Skip to main content

Mackmyra Moment Fjällmark – Proefnotities

Mackmyra Moment Fjällmark

Soms kom ik thuis en ligt er iets op mij te wachten … een pakje met Mackmyra Whisky Samples bijvoorbeeld. Hoog tijd dus om met de Mackmyra Moment Fjällmark te starten.

Mackmyra Moment Fjällmark

De Mackmyra Moment Fjällmark is een speciale botteling waarvan de whisky heeft gerijpt op vaten waar voorheen wijn heeft gezeten die werd gemaakt op basis van Cloudberry (ik vergelijk het met een soort Zweedse braambessen). Daarnaast werden ook ex Oloroso en Pedro Ximénez sherry vaten gebruikt.

De Cloudberry is blijkbaar in Zweden nogal populair is om gerechten op smaak te brengen, als ingredient voor desserts en natuurlijk ook om er wijn van te maken.

Mackmyra Moment Fjällmark - Cloudberry

Mackmyra Moment Fjällmark – Cloudberry

De jongste vaten die gebruikt werden hadden whisky die 8 jaar heeft gerijpt terwijl de oudste vaten whisky van 13 jaar oud hadden. Master Blender Angela D’Orazio zocht de vaten uit en bottelde de Mackmyra Moment Fjällmark op 42 %ABV. Er zijn 4411 flessen beschikbaar van de Mackmyra Moment Fjällmark. Volgens de gegevens die ik kon vinden werden volgende vaten gebruikt :

  • 1st fill American oak that previously held cloudberry wine, 128 L.
  • 1st fill Swedish oak that previously held cloudberry wine, 100 L.
  • 1st fill French oak that previously held cloudberry wine, 100 L., smoke tail
  • 2nd fill ex-bourbon that previously held oloroso wine, 200 L
  • 2nd fill ex-bourbon that previously held Pedro Ximénez sherry, 200 L

Wil je weten wat de Master Blender Angela er zelf van denkt, dan kan je altijd onderstaande video eens bekijken.

Proefnotities

  • Neus: Zoete en fruitige toetsen, met de typische bosvruchten die je wel eens bij een sherry cask merkt. Er zit ook een bittere toets in met op het einde een lichte rokerigheid, wat leder en tabak.
  • Smaak: Ook in de smaak was een zoet karakter te merken … ik vermoed de invloed van die ex wijn vaten, het deed mij denken aan de gestoofde peren die je wel eens bij een wild gerecht krijgt. Er zit ook een licht zuurtje in die de smaak dan weer in balans brengt waardoor het niet overdreven zoet is. De rode bosvruchten uit de neus komen hier terug samen met wat zoete rozijnen, en bittere appels. Wat lichte vanille toetsen kon ik ook waarnemen.
  • Finish: Een ietwat zoete en misschien stroperige finish met toch ook weer wat bittere toetsen. Bleef best wel lang in de mond hangen.

Onze mening

Dit is zo een whisky de perfect als dessert kan dienen … licht qua smaak en alcohol met mooie fruitige toetsen, invloeden van hout, een mooie balans qua zoet en zuur. Opnieuw een mooi voorbeeld van het feit dat experimenteren met andere vaten dan Sherry en Bourbon mooie en lekkere whisky kan opleven.

Meer info over de Mackmyra Moment Fjällmark vind je natuurlijk op de Mackmyra website

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.