De Teeling Single Malt Whiskey is één van de weinige Ierse single malt expressies wereldwijd. Het is ondertussen de derde release in het Premium gamma van de Teeling Whiskey Company. Hiermee vervolledigt Teeling Whiskey hun gamma van non-aged statement Irish Whiskeys.

De Teeling Single Malt Whiskey bevat whiskeys van verschillende leeftijden. Een aantal van die Malt whiskeys zijn wel 23 jaar oud (gedistilleerd in 1991). Wat de Teeling Single Malt Whiskey zo speciaal maakt is de rijping op 5 verschillende vaten. Zo werden er onder andere Sherry, Porto, Madeira, Cabernet Sauvignon en vaten van een witte bourgogne. Deze combinatie van vat rijping is voorheen nooit gebeurd in de Ierse whiskey en zorgt voor een innovatieve Ierse whiskey met een heel persoonlijk karakter.

Net zoals alle Teeling whiskeys is ook de Teeling Single Malt whiskey gebotteld op 46% ABV en is non-chill filtered.

Proefnotities

Kleur: Strogeel / Goud
Neus: In eerste instantie had ik een ietwat muffe indruk in de neus. Ik heb dat nog gemerkt bij andere Ierse Single Malt. De whiskey heeft wat tijd nodig. Na 10 minuten kon ik al duidelijker verschillende geuren herkennen. Eerst grassig, daarna fruitig. Appelsien, meloen en rijpe bananen. Een zoete noot die ik niet onmiddellijk kon plaatsen.
Smaak: Begint fruitig zoals de neus met vooral de meloen en bananen. Na een poosje werd de smaak kruidiger, peperkoek, wat kruidnagel met vanille. Een echt romig en kruidig karakter die mij aan rijstpudding (met kaneel) deed denken.
Finish: Een best lange finish met houterige toetsen. De rijstpap bleef hangen.

Besluit

Ik had zondag even geproefd van een 23 jaar oude Ierse whiskey en kreeg de tip om hem even te laten ademen. Ik had de indruk dat de Teeling Single Malt Whiskey ook wat tijd nodig had om open te bloeien. Een best lekkere en nogal zoete whiskey vond ik persoonlijk. Een aantal elementen gaven mij het kerstmis gevoel, vooral dan de kruidnagel toetsen.

De Teeling Single Malt whiskey is naar mijn mening dus een ideale whiskey te consumeren in de luie zetel op koude winteravonden voor een het haardvuur. Dat is natuurlijk geen verplichting … hij was even lekker achter de computer op mijn nogal koud bureau.

Opnieuw heeft de Teeling Whiskey Company een lekkere whiskey op de markt gebracht aan een zacht prijsje. De adviesprijs voor de Teeling Single Malt bedraagt immers om en bij de € 42. Opnieuw een mooie combinatie van prijs en kwaliteit dus!

Dankwoordje

Het Teeling Single Malt Whiskey sample werd ons toegestuurd ter gelegenheid van de Teeling Whiskey Twitter Tasting. Deze tasting werd georganiseerd door de mensen van The Whisky Wire, dus we willen hen daar graag even voor bedanken. Ben je benieuwd wat de andere deelnemers van de Twitter Tasting ervan vonden? Zoek dan even op Twitter naar de #TeelingWhiskey hashtag.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.