Skip to main content

Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old Blended Malt

Bon … we vliegen er in met de eerste proefnotities voor 2018, en het is geen Single Malt. Maar geen paniek … deze Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old Blended Malt.

Murray McDavid

Murray McDavid is misschien nog wat onbekend voor menig whisky liefhebber, maar ik leerde een aantal van hun producten ondertussen al kennen en ben best wel onder de indruk.

Als onafhankelijke bottelaar brengt Murray McDavid een aantal expressies op de markt, waaronder deze Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old Blended Malt (1995–2015) uit The Vatting reeks. Het hart van Murray McDavid bevindt zich trouwens in de Coleburn Distillery in het hartje van de Speyside.

Leuk om te weten is dat Murray McDavid niet alleen een onafhankelijke bottelaar is, maar ook instaat voor tastings en trips op de “Murray McDavid”, een boot van 60 voet die op de rivier Clyde in hartje Glasgow ligt.

Murray McDavid - Coinnich - 20 Years Old Blended Malt

Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old Blended Malt

Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old Blended Malt

Een blended malt is niets meer dan een blend van allemaal single malt whisky’s. Hier werd dus geen graan whisky aan toegevoegd zoals bij de traditionele blende whisky. In dit geval is de Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old zelfs een blend van Single Malts die gedistilleerd werden in 1995 en gebotteld werden in oktober van 2015. Goed voor 20 jaar rijping op Bourbon Vaten.

Deze expressie van de Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old Blended Malt is de eerste editie van deze limited release. De tweede release werd in de zomer van 2017 gebotteld. De whisky heeft een ABV van 46% en is dus een blend van Single Malt whisky’s uit de 5 whisky regio’s van Schotland waaronder Highland Park en Laphroaig.

Proefnotities

  • Neus: Zoet en kruidig, wat botersnoep, vanille, het geheel deed mij zowat denken aan de boterwafels (die van Jules Destrooper) en op het einde een lichte zoethout.
  • Smaak: Kruidige pepers met een lichte rokerigheid. De kruidnagel die ik in de neus had vond ik ook op de tong terug. Kort samengevat een prikkelend mondgevoel in de start, met wat zoetere sherry toetsen en misschien wat rietsuiker naar het einde toe.
  • Finish: Een behoorlijk lange afdronk met wat rokerige granen, ik merk ook enige invloeden van peat.

Onze mening

Murray McDavid is voor mij nog een beetje een onbekende, maar als ik op deze Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old Blended Malt mag afgaan, dan wil ik er beslist meer van leren kennen. Ook het fantastische bewijs dat de ene blend de andere niet is, en al zeker een voorbeeld dat je een blended whisky niet moet vergelijken met een blended malt.

De Murray McDavid – Coinnich – 20 Years Old Blended Malt heeft mij dus zeker en vast kunnen overtuigen, en ik heb bij deze dan ook nog wat andere flesjes uit het Murray McDavid gamma aangeschaft.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.