Skip to main content

Littlemill 25 Years Old 2015 – Proefnotities

By 14 October 2015December 8th, 2015Littlemill, Lowland, Proefnotities, Schotse Whisky
Littlemill 25 Years Old Flash Blog

Steve Rush organiseert via The Whisky Wire wel eens een Tweet Tasting. Deze keer hadden ze echter een andere experiment op poten gezet. Ik schreef mij in, werd uitgeloot en mocht dus van de Littlemill 25 gaan proeven.

Littlemill Flash Blog

Het experiment was deze keer geen echte Twitter Tasting, maar eerder een Flash Blog zoals dat heet. Een groep van bloggers / schrijvers / enthousiasten krijgt een sample van een bepaalde whisky aangeboden. In ruil daarvoor wordt verwacht dat iedereen een post op zijn website plaatst met proefnotities en mening. Wanneer die allemaal op eenzelfde dag online verschijnen is dat natuurlijk goed voor het merk of de whisky in kwestie. Bekijk het als een vorm van een mooie reclame. Ik schreef mij dus in voor de Littlemill Flash Blog, en werd uitgeloot om deel te nemen.

Littlemill distilleerderij

Over Littlemill hoor ik de laatste tijd niets dan goeds. De Distilleerderij zelf produceerde naar het schijnt al in 1772 whisky op een legale manier. De eigenaars van de distilleerderij stichten later in 1965 de Loch Lomond Malt distillery op. In 1994 sloot Littlemill de deuren en werd het verkocht aan de Loch Lomond Distillery. In 1997 werd de distilleerderij ontmanteld en wat was overgebleven, werd in 2004 vernietigd door een brand.

Littlemill 25 Years Old 2015

De whisky die we tijdens dit Flash Blog experiment konden proeven was dus de Littlemill 20 Years Old. Ja … je leest het goed … een 25 jaar oude Littlemill. Hiervan zijn welgeteld 1500 genummerde flessen beschikbaar. Het prijskaartje? Wel … een flesje kost je snel meer dan € 2500. Het spreekt dus voor zich dat ik hier een unieke kans kreeg om deze whisky te proeven!

Master blenders John Petersen en Michael Henry hebben de overgebleven vaten uit 1989 en 1990 geneusd en geproefd. Uit die selectie van vaten hebben ze er 10 gekozen die volgens hen de stijl en kwaliteit van de Littlemill Distillery uitstralen.

In eerste instantie heeft de whisky gerijpt op vaten van Amerikaanse en Europese eik. Voor deze bottelingen werden de vaten gemengd en kregen ze een narijping op first fill European Olorosso sherry vaten. Het resultaat zijn dus 1500 genummerde flessen, gebotteld op 50.4 % ABV.

Proefnotities

Littlemill 25 Years Old

Littlemill 25 Years Old

  • Neus: Licht in de neus met in eerste instantie chocolade, caramel, flan, appels en honing, wat vanille en de rode bosvruchten die ik vaak in sherry finishes door krijg.
  • Smaak: Olieachtig, zoete toetsen met vanille en wat Crème brûlée en ook honing. De flan en caramel die ik in de neus had komen hier dus terug onder de vorm van de Crème brûlée. Fruitig is hij ook een beetje met wat appelsien, citrus en appels. Het leuke aan de Littlemill 25 Years Old is dat hij zijn geheimen niet onmiddellijk prijs geeft, een poosje laten rusten in het glas doet wonderen hier!
  • Finish: Een matig lange finish, maar een zeer lekkere finish. Op het einde had ik vooral de chocolade en een hint van koffiebonen in de mond.

Onze Mening

Ik heb al een aantal keren van een Littlemill kunnen proeven en die waren altijd uitstekend. De Littlemill 25 Years Old 2015 hoort daar zeker en vast ook bij. Misschien een beetje atypisch voor een Littlemill … want ik meen mij te herinneren dat een Littlemill meestal minder zoet is en iets pittiger. En toch vind ik het een top whisky …

tot je natuurlijk het prijskaartje ziet. Aan zo’n slordige 2700 euro de fles vind ik de whisky niet meer zo aantrekkelijk. Lekker is hij, daar bestaat geen twijfel over. Is hij pakweg 50 keer zo duur als een lekkere fles van 50 – 60 euro? Of 18 keer zo duur als een 21 jarige Ierse whiskey die ik kocht? Voor mij persoonlijk niet. En toch zullen er mensen zijn die staan te springen om deze fles in huis te halen. Ikzelf zal daar wegens budgettaire redenen niet bij zijn, maar zij die het er wel voor over hebben mogen gerust een extra flesje bestellen voor Whisky with Friends en dan wordt die hier natuurlijk mooi verdeeld onder de ‘Friends’ 🙂

*Nog even meegeven dat het sample van de de Littlemill 25 Years Old ons werd opgestuurd door Steve Rush van The Whisky Wire / Loch Lomond Group (LIttlemill) ter gelegenheid an deze Flash Blog. Dat neemt niet weg dat dat wij bij Whisky with Friends volledig onze eigen mening en proefnotities met jullie kunnen delen. Wil je de mening van de andere deelnemers van deze Flash Blog ook lezen? Check dan even de #littlemill hashtag op Twitter.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.