Skip to main content

Mount Gay Black Barrel Rum

By 24 September 2014Evenementen, Informatie
Mount Gay Rum line up

Onder het motto ‘het moet niet altijd whisky zijn’ trokken we gisteren richting Dogma Cocktails in Antwerpen waar we de voorstelling van de Mount Gay Black Barrel rum mochten meemaken.

Mount Gay Rum

Dogma Cocktails is klaar voor de Mount Gay Black Barrel voorstelling

Mount Gay Black Barrel voorstelling @ Dogma Cocktails

Ik had zelf nog nooit over Mount Gay Rum gehoord. Mount Gay Rum is een van de oudste rum distilleerderijen ter wereld. Zoals Miguel Smith, Mount Gay International Brand Ambassador from Barbados het zo mooi kon zeggen:

Every great story begins with a time and a place. For Mount Gay Rum that time and place is the Caribbean Island of Barbados in 1703.

De oudste akte van de Mount Gay Distilleries Ltd. of Barbados dateert blijkbaar uit 1703. Dat maakt het inderdaad de oudste merk van rum dat momenteel nog bestaat. In 1989 kwam de distilleerderij in handen van Rémy Cointreau. Sindsdien is de Mount Gay Rum in meer dan 100 landen te verkrijgen.

Miguel Smith laats ons genieten van wat Mount Gay Rum te bieden heeft

Miguel Smith laats ons genieten van wat Mount Gay Rum te bieden heeft

Miguel Smith vertelde ons het verhaal van de distilleerderij en de hechte band met zeilen en zeilers. Het water op Barbados is van een uitzonderlijke kwaliteit, en ook hun melasse van suikerriet is een van de beste ter wereld. Na het fermenteren en distilleren rijpt de Mount Gay rum vaten van Amerikaanse eik. Vaten die voorheen gebruikt werden om Bourbon (Amerikaanse whiskey) in te rijpen. Na het rijpen worden de rums gemengd of geblend om zo een constante smaak en ervaring te bekomen. De Mount Gay rums zijn dus blended rums.

Mount Gay Rum conversations

Het begint mij ondertussen op te vallen dat de whisky en rum brand ambassadors vooral goeie storytellers zijn. De inhoud van het verhaal is duidelijk belangrijk, maar de manier en de overtuiging waarmee je het verhaal brengt geeft alles toch iets extra.

Alhoewel Miguel het verhaal zo goed kon brengen werd het stilletjes aan tijd om ook even te proeven.

Mount Gay Eclipse

De inspiratie voor de Mount Gay Eclipse rum is blijkbaar het gevolg van een zonsverduistering in 1910. Voor mening rum liefhebber schijnt de Eclipse ook een referentie te zijn.

De rum heeft een licht kopergele kleur. In de neus merk je vooral lichte fruitige toetsen. De smaak deed mij vooral aan amandelen en vanille denken. Dat laatste komt waarschijnlijk door de invloed van de Bourbon vaten. De Mount Gay Eclipse heeft een nogal korte afdronk.

Mount Gay Black Barrel

Twitteren, Instagrammen, noteren en proeven tegelijk. Multitasking like a pro!

Twitteren, Instagrammen, noteren en proeven tegelijk. Multitasking like a pro!

De Mount Gay Black Barrel is de nieuwste telg in het gamma van Mount Gay Rum. Tijdens de afwerking of finish van de Mount Gay Black Barrel kreeg de rum nog een extra rijping in een goed verkoold bourbon vat. Dit proces zorgt ervoor dat er kruidige aroma’s vrij komen.

Om een of andere reden deed de Mount Gay Black Barrel mijn onmiddellijk aan peperkoek denken, kruidig en zoet in de neus. Qua smaak kreeg je een mix van kruiden, eik, vanille en caramel. Een iets langere finish dan de Mount Gay Eclipse.

Mount Gay XO

Ook de Mount Gay Extra Old is het resultaat van een distillaat uit de koperen pot stills. De rum is dubbel gedistilleerd en heeft gerijpt in vaten van Amerikaanse witte eik. Ook deze vaten werden voorheen gebruikt om Kentucky Bourbon in te rijpen. De blend is gemaakt door verschillende rums te mengen die in leeftijd variëren tussen 7 en 15 jaar.

In de neus kon je duidelijk overrijpe bananen herkennen, opnieuw wat vanille en een lichte rokerigheid. In de mond vooral gedroogde vruchten zoals rozijnen en abrikozen. Ik kreeg ook een gevoel van gekarameliseerde suiker zoals bij een crème brûlée. Een volle smaak met een zoete finish, een rum waar je puur of on the rocks van kan genieten.

Mount Gay 1703

Het Dogma team zorgde voor lekkere Mount Gay Rum Cocktails

Het Dogma team zorgde voor lekkere Mount Gay Rum Cocktails

Deze rum bevat een selectie van de oudste en beste rums die Mount Gay heeft. De Mount Gay 1703 is dus een blend van zeldzame en oude vaten die door Master Blender Allen Smith persoonlijk werden geselecteerd. Om de subtiele en perfecte balans te verkrijgen werden in deze blend wel 42 verschillende rums gebruikt.

Zowel in de neus als in de mond kreeg ik onmiddellijk caramel door. Het reclame filmpje van de opa met zijn Werther’s Original kwam spontaan in mijn gedachten op. Er zat ook een rokerige toets in de smaak samen met een duidelijke houtsmaak. Ik kon mij al zien zitten als opa met een grijze baard, een sigaar, een haardvuur, een kast vol boeken en een glas Mount Gay 1703.

Mijn eerste kennismaking met Mount Gay Rum

Ik gaf het daarstraks al even aan, het was de eerste keer dat ik van Mount Gay Rum heb gehoord. De eerste kennismaking met de Mount Gay Rums was bijzonder positief. Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de Mount Gay Black Barrel en de Mount Gay XO.

Net zoals bij whisky is de smaak en geur beleving van rum iets persoonlijks. Iedereen kan zo zijn eigen geuren en smaken herkennen. En net zoals bij whisky is er maar 1 goeie manier om van een goeie rum te genieten, en dat is de manier die jij zelf als persoon verkiest. Is dat nu puur, on the rocks of in een lekkere cocktail.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.