Skip to main content

Lindemans lanceert gins op basis van bier distillaat

By 2 July 2015Nieuws
Lindemans Premium Distilled Gins

We hebben er in Belgie dus 2 nieuwe gin bij! De Brouwerij Lindemans en Stokerij De Moor slaan de handen in elkaar en brengen ons de Lindemans Premium Distilled Gins. En ook al zijn het geen whisky’s … toch gingen we even een kijkje nemen …

Lindemans Premium Distilled Gins

De Brouwerij Lindemans en Stokerij De Moor brengen ons dus twee ging: een clear gin en een red gin. Beide gins zijn gemaakt op basis van een distillaat van oude Kriek. Op die manier verenigen de twee ambachtelijke en familiare tradities zich in deze ging.

Lindemans Premium Clear Gin

De clear gin heeft geen kleur en is het resultaat van een distillaat van 15 zogenaamde botanicals en een distillaat van de Oude Lindemans Kriek Cuvée René. De Oude Lindemans Kriek Cuvée René wordt trouwens nog volledig gebrouwen volgens de oude traditie van de Belgische Lambiek.

De Lindemans Premium Distilled Gins worden met trots voorgesteld.

De Lindemans Premium Distilled Gins en hun cocktails worden met trots voorgesteld.

De Gin zelf wordt dan weer dubbel gedistilleerd in kleine hoeveelheden. Een run of een batch bedraag maximaal 250 liter. Daarna wordt de fles gevuld met het resultaat, gekurkt en naar verluidt met de hand gesloten.

De Clear Gin wordt het best gedronken met een sober tonic, veel ijs en een garnituur van pompelmoes. Dat het bereiden van deze cocktail niet moeilijk is, dat liet Manuel Wouters onmiddellijk zien. En om jullie een idee te geven kregen we ook het recept en de bereidingswijze mee.

Recept Lindemans Clear Gin & Tonic

Manuel Wouters laat ons zien hoe je een perfecte Lindemans Clear Gin & Tonic maakt

Manuel Wouters laat ons zien hoe je een perfecte Lindemans Clear Gin & Tonic maakt

Ingrediënten

 • 4,5 cl Lindemans Clear Gin
 • 125 ml Tonic
 • roze pompelmoes
 • wat rozemarijnnaalden

Benodigdheden

 • Dubbel collinsglas op copa
 • Maatbeker
 • Cocktaillepel
 • Roerstaafje

Bereiding:

Vul het glas met grote ijsblokken en giet er vervolgens de gin bij. Giet de dan de tonic langzaam over het ijs. Garneer met een partje van de roze pompelmoes en enkele rozemarijnnaalden. Serveer het flesje tonic altijd bij het glas, zo kan de gast zelf doseren.

Lindemans Premium Red Gin

De rode gin wordt op dezelfde manier gedistilleerd als de gin zonder kleur. Om de rode kleur te bekomen werd naast de Oude Kriek Cuvée René van Lindemans ook nog puur zuur kriekensap toegevoegd. Net als de andere gin, wordt ook de Red Gin dubbel gedistilleerd in een koperen ketel en met de hand gebotteld.

De rode kleur is een volledig natuurlijke kleur, en komt dus door het kriekensap. Er werd wel duidelijk vermeld dat na verloop van tijd de kleur beetje bij beetje zal verdwijnen uit de fles. Dat proces kan echter maanden duren …

De Lindemans Premium Red Gin wordt volgens Manuel Wouters best gedronken in de vorm van een cocktail. Om een idee te geven kregen we een cocktail op basis van de Lindemans Premium Red Gin en prosecco aangeboden. Deze cocktail kreeg de naam Renée Royal mee, en het recept spelen we graag even door.

Recept Renée Royal

De Renée Royal cocktail ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook heel lekker.

De Renée Royal cocktail ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook heel lekker.

Ingrediënten

 • 3 cl Lindemans Red Gin
 • 3 cl vers sap van roze pompelmoes
 • 1 cl vloeibare suiker
 • Schuimwijn
 • Zeste van citroen

Benodigdheden:

 • Glas
 • Maatbeker
 • Boston shaker
 • Strainer
 • Dunschiller
 • Cocktaillepel

Bereiding:

Doe de gin, het pompelmoessap en de vloeibare suiker in een met ijs gevuld mixglas. Sluit de shaker en schud krachtig. Zeef de cocktail in het wijnglas en giet er voorzichtig de schuimwijn erbij. Neem een citroen en snij de zeste flinterdun over de oppervlakte van de cocktail. Zo kunnen de aromatische oliën zich verspreiden over het glas. Wrijf nog even langs het glas en voeg ze bij de cocktail.

Wat wij ervan vonden?

Wel … de clear gin heeft inderdaad een aroma van citrusvruchten, en dat proef je ook. De clear gin heeft ook een frisse toets in de neus. Ja, je proeft er zelfs wat krieken in!

Ook de rode gin kent eenzelfde start van citrus maar is naar mijn mening toch iets kruidiger dan de clear gin, en hier heb je inderdaad heel herkenbaar de krieken.

Beide gin zijn lekker fris … zeker op hete dagen zoals vandaag. Ideaal te verwerken in een aantal cocktails. Ik kocht dan ook stiekem een flesje (van elk) voor het vrouwtje. Benieuwd wat zij ervan zal vinden.

Prijs en beschikbaarheid

Beide gin zijn te koop aan 38,5 euro. Voorlopig kan je ze enkel nog kopen op de Lindemans Brouwerij. Het doel is natuurlijk dat de flessen ook beschikbaar komen bij de speciaal zaken. Maar voorlopig dus enkel en allen te verkrijgen op de brouwer zelf.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.