
Bij een proeverij, georganiseerd door Yves Boode in Arnhem, hoorde ik voor het eerst van Wemyss Malts. Deze onafhankelijke bottelaar is een familiebedrijf. Wemyss (Spreek uit: Weems) verkoopt kleine partijen van hele bijzondere Schotse malts. Die proeverij beviel zo goed dat dit merk meer bekendheid verdiend.
Oude adel
Deze familie stamt af van een eeuwenoude Keltische clan en kreeg later verwantschap met het Engelse koningshuis. De adellijke familie leeft nog altijd in hun kasteel uit 1421. Dit staat ten noorden van Edinburgh, aan de andere kant van het water. Ook het gebied heeft een rijke historie: Wemyss is afgeleid van het Keltische woord voor grot. Die zijn er nog veel in die regio. Ze zijn duizenden jaren bewoond geweest door o.a. de Picten, vroege christenen, Vikings en later smokkelaars.
Oude adel klinkt chique maar al snel ook stoffig en stijf. Is dat hier ook zo? Nee hoor!
Fris en modern
De gebottelde partijen gaan in gladde brede flessen en krijgen namen op basis van smaak. De single casks heten bijvoorbeeld Wild Berry Spice, Summer Breeze en Driftwood De blended malts krijgen een nog strakker etiket met dikgeblokte veelzeggende namen als SPICE KING of PEATED CHIMNEY. Helder toch?
Een andere ontwikkeling is hun eigen, nieuwe stokerij. Deze Kingsbarns Distillery ligt wat verder oostelijk, vlakbij de bekende St.Andrews golfclub. Dit jaar verwacht men daar een nieuwe lowland whisky uit het vat halen.
Kwaliteit
Hoe komt men tot nu aan hun whisky? Een panel met de top expert Charlie Maclean kiest de beste single casks. Die whisky kan uit alle whiskyregio’s van Schotland komen, dus niet alleen uit de Lowlands. Deze worden gebotteld als blended malts of soms zelfs als single casks. Het komt ook voor dat de aankoop opnieuw voor een aantal jaren op vat wordt weggelegd. De vaten zijn van sherry of bourbon afkomstig en worden maar één of twee keer als whiskyvat gebruikt. De whisky wordt non chilled filtered gebotteld. Dit met minimaal 46% alcohol of bij superieure kwaliteit zelfs op cask strenght. Ook wordt er niet bijgekleurd. Van de Single Casks die we proefden, was het merendeel meer dan 20 jaar gerijpt en waren er natuurlijk maar een paar honderd flessen van geproduceerd. Je begrijpt dat dit alles betekent dat de collectie een in hoger prijssegment zit dan de meeste populaire merken. De blended malts beginnen bij 50 euro en de single casks gaan van ongeveer 80 tot voorbij de 200 euro. Fijn om dan bij een proeverij voor een prettig bedrag wat soorten te kunnen proeven!
De smaak
Bij de acht blind geproefde whisky’s was het prachtig om al nippend en sparrend met een aantal fijnproevers tot een goede analyse te komen. Kreten als ‘Chipolata!’ en ‘Crème brûlée!’vlogen rond. Heerlijke ronde smaken werden afgewisseld met hele subtiele nuances die zich pas na een tijdje prijsgaven. Denk aan tonen van gember, leer, anijs en tabak. Het hogere alcoholpercentage van 46 tot 56% was nergens overheersend. De collectie was goed samengesteld want iedere whisky had heel duidelijk zijn eigen karakter. De enige tegenvaller was af en toe de prijs. Maar ja, je koopt ook niet iedere week juwelen.
Voor mij waren de Mocha Moment (27Y single grain) en de blends The HIVE en de volrokerige SPICE KING absolute toppers. (Voor een fles Spice King ruil ik moeiteloos mijn duurdere Ardbegs of Coal Ila’s in) Achteraf bleken deze drie ook nog best betaalbaar.