Skip to main content

Mortlach “The Beast of Dufftown” pers event

Mortlach "The Beast of Dufftown" pers event

Mortlach. Ik ken het merk tot nu toe alleen maar van de onafhankelijke bottelingen. Reden genoeg dus om af te zakken naar het pers event ter gelegenheid van de lancering van Mortlach alias “The Best of Dufftown”

Mortlach Whisky

In het verleden heb ik af en toe al eens een Mortlach geproefd, maar steeds waren dat onafhankelijke bottelingen. Op Whisky Live Spa proefde ik zelfs de Douglas Laing – XOP – Mortlach 22 Years old. Ik was er gewoon weg van … kruidig met een hint van chocolade en speculaas … lekker.

De Mortlach whisky werd voorheen voornamelijk gebruikt in de betere Schotse Blended whisky. De rest werd inderdaad opgekocht door liefhebbers of onafhankelijke bottelaars. Daar wil Diageo nu verandering in brengen.

Het aperitief op basis van Mortlach

Het aperitief op basis van Mortlach

Mortlach whisky krijgt vanaf vandaag zijn eigen plekje in de lijst van Scotch Single Malt Whisky. De heel aparte smaak moet de Mortlach whisky onderscheiden van de andere whisky’s.

Whisky bloggers onderonsje

Kort na de middag zag ik een berichtje verschijnen op twitter van Whisky Speller. Blijkbaar waren zowel Thomas als Ansgar ook op weg naar Brussel voor het event. Ik had Thomas en Ansgar al eens in Vlissingen en Den Haag ontmoet en was dan ook aangenaam verrast dat ze ook van de partij waren.

Tijdens het aperitief, een variatie op een Old Fashioned met Mortlach door Hannah Van Ongevalle van The Pharmacy, kwamen er nog bekende gezichten aan. Zo stonden we al snel in het gezelschap van Ruben van WhiskyNotes en Mark “Toshanman” Dermul van de WhivieBlog. Best wel aangenaam om de collega bloggers opnieuw tegen het lijf te lopen.

Georgie Bell, Global Ambassador van Mortlach

De avond zelf werd aaneen gepraat door Georgie Bell, global ambassador van Mortlach. Een uitstekende keuze moet ik zeggen, want de passie en vakkennis straalt gewoon van haar af. Als barkeeper ontpopte Georgie later tot “Britse Bartender van het jaar” in 2009. Later werkte ze als Global Ambassador voor The Scotch Whisky Society, en nu is ze dus aan de slag bij Diageo als Global Ambassador voor Mortlach.

Georgie Bell, Global Ambassador van Mortlach, straalt gewoon passie en kennis uit.

Georgie Bell, Global Ambassador van Mortlach, straalt gewoon passie en kennis uit.

Tussen de gerechten door gaf Goergie ons een woordje uitleg over Mortlach, het merk, het erfgoed en natuurlijk de Mortlach Whisky. De manier waarop ze dat deed was vol passie en kennis. Ik heb al vaker gezegd dat veel brand ambassadeurs echte storytellers zijn … Wel Georgie heeft zelfs geen verhaal nodig! Haar passie alleen al zorgt ervoor dat je met volle aandacht alles zo goed mogelijk probeert te volgen.

En hoe zit het nu met de Mortlach Whisky?

Wel, de Mortlach Whisky is dus heel binnenkort beschikbaar in drie expressies.

Mortlach Rare Old

Eerst en vooral is er de Mortlach Rare Old, met een ABV van 43,4 %.. Een licht zoete droge whisky met fruitige toetsen. Eerst wat vanille, caramel en appelsien, daarna frisse toesten van citrus en het zoeten van chocolade.

De Mortlach Rare old zal beschikbaar zijn bij de Belgische Speciaalzaken aan 70 euro voor een 50 cl fles.

Mortlach 18 Years Old

De Mortlach 18 Years Old is opnieuw een botteling op 43.4 % ABV. Op dit moment kregen we ook een blok ijs aangeboden en een soort metalen stempel. Met de stempel kon je zo het Mortlach Monogram in je ijsblok stempelen.

Het Motrlach monogram in ons ijsblok

Het Motrlach monogram in ons ijsblok “stempelen”

Toen ik het experiment had uitgevoerd ging ik aan andere tafels wat foto’s nemen. Blijkbaar was ik daar iets te ijverig mee bezig, want toen ik terug aan tafel kwam was de whisky al afgeruimd. Jammer … want zo heb ik niet kunnen proeven van de Mortlach 18 Years Old.

Wat ik wel kan meegeven is dat de Mortlach 18 Years Old beschikbaar zal zijn aan een adviesprijs van 240 euro. Opnieuw voor een fles van 50 cl.

Mortlach 25 Years Old

Gebotteld op 43.4% ABV heeft de Mortlach 25 Years Old een amberkleurig karakter.

De Mortlach 25 Years Old heeft een iets ‘dikkere’ textuur, en gaf mij in de neus vooral ananas, citroen, sigaren en vanille. Qua smaak noteerde ik onmiddellijk fondant chocolade, tropische vruchten zoals mango, perzik en dadels. Na een poosje merkte ik ook de kruidige toetsen zoals gember en pepers.

Een echt lekkere whisky met een aangename warme en zoete finish die je tong toch een poosje blijft prikkelen.

De Mortlach 25 Years Old zal in ons land beschikbaar zijn aan een adviesprijs van 768 euro, opnieuw voor een 50 cl fles.

Een aangename en gezellige avond

Na verloop van de avond heb ik dus Mortlach wat beter leren kennen. Een ideale gelegenheid om echt gedetailleerde proefnotities te schrijven was het niet. Zeker niet toen ik merkte dat mijn glas Mortlach 18 Year Old verdwenen was nog voor ik had geproefd. Mijn schuld natuurlijk … ik had maar moeten proeven voor ik foto’s ging nemen.

Whisky with Friends

Whisky with Friends

En toch … ik was aangenaam verrast door Mortlach en echt onder de indruk van Georgie. Ik kan dus gerust terugblikken op een aangename en gezellige avond met collega whisky bloggers, whisky importeurs en verdelers, whisky kenners en whisky vrienden. Een avondje Whisky with Friends dus!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.