Skip to main content

Linkwood 10 Years Old – The Maple Cask Owners

By 18 September 2014December 8th, 2015Linkwood, Proefnotities, Schotse Whisky, Speyside
Linkwood 10 Years Old - The Maple Cask Owners

Na de Longmorn 10 Years Old – The Maple Cask Owners van vorige week is het deze week de beurt aan de Linkwood 10 Years Old – The Maple Cask Owners.

De Linkwood 10 en Longmorn 10 - The Maple Cask Owners

De Linkwood 10 en Longmorn 10 – The Maple Cask Owners

The Maple Cask Owners

Vorgie week hadden we nog de proefnotities van de Longmorn 10 – The Maple Cask Owners. Naast het vat Longmorn werd er toen ook een vat Linkwood aangeschaft. Ook dit vat kwam er in samenwerking met Tino & Cindo (de toenmalige uitbaters van The Maple) en Alex en Geert de Bolle (The Whiskyhouse), en de botteling gebeurde opnieuw door Dun Bheagan.

Linkwood 10 Years Old – The Maple Cask Owners

Opnieuw bezorgden Geert De Bolle en Alex Oger ons hun proefnotitie voor de Linkwood 10 Years Old – The Maple Cask Owners. De whisky werd op vatsterkte gebotteld aan een ABV van 59.5 %. Ook hier gaat het over een single cask botteling van het vat met nummer 801545. Van dit vat werden in totaal 291 flessen begotteld.

Linkwood 10 Years Old - The Maple Cask Owners

Linkwood 10 Years Old – The Maple Cask Owners

Proefnotitie

Kleur: Stro geel
Neus: Vanille, wit fruit met vooral peer maar ook appel, evolueert naar meer gestoofd fruit. Gestoofde peer en appeltaart. Vanille en warm fruit worden aangevuld met duidelijke rokerige invloeden ( Gerookte mout en/of het branden van de vaten ?).
Mond: Aangenaam kruidig en pittig met veel etherische oliën.
Smaak: Zeer complex met aanvankelijk mooi verweven rook-, turf-, en houttoetsen.
De fruitige invloed is evident maar niet overheersend.
Daarna kruiden en zachte bitters die doen denken aan chocolade en koffie.
Finish: Lang. Zachte subtiele rook- en houtaroma’s die lang blijven nazinderen.

Besluit

Typisch “ouderwetse” Linkwood stijl met veel pit. Zeker op vatsterkte! Eerder te genieten na de maaltijd of op een sombere winteravond in een knusse omgeving. Toevoeging van water (voor de liefhebbers) maakt hem soepeler inzetbaar.

Dankwoordje

Ondertussen hebben we dus de proefnotities van zowel de Longmorn als de Linkwood. Beide vaten zijn tot stand gekomen met de hulp van Cindy & Tino, Karine & Patrick en natuurlijk Ales en Geert. Zonder jullie hadden The Maple Cask Owners nu geen twee lekkere whisky bottelingen in hun kast staan!

Ik hoop alvast dat het The Maple Cask Owners team in de toekomst nog eens een vat whisky op de kop kan tikken. Ondertussen kunnen we nog genieten van de Longmorn 10 en de Linkwood 10 Years Old – The Maple Cask Owners!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.