Skip to main content

Longmorn 10 Years Old – The Maple Cask Owners

By 12 September 2014December 8th, 2015Longmorn, Proefnotities, Schotse Whisky, Speyside
Longmorn 10 Years Old - The Maple Cask Owners

Zo een zes jaar geleden kreeg ik het aanbod om in groep een vat Whisky te kopen. Al snel werden dat twee vaten, maar vandaag bespreken we de Longmorn 10 Years old – The Maple Cask Owners.

Het team achter The Maple Cask Owners: Ales, Tino, Cindy en Geert

Het team achter The Maple Cask Owners: Ales, Tino, Cindy en Geert

The Maple Cask Owners

Jaren terug gaven Alex Oger en Geert De Bolle (The Whiskyhouse) een tasting in The Maple. De toenmalige uitbater Tino Gillis wist dat ik een whisky liefhebber was en nodigde mij dus uit.

Na de tasting ontsproot het idee om met een groep van whisky liefhebbers uit de streek een vat Whisky aan te kopen. The Maple Cask Owners zag zo het levenslicht, en het duurde niet lang of er werd ook een tweede vat aangekocht.

De keuze viel op een vat Longmorn en een vat Linkwood. En met dank aan Geert de Bolle van The Whiskyhouse en Tino & Cindy bereikten de flessen ons net voor de zomer. De botteling werd trouwens door Dun Bheagan verzorgd

Een fles Longmorn 10 Years Old - The Maple Cask Owners

Een fles Longmorn 10 Years Old – The Maple Cask Owners

Longmorn 10 Years Old – The Maple Cask Owners

De Longmorn heeft 10 jaar gerijpt, en werd gebotteld op een ABV van 58.4% (cask strength). De botteling is dus een single cask botteling van het vat met nummer 400209. In totaal zijn van dit vat zo een 280 flessen gebotteld.

Deze keer kregen we de proefnotities door van Geert De Bolle (The Whiskyhouse) en Alex Oger.

Proefnotitie

Kleur: Stro geel tot licht goud
Neus: Aanvankelijk rijp exotisch fruit (Mango, meloen,…) met duidelijke vanille toets. Evolutie naar meer, zachte, nootachtige tonen (amandel, pijnboompitten).
Mond: Fluweelzacht, mond vullend, verwarmend.
Smaak: Vanille, intens fruitig, zelfs gekonfijt fruit. Snoepjes, “wine gums ”
Finish: Zeer lang voor een typische Speyside.

Besluit

Romig met kruidige-, peperachtige toetsen op het einde. Iets opdrogend.
Een zeer (Stijl)volle en fruitige Speyside die zeer veelzijdig inzetbaar is. Aangelengd met een paar druppels water is hij zeker ook een volbloed aperitief.

Dankwoordje

Toch nog even iedereen bedanken die zijn hart, ziel en tijd in deze vaten hebben gestopt. Tino & Cindy voor de uitnodiging, het rekenwerk, de vele zorgen, … Karine Heesakkers en Patrick Mondelaers voor hun vele hulp. En natuurlijk Alex en Geert om The Maple Cask Owners te voorzien van een vat dat resulteerde in een lekkere whisky!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.