Skip to main content

Talisker Port Ruighe – Proefnotities

By 14 April 2015December 8th, 2015Islands, Nieuws, Proefnotities, Schotse Whisky, Skye, Talisker
Talisker Port Ruighe

Maanden terug ging ik op bezoek bij Slijterij De Vuurtoren in Sluis. Toen ik vroeg of ze een port finish of port maturation whisky hadden, kreeg ik onder andere deze Talisker Port Ruighe voorgeschoteld.

Talisker Port Ruighe

De naam Port Ruighe komt blijkbaar uit het Gaelic. Port Ruighe is immers de naam die vroeger gegeven werd aan een toen drukke handelshaven op Skye.

De Talisker Port Ruighe is net zoals de Talisker Storm een zogenaamde NAS of Non Age Statement whisky. De Talisker Port Ruighe kreeg een finish op Porto vaten. Hoe lang die finish duurde weten we niet, maar de whisky kreeg wel bepaalde invloeden van het Porto vat mee.

Ons flesje Talisker Port Ruighe is alvast leeg, slecht zal hij dus niet geweest zijn.

Ons flesje Talisker Port Ruighe is alvast leeg, slecht zal hij dus niet geweest zijn.

Proefnotities

  • Kleur: Amber
  • Neus: In het begin vooral een mengeling van zoetigheid met een vleugje rook. Na een poosje krijg pruimen en witte chocolade en het gevoel alsof je een zacht smeulend kampvuur ruikt.
  • Mond: Olieachtige textuur met een best kruidige punch. Smaken die ik ook met porto zou associeren, rozijntjes en rode bessen, sinaasappel en lichte chocolade. Ergens tussenin kreeg ik ook een lichte munttoets door.
  • Finish: Een lange finish met een lichte, soms heel duidelijke rook. Alles blijft mooi en lang in de mond hangen.
  • ABV: 45,8 %

Besluit

Zelf hou ik wel van Port finish … een whisky die volledig op porto vaten heeft gerijpt vind ik trouwens ook top. Deze Talisker Port Ruighe mag gerust in mijn kastje staan, al is hij niet zo goedkoop (ergens tussen de 55 en de 65 euro).

Er zijn dus mensen die deze whisky niks zullen vinden, en er zijn er die hem top zullen vinden. Ik vind hem persoonlijk behoorlijk lekker. Ik hou wel van de combinatie tussen lichte rook en port of sherry finish.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.