Skip to main content

Teeling Single Grain Whiskey

Mijn ontdekking van de avond op de tasting bij Whiskyclub 13 was deze Teeling Single Grain Irish Whiskey

Begin mei was ik te gast bij Whisky Club 13. Die avond was er een Tasting met Fernand Dacquin en kreeg ik de gelegenheid om kennis te maken met de Ierse Teeling Single Grain Whiskey. Een paar weken later vond ik tot mijn grote vreugde een pakje in de bus van Teeling Whiskey met 2 samples. De eerste daarvan was de Teeling Single Grain Irish Whiskey. De proefnotities van de Teeling Single Grain Whiskey deel ik hier met veel plezier.

De Teeling Whiskey Distillery

Ik moet eerlijk toegeven dat ik voor de tating bij Whisky Club 13 nog nooit van Teeling Whiskey had gehoord. Blijkt dat de Teeling Whiskey Distillery de eerste nieuwe distilleerderij in Dublin is sinds 125 jaar! Het doel van de distilleerderij is dan ook om het vakmanschap en de ambacht van het distilleren terug naar het hartje van Dublin te brengen.

De nieuwe distilleerderij werd opgericht daar waar het verhaal in 1782 werd gestart. De nieuwe distilleerderij bevindt zich op een oud makt pleintje (Newmarket), op een steenworp van waar d Walter Teelings zijn distilleerderij toen had. De buurt werd trouwens heel lang geassocieerd met het brouwen en het distilleren.

De nieuwe distilleerderij is voorzien van drie koperen pot stills. Op die manier wil Teeling Whiskey de traditionele stijl van Dublin whiskey distillatie een nieuw leven inblazen. Wil je iets meer weten over het verhaal achter Teeling Whiskey, bekijk dan zeker even onderstaand filmpje.

Our Story from The Teeling Whiskey Company on Vimeo.

We are an Independent Irish Whiskey Company dedicated to bringing choice and breadth back to the Irish Whiskey category through small batch releases.

Teeling Single Grain Whiskey

De Teeling Single Grain Whiskey kreeg recent nog de award van Beste Grain Whiskey op de World Whiskies Award 2014. Het is trouwens een van de weinige Single Grain bottelingen op de wereld.

Het is een unieke botteling van graanwhisky, gerijpt op Californische rode wijn vaten. De gebruikte vaten zijn naar verluid Californische Cabernet Sauvignon, en dat zorgt dan weer voor een dieper en rijker karakter. De whiskey werd gebotteld op 46% ABV en is non chill filtered.

Proefnotities

De officiële proefnotities

Ter vergelijking voeg ik opnieuw even de originele proefnotities toe. Op die manier kan je mijn ervaring al zeker even toetsen aan de tasting notes van de Teeling Whiskey mensen zelf:

 • Colour: Naturally dark copper “berry” red
 • Nose: Spicy with fruit notes intermingling with an underlining sweetness
 • Taste: Strong spice at the start evolving into rich red berries fruit and drying tannin at the end
 • Finish: Dry finish dominated by wood and spice
Teeling Single Grain Whiskey sample

Teeling Single Grain Whiskey sample

Mijn proefnotities

Ik vond deze best moeilijk eigenlijk. Op aantraden van collega blogger Gert van A Tasty Dram ging ik dan ook ten rade in de keuken. Vooral bij het ruiken had ik iets opgemerkt wat ik kende, maar geen naam op kon kleven. Alle kruidenpotjes in de keuken opentrekken en een vergelijkende studie maken dus 🙂

 • Kleur: Koperkleur
 • Neus: Enerzijds rook ik iets wat leek op fruitige snoepjes, en anderzijds een heel duidelijke kruidige toets. Na het ruiken aan de kruidenpotjes in de keuken bleek het kruidnagel te zijn. Subtiel, maar een duidelijk herkenbare geur.
 • Smaak: Gedroogde rode vruchten, een lichte bittere toets van pruimen. Ik meende ook kandijsuiker te herkennen.
 • Afdronk: Zachte maar volle en kruidige afdronk die toch een poosje in de mond blijft hangen.

Besluit

De Teeling Single Grain Whiskey won de award van beste graan whisky, en met reden. Het is een top product en echt lekkere whiskey. Voor de prijs moet je het trouwens niet laten. De prijs ligt ongeveer rond de 38 € en dat betekent dus zeker waar voor je geld!

Op de whisky tasting was ik al onder de indruk van de Teeling Single Grain Whiskey, en dat is niet veranderd. Al moet ik zeggen dat de Teeling Small Batch Irish Whiskey ook wel een topper is, maar dat is dan weer voor een volgende proefnotitie!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

3 Comments

 • Hallo Stefaan, hier vanuit Bergen op Zoom een reactie. Leuk dat jij net zo enthousiast bent als wij over Teeling. Wellicht leuk om te vermelden dat op het Zoomer-Whiskyfestival op 29 augustus in Bergen op Zoom een masterclass gegeven zal worden door de Brand Ambassador van Teeling,Hugh Mac Gabhann, Dan worden ook de andere beschikbare versies, waaronder het meesterwerk de Teeling 26yo Gold edition ( 1000 bottles!) geproefd.
  ( http://www.zoomerfestival.nl )

  • Stefaan Lesage says:

   Dag Johan,

   Zeker en vast! Ik hoop er trouwens ook bij te zijn. Het staat alvast genoteerd in de agenda, en het vrouwtje ziet het ook zitten. De Teeling Masterclass wil ik voor geen geld missen. En het fototoestel neem ik trouwens ook mee, dan kan ik een aantal foto’s nemen voor een uitvoerig verslag. Na mijn bezoek bij jullie op Ardbeg Day weet ik dat ook het Zoomer Festival een toppertje zal worden.

   De tickets voor de Masterclass en het festival moeten via DH17 besteld worden, of gebeurt dat (in combinatie met een overnachting) allemaal via het hotel?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.