Skip to main content

Speyburn 1991 – Gordon & MacPhail – Proefnotities

Gordon & MacPhail Speyburn 1991 - Proefnotities

Er moeten dringend nog wat samples geproefd worden, dus doen we verder met de Speyburn 1991 uit de Connoisseurs Choice reeks van Gordon & MacPhail.

Speyburn 1991

De Speyburn-Glenlivet distilleerderij werd opgericht in 1897door John Hopkins & Company. John Hopkins zelf koos de locatie omwille van de toevoer van niet vervuild water uit de Granty Burn, een zijrivier van de Spey rivier. Voor het ontwerp van de distilleerderij werd beroep gedaan op de bekende architect Charles Doig.

Het jaar 1897 was trouwens ook het Diamanten Jubileum jaar van Queen Victoria, en dus moesten en zouden de eerste vaten in datzelfde jaar afgevuld worden. De productie zou naar verluid op 1 november in dat jaar moeten starten, maar door allerhande redenen gebeurde dat pas op 15 december. Naar verluid werd er, onder barre omstandigheden, welgeteld een vat afgevuld in 1891.

De Speyburn distilleerderij was trouwens de eerste malt distillery die het drum-malting systeem gebruikte in plaats van de traditionele floor malting. Het systeem van drum malting werd trouwens nog gebruikt tot in 1968. In 1992 werd de distilleerderij gekocht door Inver House Distillers.

Nog even meegeven dat de Speyburn 1991 werd gebotteld op 46% ABV!

Proefnotities

  • Neus: Best fruitig als je het mij vraagt. Wat peren, rijpe ananas, rode bosbessen, lichte amandels / marsepein. Nadat de whisky wat heeft kunnen ademen in het glas kwamen ook frisse citrus toesten, granny smith naar boven.
  • Smaak: Ook hier in eerste instantie fruitige toesten met een lichte zoetheid. Perzik, appelsien, een lichte limoen. Wat kruidige invloeden ook, een subtiele gember toets en een vleugje granen en tabak.
  • Finish: Een fruitige en zoete afdronk met hier en daar toch ook een kruidige invloed (gember).

Onze mening

Ook dit sample van de Gordon & MacPhail Speyburn 1991 lag al even in de kast te wachten. De whisky is onderdeel van de Wood Makes the Whisky campagne die Gordon & MacPhail uitbracht en zit in hun Connoisseurs Choice gamma.

Met de Speyburn 1991 zitten we weer goed. Een smaakvolle fruitige whisky met frisse toetsen. Eigenlijk een best aangename whisky om als zomers aperitief te drinken op het zonnige terras. En laat ons hopen dat we dat deze zomer vaak kunnen doen! Kostprijs van een flesje Speyburn 1991? Wel, dat hangt natuurlijk een beetje af van waar je hem koopt, maar de prijs zal toch rond de € 110 liggen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.