Skip to main content

Mijn favoriete whisky podcasts

Mijn Favoriete Whisky Podcasts

Ik zit af en toe wel eens in de wagen, en dan luister ik heel weinig naar de radio. Wat doe ik dan wel? Ik luister gewoon even naar een van mijn favoriete whisky podcasts, en welke dat zijn, lees je hier …

Een Podcast? Wat is dat voor iets?

Een podcast kan je best vergelijken met een radio- of TV Programma waar je op kan inschrijven. Telkens waneer er dan een nieuwe aflevering van het programma online komt, kan dat automatisch gedownload worden naar uw smartphone, tablet of computer.

Niet alleen luister ik bijna dagelijks naar één of andere podcast in de wagen, maar ik ben ook actief als podcaster (o.a. in de Tech45 Podcast).

Zijn er dan ook interessante whisky podcasts?

Dat is nu net het mooie aan podcasts … het maakt niet uit in wat je geïnteresseerd bent, er is altijd wel een podcast voor die niche beschikbaar. Of het nu gaat over technologie, legendes, het paranormale … en dus natuurlijk ook over whisky.

Natuurlijk heeft elke whisky podcast zo zijn eigen insteek. De ene behandelt wat meer het whisky nieuws, terwijl de andere zich concentreert op proefnotities, en nog een andere probeert dan weer whisky te koppelen aan muziek. Kortome … in het wereldje van de whisky podcasts heb je wel voor elk wat wils.

En wat zijn dan uw favoriete whisky podcasts?

Welke zijn nu mijn favoriete whisky podcasts? Wel … ik heb er 3 waar ik een vaste luisteraar van ben, en die heb ik even op een rijtje gezet.

 • WhiskyCast

  WhiskyCast

  WhiskyCast: Laten we beginnen met naar mijn mening een van de top podcasts … zelfs buiten de whisky categorie is dit een podcast die zijn mannetje kan staan. Wekelijks brengt Mark Guillespie een aflevering uit van de WhiskyCast boordevol nieuws, interviews, weetjes en proefnotities.

  Als podcaster heb ik enorm veel respect voor al het werk en de vele uren die Mark in de Whisky Cast podcast stopt.Blijf je graag op de hoogte van het laatste whisky nieuws, dan zit je bij WhiskyCast aan het juiste adres. Het geheel wordt afgewerkt met bijzonder interessante interviews, en natuurlijk ook de wekelijkse “What I’m tasting this week” proefnotities.

  Ik denk dat Mark echt fantastisch werk verricht, een mooi voorbeeld van hoe je op heel professionele wijze een degelijke en mooie podcast kan maken en deze alsnog volledig gratis aanbieden aan de luisteraars. Chapeau Mark … je bent sinds 2005 een schoolvoorbeeld voor menig podcaster en ik hoop je ooit eens in levende lijve te ontmoeten.

 • This is My Dram: Een podcast die ik een poosje geleden ontdekte en waar ik onmiddellijk fan van was. Het is gewoon een fantastisch concept … Andy en Stu delen ongezouten hun mening over één of andere whisky en proberen er bijpassende muziek bij te vinden.De whisky krijgt natuurlijk ook een score en zo ontstaat The Dramier League Table. Die naam alleen al verdient een pluim! En als dat nog niet genoeg is maken Andy en Stu al hun jingles zelf. De ene is natuurlijk al wat beter dan de andere, en daar kunnen zelfs de luisteraars over beslissen!

  Het enige minpuntje is dat ze voorlopig omwille van Copyright de gekozen muziek niet in hun podcast aflevering mogen verwerken en je deze dus via een Spotify playlist moet beluisteren. Maar ook daar wordt blijkbaar aan gewerkt!

