Skip to main content

Pride 1978, de exclusiefste Glenmorangie ooit

By 9 July 2014December 26th, 2014Nieuwe Releases, Nieuws
Glenmorangie Pride 1978

Ja, je leest het goed. Glenmorangie lanceert zijn meest exclusieve whisky ooit. Van de limited edition ‘Pride 1978’ komen slechts 700 flessen op de markt. Gevierd kunstenaar en fotograaf Idris Khan creëerde naar aanleiding van de lancering een bijpassend kunstwerk, ‘Disappearing Casks’.

Glenmorangie Pride 1978

Glenmorangie bouwt voort op het succes van zijn exclusieve Pride 1981 botteling. De Pride 1978 werd in 2011 op de markt gebracht. Vandaag lanceert Glenmorangie dus de Pride 1978.

De geschiedenis van de Glenmorangie Pride 1978

Deze whisky begon als een 19 jaar oude vintage whisky. Daarna onderging hij extra rijping in in vaten die vroeger een exquisiete Franse Premier Grand Cru rode wijn bevatten. In totaal duurde de bijkomende rijping 15 jaar, goed voor de langste bijkomende rijping van een Glenmorangie whisky. Van deze uitzonderlijke whisky bestaan er slechts 5 vaten, waardoor deze nieuwe single malt uiterst zeldzaam wordt.

Glenmorangie Pride 1978 - Fles

Glenmorangie Pride 1978 – Fles

Deze buitengewone Glenmorangie is een create van dr Bill Lumsden. Volgens dr Lumsden, Director of Distilling and Whisky Creation bij Glenmorangie, is het de meest verfijnde whisky ooit.

Dr. Lumsden: “Het geboortejaar van deze whisky is, zoals de naam al aangeeft, 1978. In dat jaar werd het oorspronkelijke vocht in Glenmorangies beste eiken vaten gedistilleerd om te rijpen tot een 19 jaar oude vintage. Na een bijkomende rijping van 15 jaar in 5 kostbare vaten werd Pride 1978 in 2012 gebotteld.

“Het resultaat is een luxueuze, glanzend koperkleurige whisky met rijke, weelderige en overheerlijke parfums van kastanje, toffee en kersen. Ik vind het mijn meest exquisiete creatie tot nog toe, een drank waar whiskyliefhebbers over de hele wereld met veel smaak van zullen genieten.”

Disappearing Casks

Naar aanleiding van deze release ontwierp kunstenaar Idris Khan een uniek kunstwerk. Het werk kreeg de titel ‘Disappearing Casks’ (‘Verdwijnende Vaten’).

Khan zei hierover: “Ik vind het absoluut geweldig om met Glenmorangie te kunnen samenwerken. Toen ik hun distilleerderij in Tain bezocht, was ik meteen enorm gefascineerd. Het beeld van de vaten is me bijgebleven en gaf me inspiratie voor ‘Disappearing Casks’. Ik ben geboren in hetzelfde jaar dat de vaten werden neergelegd en het voelt dan ook heel naturel aan dat ik dit verhaal help te vertellen.”

Het kunstwerk is duidelijk een verwijzing naar de bijzondere whisky vaten in de Glenmorangie distilleerderij. Vijf van deze vaten kregen in 1978 een onveranderlijke plaats toegewezen. Het resultaat daarvan is de Glenmorangie Pride 1978.

Glenmorangie Pride 1978 - 5 Vaten

Glenmorangie Pride 1978 – 5 Vaten

Beschikbaarheid

Van de Glenmorangie Pride 1978 zullen vanaf 9 juli 2014 welgeteld 700 flessen beschikbaar zijn. De flessen worden vergezeld van een gesigneerde afdruk in beperkte oplage van Idris Khans kunstwerk. Of de Glenmorangie Pride 1978 ook bij ons beschikbaar zal zijn en tegen welke prijs, dat werd ons voorlopig nog niet meegedeeld.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.