Skip to main content

Sunken Still, de eerste Belgische Rye Whisky

By 29 November 2016December 1st, 2016Nieuwe Releases, Nieuws
Bernard Filliers stelt met trots de Sunken Still voor

Met enige trots stelde CEO Bernard Filliers gisteren in Uncle Babe’s Burger Bar de Sunken Still voor aan het grote publiek. De Sunken Still is tevens de aller eerste Rye Whisky van Belgische Bodem!

Uncle Babe’s Burger Bar

Gisteren was het dus zo ver … The Place to be was Uncle Babe’s Burger Bar. Volgens velen de bar met de beste burgers van Gent, voor de andere de bar met lekkere cocktails. Maar gisteren werd Uncle Babe’s Burger Bar even omgetoverd tot de verzamelplaats voor pers, whisky liefhebbers en whisky verdelers, en dat ter gelegenheid van de voorstelling van de eerste Belgische Rye whisky : Sunken Still.

Sunken Still

CEO Bernard Filliers laat met trots de Sunken Still Belgian Rye whisky zien.

CEO Bernard Filliers laat met trots de Sunken Still Belgian Rye whisky zien.

Na de officiële voorstelling spreek ik, voorzien van een glas Sunken Still, nog even met Bernard Filliers, CEO van Filliers. Ik had immers al gehoord dat er een verhaal schuilt achter de naam Sunken Still, en daar wou ik meer over weten.

“Het is een verhaal dat ik van mijn vader heb gehoord, en hij heeft het op zijn beurt van zijn vader gehoord”, weet CEO Bernard Filliers mij te vertellen. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog was koper immers gewild door ‘Den Duitser’. En om ervoor te zorgen dat de koperen ketel niet werd ontmanteld hadden de werknemers van Filliers de ketel laten zinken in de nabijgelegen Rekkelinge beek. De Sunken Still Whisky is een eerbetoon aan die werknemers en houdt op die manier de legende levendig”.

Eerste Belgische Rye Whisky

Bij Filliers zijn ze immers trots dat ze als eerste een Belgisch eRye Whisky op de markt brengen. En toch heb ook ik ondertussen gehoord van de Rye Whisky van Biercée en trok ik even richting de mensen van Filliers voor wat meer informatie. “Het klopt dat men daar ook aan een Rye whisky werkt. Binnen twee jaar zullen de eerste flessen daar op de markt komen. Bij Filliers waren we er echter al langer mee bezig, en daarom kunnen wij nu al een vier jaar oude Belgische Rye whisky op de markt brengen”.

Waarom een Rye Whisky?

Dat de Sunken Still een Belgische Rye whisky is, dat is eerder opvallend. Tenslotte is Rye whisky over het algemeen een Amerikaanse aangelegenheid. Het grote verschil met een Rye whisky is dat de Rye whisky meestal iets kruidiger is qua smaak dan een malt whisky. En toch zijn ze bij Filliers ervan overtuigd dat hun Sunken Still Rye Whisky mooi naast de andere Rye whisky’s mag staan.

De Sunken Still heeft dan ook het opvallende kruidige en fruitige karakter in de neus. Wat mij wel opviel is dat hij qua smaak niet zo kruidig was als ik zou verwachten. Integendeel … ik vond hem persoonlijk bijzonder zacht qua smaak. Dat zorgt er dus voor dat je de Sunken Still natuurlijk puur kan drinken, maar dat hij ook bijzonder lekker is in een whisky cocktail.

Prijs en Beschikbaarheid

Naar verluid zijn er van de Sunken Still zo’n 2050 flessen beschikbaar. Er wordt verwacht dat hij binnenkort te koop is in de betere speciaal zaken voor nog net geen 30 euro. Wel nog even meegeven dat de Sunken Still verkocht wordt in 50 cl flessen en dat hij werd gebotteld op 45% ABV.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.