Skip to main content

Mijn favoriete whisky’s van 2015

By 24 December 2015Column, Informatie, Opinie
Favoriete Whisky's van 2015

Het einde van het jaar komt er aan, en dus wordt het tijd om even mijn favoriete whisky’s van 2015 in een lijstje te plaatsen.

Hoe ik mijn favoriete whisky’s van 2015 heb gekozen

Verwacht hier geen Whisky with Friends afkooksel van Jim Murray’s Whisky Bible, maar eerder een persoonlijke lijst. Tenslotte is een lijst van favoriete whisky’s van 2015 ook iets heel persoonlijks. Wat mag je dan wel verwachten in deze lijst? Wel … mijn favoriete whisky’s van 2015 of met andere woorden de whisky’s die ik in 2015 heb geproefd en die mij bijgebleven zijn, meer niet.

Goed … nu dat uitgeklaard is kunnen we er aan beginnen met nummer 1 …

Benromach 100° Proof

Benromach 100° Proof - Fles & Verpakking

Benromach 100° Proof

Wat???? Geen 45 jaar oude Glen Medeiros, geen whisky die voorbij Pluto werd geschoten en terug op aarde kwam? Neen, dat hoeft voor mij eigenlijk niet allemaal. De whisky die mij het meest bijbleef uit 2015 was de Benromach 100° Proof. Ergens begin dit jaar proefde ik hem voor de eerste keer en schreef ik zelfs mijn proefnotities.

Waarom hij bovenaan mijn lijstje staat? Gewoonweg omdat het een top whisky is die je nog makkelijk kan kopen aan een eerlijke prijs. Een whisky met een rokerig karakter, een mooie body en een lange afdronk. En dat je hem voor om en bij de 60 € in de winkel kan vinden zorgt ervoor dat je er nog meer van kan genieten. En daar gaat het bij mij om wanneer ik mijn favoriete whisky’s van 2015 oplijst.

Tullibardine 1968

Tullibardine 1968 - Cask Strenght

Tullibardine 1968 – Cask Strenght

Een redelijk uniek stuk dat ik kon proeven op een whisky festival bij The Whisky Mercenary Jurgen Vromans. Gebotteld op 40,3 % ABV. Wereldwijd zijn er maar 252 flessen van gemaakt … en ik mocht even proeven.

Ik schreef toen op een briefje de volgende sleutelwoorden : Olieachtige textuur, babbelutten, noten, gestoofde peren, lichte rook en wat een finish! Daaronder schreef ik “The Whisky that keeps on giving”.

De finish van de Tullibardine 1968 is echt fenomenaal. Eentje die maar blijft komen en terugkomen. Nu nog een flesje vinden zal quasi onmogelijk zijn, zo niet … geef mij maar een seintje!

Caperdonich 18 – Cadenhead’s

Caperdonich 18 - Cadenhead's

Caperdonich 18 – Cadenhead’s

Onlangs geproefd op het eerste Single Malt Festival Ronse aan de stand van The Whisky House. Gedistileerd in 1977 en gebotteld in 1996 op 57.7% ABV. Een echte sherry bom!

De kleur is opvallen donker, en op mijn smartphone noteerde ik volgende sleutelwoorden : Koffie en chocolade, zoet fruitig, sherry, rozijntjes, vijgen met een heel lange finish.

Hiervan een flesje bemachtigen wordt ook lastig. Je kan altijd eens contact opnemen met Geert De Bolle van The Whisky House, maar ik dacht dat het een van zijn laatste flessen was.

Old Pulteney 15 Years Old – Gordon & MacPhail

Old Pulteney 15 - Gordon & MacPhail

Old Pulteney 15 – Gordon & MacPhail

Deze ooit eens geproefd op een proeverij in Ertvelde. Mijn schoonvader kocht toen een flesje, maar ik jammergenoeg niet. Fruitige aroma’s met florale toetsen en lichte granen. Zoete licht rokerige smaak met kruidige toetsen en een mooie afdronk.

Een lekkere whisky die toen voor om en bij de 50 euro kon gekocht worden. Toen ik een paar weken terug nog eens proefde bij de schoonvader wou ik ook wel een flesje Old Pulteney 15 van Gordon & MacPhail bemachtigen. Jammere maar helaas … hij is niet meer te verkrijgen. En toch hoop ik ooit ergens nog een flesje te zien in een vergeten hoekje van een of andere whisky shop.

