Skip to main content

Persvoorstelling Schotse Dagen 2015

Schotse Dagen 2013

Woensdag was het zo ver … In het Kasteel van Ooidonk werd de nieuwe editie van de Schotse Dagen voorgesteld aan pers en sponsors.

Wat zijn de Schotse Dagen?

De Schotse Dagen is een tweejaarlijks familie feest dat volledig in het teken staat van de Schotse cultuur. De Schotse Dagen Ooidonk VZW brengt zo de Schotse cultuur, sporten, tradities, dranken en hapjes naar het Kasteel van Ooidonk in Bachte-Maria-Laarne.

Het prachtige Kasteel Ooidonk vormt opnieuw het decor van de Schotse Dagen.

Het prachtige Kasteel Ooidonk vormt opnieuw het decor van de Schotse Dagen

Dit jaar is het reeds de 14de editie van de Schotse Dagen, en ook dit jaar belooft het een succes te worden. Tijdens de vorige editie (2013) kwamen meer dan 8.000 bezoekers uit verschillende provincies en zelfs verschillende landen een bezoek aan de Schotse Dagen.

Wat kan je op de Schotse Dagen zien en beleven?

Alternative Highland Games

Wel, elke editie zijn er een aantal elementen die terugkeren, wegens hun grote succes. Zo worden ook dit jaar weer de Alternative Highland Games georganiseerd. Het grote verschil met de traditionele Highland Games is vooral dat iedereen hieraan kan deelnemen.

Doe mee aan de Alternative Highland Games

Doe mee aan de Alternative Highland Games

Je hoeft dus geen reus of krachtpatser te zijn om je kans te wagen. Een potje touwtrekken met de familie en vrienden behoort ook tot de Alternative Highland Games. Breng dus zekere vrienden en familie mee naar de Schotse Dagen 2015 en daag hen uit tijdens de Alternative Highland Games

Gretna Green

Ook een traditie op de Schotse Dagen … de trouwbeloftes hernieuwen in Gretna Green. Voor de gelegenheid wordt er een smisse opgebouwd met aambeeld.

De trouwers of hertrouwers worden op de Schotse Dagen aangekleed in de typische Schotse kledij van vroeger. Een smid voltrekt de ceremonie aan het aambeeld, en de gelukkigen ontvangen een certificaat met foto als aandenken.

De trouwgeloftes hernieuwen in Gretna Green? Niet iedereen was daar gelukkig mee.

De trouwgeloftes hernieuwen in Gretna Green? Niet iedereen was daar gelukkig mee.

Een ideale gelegenheid om al eens te oefenen, of om je trouwgeloftes te hernieuwen. Toch even meegeven dat het gebeuren niet rechtsgeldig is. Het is dus geen probleem wanneer je al dan niet opzettelijk met de verkeerde partner aan het aambeeld staat.

Er is ook ruimte voor kunst en cultuur

Tijdens de Schotse Dagen 2015 zal onder andere Toin Delva met zijn creaties in keramiek werken rond het thema “Schotland”.

Jesse Van Gompel zal dan weer schilderen rond het thema en zelfs een workshop organiseren. Jesse maakt momenteel trouwens een exclusief schilderij dat op de openingsavond geveild zal worden.

Er is zelfs een echt Schots Dorp!

Er is zelfs een echt Schots Dorp!

Fototentoonstelling en Schotse uitvindingen

Fernand Dacquin is al jaren een echte Schotland liefhebber en -kenner. Hij maakte al honderden reizen door Schotland, wat hem duizenden foto’s opleverde. We stellen zijn persoonlijke voorkeur van een twintigtal van deze foto’s tentoon.

In diezelfde tent brengt Vakgroep Geschiedenis aan de Universiteit Gent een kleine maar professionele tentoonstelling van Schotse uitvindingen door de eeuwen heen. Twee tot drie praesidiumleden van de VGK zullen op beide dagen aanwezig zijn om de tentoonstelling toe te lichten.

Vliegvissen in samenwerking met “The Royal Coachman vzw – Indiana Flyfishing

The Royal Coachman vzw – Indiana Flyfishing zal t.g.v. De Schotse dagen het vliegvissen volop promoten in al zijn facetten. Ze presenteren er enkele klassieke attributen zoals vliegenhengels, vliegenreels, vliegenlijnen en vliegvis kledij.
Daarnaast demonstreren zij het ‘vliegbinden’, … een paar vliegbinders (flytyers) zullen een aantal klassieke kunstvliegen binden. Ze voorzien eveneens een stand met lectuur over vliegvissen op rivier en op reservoir. Er zal ook een videovoorstelling te zien zijn met tal van dvd’s over het vliegvissen in binnen- en buitenland.

Verder zal een castingteam het werpen met de vliegenhengel demonstreren, … bezoekers krijgen eveneens de kans om onder begeleiding van een ervaren vliegvisser een eerste worpje te proberen.

En tal van andere activiteiten

Wandelaars komen ook aan hun trekken in de Schotse Dagen Wandeling.

