Skip to main content

Redbreast 12 Years Old – Proefnotities

Redbreast 12

Om mijn kennis van Ierse Whiskeys wat uit te breiden, kocht ik een tijdje terug een fles Redbreast 12. Tijd dus om ook eens mijn proefnotities neer te schrijven.

Redbreast 12 Years Old

Soms moet je eens je grenzen verleggen, want anders blijf je constant bij dezelfde whisk(e)ys. Om die reden besloot ik dan ook om eens een andere Ierse Whiskey in huis te halen. Vorig jaar nog proefde ik de Redbreast op het Whisky Live Paris event en dus besloot ik om er een flesje van in huis te halen.

De Redbreast is een Single Pot Still Irish Whiskey van de Midleton Distillery. Naast de Redbreast worden daar ook de Spot Whiskeys, Powers en Midleton Whiskeys gedistilleerd.

De Redbreast 12 is geen single malt, maar een echte pot still whiskey. Redbreast wordt immers gedistilleerd op basis van gemoute en niet gemoute gerst. Een groot deel van het distillaat heeft gerijpt in Oloroso sherry vaten waardoor het een heel typische smaak ontwikkeld heeft. Op allerhande websites en reviews las ik iets over ‘Christmas Cake’ en dat wou ik dus zelf eens proeven.

Redbreast 12 - Romig en zoet

Redbreast 12 – Romig en zoet

Proefnotities

  • Neus: In eerste instantie vooral granen, maar dat heb ik wel meer bij Ierse whiskeys. Laat je de whiskey wat ademen dan komen meer geuren te voorschijn. Vooral gedroogd fruit (perzik en banaan) en gedroogde kruiden (peper en vanille), wat chocolade en kokosnoot.
  • Smaak: Heel zoete toetsen die mij deden denken aan verse broodpudding en banketbakkersroom, natuurlijk met een vleugje vanille. In de mond heb je ook een romige textuur. Vers gebakken pannenkoeken en marsepein kwamen ook even bij mij op. Wat rode vruchten en lichte citroen werken alles mooi af.
  • Finish: Een heel lange, kruidige en ook romige finish. Ook hier wat gedroogd fruit en gedroogde kruiden, al kon ik de kruiden niet onmiddellijk plaatsen. De kokosnoot uit de smaak had ik ook in de finish.

Onze mening

De Redbreast 12 heeft inderdaad een romig en zoet karakter. Daar waar onze Engelse vrienden het over Christmas Cake hebben, hou ik het bij broodpudding, of ‘potink’ zoals ik het mij uit mijn kinderjaren herinner. De Redbreast 12 is gebotteld op 40% ABV en naar mijn mening best wel lekker. Jaren terug werd hij nog door Jim Murray bekroond als Irish Whiskey of the Year, en ik kan hem geen ongelijk geven. Voor zowat 50 a 60 euro kan je een flesje op de kop tikken. Mijn flesje is jammergenoeg al leeg, maar ik kijk al uit naar een opvolger …

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.