Spirit of Freedom Aged 30 Years

Moord! Brand! Hij zet een blend op zijn lijstje!
En dan? Het is mijn lijstje he, dus doe ik ermee wat ik wil 🙂

Spirit of Freedom 30

Spirit of Freedom 30

De Spirit of Freedom Aged 30 Years is inderdaad een blend uit de Springbank stal. Het is echter een blend die zijn mannetje staat tussen al dat single malt geweld. Niet verwonderlijk want de blend bestaat uit een mix van single malts die minstens 30 jaar hebben gerijpt.

Geproefd op het Whisky Festival in Gent en toen schreef ik het volgende neer:

De whisky heeft een best zoete neus met tropisch fruit. Het deed mij vooral aan nougat / Babelutte (botersnoep) en honing denken met aan de fruit kant dan weer rijpe banaan. Een romig gevoel in de mond, wat overeenkomt met de botersnoep die ik ook in de neus had. Een lange en warme finish!

Met een beetje geluk kan je nog wel een flesje op de kop tikken. Zelf weet ik er nog eentje staan, maar ik verklap niet waar, want ik wil ze namelijk zelf kopen 🙂

Buiten Categorie: Wolfburn Spirit

Wolfburn Spirit

Wolfburn Spirit

Ik weet het … het mag niet, want officieel is het nog geen whisky. En toch … tijdens heet S.P.I.R.I.T.S. festival kon ik bij Eric Vermeire van Whisky Warehouse al even proven van de Wolfburn Spirt … en wat een smaakbommetje was mij dat!

Als de spirit na 28 maanden al zo een smaak bommentje is, dan kan ik al niet meer wachten tot ik de whisky zelf kan proeven. Eric Vermeire wist mij te vertellen dat de Wolfburn whisky beschikbaar zou zijn net voor het Whisky Festival in Gent volgend jaar. En dat exclusief via Whisky Warehouse natuurlijk!

Op het whiskyfestival zelf zal de Wolfburn whisky trouwens voor de eerste keer te proeven zijn!

Vallen er net buiten …

Ik had mij voorgenomen om dit jaar maar 5 whisky’s op te nemen in het lijstje. Het resultaat is dan natuurlijk dat een aantal andere lekkere whisky’s in de loop van het jaar van het lijstje vallen. En dat waren er nogal wat :

 • Redbreast 21Years Old
 • Teeling 26 Years Old
 • Yula
 • This is not a Luxary Whisky van The Compass Box
 • Glenturret 35 Years Old Train Line
 • Samaroli Evolution 2013 Multi Vintage Pure Malt Scotch Whisky
 • een schitterende sherry matured Mortlach van Gordon & MacPhail
 • Auchroisk 25 Years Old uit de XOP Serie van Douglas Laing’s
 • Glen Moray 25 Years Old Port Cask Finish
 • een Girvain 33 van Cadenhead &#8230
 • om dan nog te zwijgen van die Tullibardine vintage 1993 Pedro Ximenez …

Maar goed … dit jaar koos voor de eerste keer 5 whisky’s die mij zijn bijgebleven. Misschien moet ik vanaf volgend jaar wel een top 10 aanleggen …

Volgend jaar nog een lijstje?

Mijn lijstje is af … of iedereen het daarmee eens is, dat betwijfel ik sterk. Tenslotte is en blijft een lijst van favoriete whisky’s van 2015 iets heel persoonlijks. In mijn geval zijn het 5 whisky’s geworden die om de een of andere reden zijn blijven hangen dit jaar. En zoals je ziet had ik er wel nog een aantal die ‘in the running waren’. Misschien moet ik vanaf volgend jaar wel een top 10 aanleggen …

Een ander idee is om jullie een lijstje te laten aanleggen, dat kan ook natuurlijk … Hebben jullie een fenomenale whisky geproefd in 2015, laat het dan gerust even weten. Wie weet leg ik wel een ‘keuze van de lezer’ lijstje aan 🙂

Ondertussen ga ik mij voorbereiden op de eindejaarsfeesten. Langs deze weg wens ik dan ook iedereen een zalige kerst en een gelukkig nieuwjaar. Mag er vooral ook veel moois op whisky vlak verschijnen in 2016!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

 • Alex says:

  Benriach MoS 1996-2014, 2nd confidential Kintra, Glendronach 21y parliament, Kavalan solist sherry cask, Irish malt Limburg dramclub, Nikka yoichi 10 y, Bowmore MoS 2001, The nameless one whiskey mercenary, Benromach chaeau chissac 2006-2014, BNJ.

 • AnCnoc Flaughter, Bowmore Mashman selection 85, Ledaig 1998, Glengoyne Teapot Dram, Rock Oyster

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.