Hou je eerder van verhalen? Geen probleem … Deze editie is Joe Baele terug. Hij brengt op zijn eigenwijze manier de Schotse verhalen bij het grote publiek. Ook tijdens de Kriooltjes – wandeling begeleid Xavier Mares je door de verhalen van de Kriooltjes.

Optredens van verschillende pipe- en drumbands

Optredens van verschillende pipe- en drumbands

Er zijn ook demonstraties van de Highland Pony, demonstraties met Schotse herdershonden en schapen, demonstraties met roofvogels, een echt Schots dorp, een Schotse beurs, Gathering of the Clans, een Town Ciers Award, demonstratie vliegvissen en nog veel meer.

Een aantal Town Criers die deelnamen aan de Town Criers Award

Een aantal Town Criers die deelnamen aan de Town Criers Award

Whisky en Culinair Schotland

Voor de tweede keer gaan de Schotse Dagen trouwens in samenwerking aan met de Cera Holding de culinaire tour op. Zo komt chef-kok Felix Alen en wereldkampioen BBQ Kurt De Koninck ons verwennen met lekkers. Genieten van speenvarken op de BBQ en ter plaatse gerookte Schotse zalm zijn hier maar een paar voorbeelden van.

En ja hoor …. ook Whisky wordt niet vergeten! In samenwerking met Filliers en The Nectar kan er opnieuw een mooi selectie van Whisky’s aangeboden worden. Daarvoor kan je terecht in de whiskybar die opnieuw bemand zal worden door bekende gezichten van Whiskyclub 13 en FMWS. Naast de verschillende tastings kan je ook ter plaatse whisky aankopen. Dit jaar worden trouwens whisky tastings aangeboden met de volgende thema’s:

  • Vergelijken van Schotse, Ierse en Japanse whisky’s
  • Line-ups van verschillende whisky’s, waaronder unieke Dalmore’s
  • Nieuwe bottelingen …

Met andere woorden. De levensgenieters, die ook wel eens van een lekker hapje en een bijhorende whisky willen genieten, zullen ook tijdens deze editie van de Schotse Dagen zeker aan hun trekken komen.

Opbrengsten gaan naar het goede doel!

Een heel belangrijk uitgangspunt van de Schotse Dagen is dat de opbrengst ervan gebruikt wordt om een belangrijk project te helpen financieren. Het gaat om het uitboeren van een ‘begeleid-wonen-complex’ voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. In de regio van de Leiestreek en het Meetjesland is er een nijpend tekort aan dergelijke verblijven, en daar wil de Schotse Dagen Ooidonk VZW dus iets aan doen.

In 2007 werd er, in samenwerking met WZC St.Vincentius – Ten Bosse, gestart aan het project. Zo konden al snel twee bewoners met een niet aangeboren hersenletsel een vaste stek bekomen in “HUIS TEN BOSSE 120”. Nu hoopt de Schotse Dagen Ooidonk VZW het project verder uit te werken. De plannen zijn om nog minstens 10 extra bewoners een onderdak te geven. En daar zullen de opbrengsten van de Schotse Dagen wel goed voor gebruikt kunnen wordne.

Waar en wanneer gaan de Schotse Dagen door?

De Schotse Dagen 2015 gaan opnieuw door aan het Kasteel Ooidonk in Bachte-Maria-Leerne nabij Deinze. Je kan er op zaterdag 29 augustus terecht van 10 tot 20 uur en op zondag 30 augustus van 10 tot 18 uur.

De toegangsprijs voor volwassenen ligt op 8 euro. Kinderen (tot 12 jaar) zijn gratis. Ook andersvaliden mogen gratis genieten van de Schotse Dagen.

Op vrijdag 28 augustus om 19u30 is er een officiële opening van de Schotse Dagen 2015. Die avond is er een receptie in het kasteel en een heel originele VIP avond. Er wordt een lopend buffet verzorgd door de twee topchefs Felix Alen en Kurt Dekoninck. De sfeer wordt ‘casual chick’ en de avond wordt opgefleurd met Schotse muziek van Inge Frimout en Joe Mullen Folkband. Deelname aan deze VIP avond kost 85 € per persoon (remember, opbrengsten gaan naar het goede doel).

Voor de openingsavond is inschrijven verplicht. Inschrijven kan via schotsedagen@gmail.com of bij de leden van het Schotse Dagen Ooidonk VZW comité. Wens je wat meer info? Dan kan je altijd bij Peter De Maertelaere terecht op 0475/79.65.55 of via peter.dema@gmail.com

Nog niet overtuigd?

Ben je nog niet overtuigd? Wil je wel eens zien hoe het er daar aan toe gaat? Wel … je hebt geluk. Tijdens de laatste twee edities liep ik persoonlijk rond met het fototoestel en de video camera. Een korte montage van de Schotse Dagen 2013 vind je hier.

Foto’s van de Schotse Dagen 2013 kan je terugvinden via mijn flickr feed, en voeg ik hier ook even toe.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.