 • The Whisky Guy

  The Whisky Guy

  The Whisky Guy: Een gelijkaardig format aan Whisky Cast, natuurlijk met zijn eigen draai … Daar waar Whisky Cast vooral een audio podcast is, is The Whisky Guy de laatste tijd vooral Video. Wil je een korte 60 seconden durende mening horen over een bepaalde whisky? Dan kan dat bij The Whisky Guy!

  Via e-mail had ik even kreeg ik van Ari Shapiro, The Whisky Guy, even wat bijkomende informatie. The Whisky Guy wordt ondertussen wereldwijd beluisteren in meer dan 100 landen, waar België er eentje van is. Ons landje komt zelfs voor in de top 10 van de landen waar The Whisky Guy Podcast het meest gedownload wordt!

Toen ik echter deze week via Twitter de vraag stelde of er soms nog andere interessante whisky podcasts waren, kreeg ik wel bijzonder veel reactie. En zo leerde ik ook een aantal nieuwe podcasts kennen die ik in de komende dagen een zal beluisteren :

 • Bourbon Pursuit: Op de website wordt hij omschreven als een podcast vol interviews met en over mensen uit de bourbon industrie. En aangezien ik nog te weinig van bourbon op de hoogte ben, heb ik mij dan ook onmiddellijk ingeschreven / geabonneerd.
 • The Whisky Topic: Nog een whisky podcast waar ik nog nooit van had gehoord. Wekelijks brengen Mark Bylok (auteur van The Whisky Cabinet) en Jamy Johnson allerhande interessante nieuwtjes en weetjes voor de whisky enthousiast.
 • The Podcask: Nog een wekelijkse whisk(e)y podcast.
 • One Nation Under Whisky: Volgens de website uw audio bron voor alles wat te maken heeft met Single Cask Nation (hun onafhankelijke bottelaarij), Whisky Jewbilee (Hun whisky festival) en WhiskyGeek Tours en meer.
 • Bourbon Gents: Deze podcast concentreert zich vooral op Bourbon. Interessant dus, want daar ken ik niet zo heel veel van. Een eerste blik op de website leerde mij dat het moeilijk is om de podcast afleveringen te vinden en dat ik niet onmiddellijk kon terugvinden hoe ik mij via iTunes of een andere podcast applicatie kon inschrijven om de nieuwste afleveringen automatisch te ontvangen.

Zoals je ziet … ik heb zelf een aantal nieuwe whisky podcasts ontdekt en weet weer waar ik kan naar luisteren tijdens mijn dagelijkse trip met de wagen.

En waarom geen Whisky with Friends Podcast?

Toen ik een paar jaar terug met Whisky with Friends startte, heb ik zitten spelen met het idee om een Whisky with Friends podcast op te starten. Het idee was om de Whisky with Friends Podcast dan, net zoals de website, in het Nederlands (of eerder het niet al te schoon Vlaamsch) te brengen. Dat op zich zou al een heel beperkende factor zijn, want Engels is toch zowat de voertaal binnen de whisky industrie. Een Nederlandstalige whisky podcast met een interview van 10 minuten in het Engels met een master blender is dan ook weer raar.

Anderzijds is het niet te onderschatten hoeveel tijd en werk er in een podcast kruipt. Uren voorbereiding en research, dan nog de opnames, daarna nog alles verwerken in een mooie aflevering … Zoals je ziet, daar zou al snel een dag (of meer) werk aan zijn om wekelijks een mooi gevulde aflevering te brengen. Dat zou dus tijd en geld gaan kosten …

Komt er dan nooit een Whisky with Friends podcast? Hm … dat heb ik dan ook weer niet gezegd. Mocht er voldoende interesse zijn, en de middellen zijn er, en de whisky ‘industrie’ in de lage landen loopt er warm voor, en jullie willen het ECHT, dan moet ik misschien wel eens kijken of het haalbaar is om in eerste instantie misschien maandelijks iets te voorzien …

Mocht het idee jullie dus iets zeggen, laat het dan even massaal weten in de comments … zoals altijd sta ik immers open voor suggesties en ideetjes …

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.