Skip to main content

Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993 voor Whivie

Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993 voor Whivie

Een aantal weken terug kreeg ik de vraag van collega Whisky Blogger Mark Dermul of ik zijn Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993 for Whivie niet even wou proeven en reviewen … en dat deed ik met plezier…

10 jaar Whivie.be

Ben je een beetje vertrouwd met het Belgische Whisky wereldje, dan is de naam Mark Dermul a.k.a. Toshan Man u zeker niet onbekend. Naast een fervent Auchentoshan liefhebber is Mark immers ook al 10 jaar druk aan de slag met zijn whisky blog Whivie.be. Als collega whisky blogger heb ik Mark al vaak aan het werk gezien op festivals waar hij gewapend met zijn notitieboekje op zoek gaat naar nieuwe whiskies. Naast het reviewen van whisky’s screen Mark een tijdje terug ook het Whisky voor iedereen boek waar ik in het verleden al eens over schreef.

Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993 voor Whivie

Om het 10 jarig bestaan van zijn whivie.be (whivie staat voor Whisky voor Iedereen) ging Mark op zoek naar een eigen botteling. Voor zij die het nog niet weten … Mark doet dat wel vaker, en zijn MMM reeks van whiskies zijn daar het resultaat van. Voor de 10 de verjaardag viel hij op een speciale botteling van deze blended malt. Het betreft hier een single sherry cask uit de Speyside uit 1993 waarin 2 new makes werden geblend (blended at birth). Na 25 jaar rijping werd het resultaat gebotteld op 100 flessen op een ABV van 47.1%.

Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993 voor Whivie
Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993 voor Whivie

Proefnotities

  • Neus: Een echt opvallende sherry neus die lang blijft hangen met kruidige toetsen van pepers en kaneel, dadels en rijpe bananen, noten en zoete hout invloeden, maar ook een vleugje tabak
  • Smaak: Sherry invloeden van zoete bosvruchten, wat kaki, banaan, wat ananas, en opvallend was ook een licht bittere toets die mij aan rhubarber deed denken. De smaak evolueerde later in een wat drogere sherry toets met invloeden van hout.
  • Finish: Mondvullend, droog, kruidig en heel lang. Op het einde had ik een vleugje koffie in de finish wat mij wat in de war bracht.

Onze Mening

Ik heb al vaker gezegd dat menig blended malt best zijn mannetje kan staan naast een aantal single malts, en deze Speyside Blended Malt 25 Year Old is daar zeker een mooi voorbeeld van. Zoals bij elk sample neem ik rustig de tijd om te proeven en laat ik het sample wat op adem komen voor ik er aan begin. Bij dit sample was het aroma echt heel duidelijk aanwezig na het openen van het flesje en vulde het mooi mijn klein bureautje hier. Zoals velen wel weten ben ik geen grote fan van die zogenaamde sherry bommen (alles met bommen … daar ben ik geen fan van, op 1 uitzondering na), maar hier was de mix met de zoetere toetsen echt gewoon goed!

Een flesje van de Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993 bemachtigen wordt moeilijk, want ze vliegen de deur uit. Maar ik heb van Mark vernomen dat er nog een paar flesjes te koop zijn, en dat er eventueel een bundel met het Whivie boek mogelijk is. Meer info vind je op zijn website.

Wel Mark … de toon is gezet … op naar de volgende 10 jaar. Misschien moet ik ook eens beginnen denken aan zo een botteling voor de dat waarop deze blog 10 jaar bestaat 🙂

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.