Skip to main content

Last Great Malts: The Deveron en Royal Brackla

The Deveron 12 - Fles + Verpakking

Vandaag verschijnen The Deveron en Royal Brackla onder de noemer van de Last Great Malts.

Last Great Malts

Vorig jaar nog kondigde John Dewar & Sons Ltd. de komst van een reeks nieuwe en nooit eerder gebottelde single malt whisky’s aan. Onder de noemer Last Great Malts verschenen het voorbije jaar onder andere de whisky’s van Aberfeldy, Aultmore en Craigellachie. Vandaag is het dus de beurt aan The Deveron en Royal Brackla.

The Deveron: a Fisherman’s Dram

In de kleinschalige distilleerderij van Macduff, aan de noordoostelijke kust van de Schotse Highlands, wordt sinds 1960 The Deveron gestookt.

Macduff Distillery onder Banff Bridge

Macduff Distillery onder Banff Bridge

Voor het distilleren van The Deveron maakt Macduff gebruik van vijf kleine koperen distillatiekolommen en ongebruikelijke horizontale condensors. Op die manier wordt de kwaliteit van elke druppel The Deveron gegarandeerd. Misschien is dat wel de reden waarom The Deveron geliefd is bij zeelui als ontspanning na een lange, zware dag op zee!

The Deveron 12

The Deveron 12

Proefnotities

Van de PR mensen kregen we volgende proefnotities door :

  • Neus: zoet en mild met subtiele fruittoetsen en een zweem van Sultana rozijnen
  • Smaak:- warm mondgevoel, fruitig en zacht, met een aroma van groene appel body​-​medium
  • Afdronk:- lang, lichtjes droog met een aangename, aanhoudende zoetigheid

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf november 2015 verschijnt The Deveron: a Fisherman’s Dram op de Belgische markt als 12 en 18 jaar oude single malt. Adviesprijzen zijn respectievelijk 26,99 euro en 74,99 euro.

Royal Brackla: The King’s Own Whisky

Royal Brackla werd in 1812 opgericht door kapitein William Fraser, die zich na zijn legerdienst toelegde op de Schotse stookkunst. Al in 1883 werd de drank erkend als hofleverancier van koning William I, en behaalde zo het label van "The King’s Own Whisky’. Tot op vandaag wordt die eretitel met gepaste trots op het label vermeld.

Royal Brackla officiële hofleverancier in 1838

Royal Brackla officiële hofleverancier in 1838

Frasers t​raditionele productiemethode blijft na twee eeuwen distilleren nog steeds overeind. De complexiteit en fruitigheid van deze single malt is het gevolg van een extra lange fermentatiefase die tot wel tachtig uur in beslag kan nemen. De combinatie van gemoute gerst van de hoogste kwaliteit, het zuivere water van de Cawdor Burn-bron en een zorgvuldig en langzaam distillatieproces maakt de Royal Brackla een uitzonderlijke luxewhisky.

Royal Brackla 12

Royal Brackla 12

De hoge, traag werkende distillatiekolommen maken dat de alcohol en het koper langdurig met elkaar in contact zijn, wat de spirit zuivert van zwaveltoetsen. De Royal Brackla rijpt op eenmalig gebruikte PX- en Oloroso sherryvaten. Dit alles maakt de whisky rijk en fruitig, met een vol en krachtig karakter.

Proefnotities

Ook van de Royal Brackla kregen we proefnotities mee :

  • Neus: zacht en loofrijk, geparfumeerde florale noten, amandelen, dadels en walnoten
  • Smaak: verfrissend loofrijk, met een mooi afgerond floraal karakter dat zowel fruitig als kruidig is
  • Body​: ​rijk en robuust
  • Afdronk: uitermate aangename, lange afdronk, met rijpe sherry aroma’s

Prijs en beschikbaarheid

Ook de Royal Brackla is vanaf november beschikbaar in Belgie. Van de Royal Brackla verschijnen drie varianten: 12, 16 en 21 jaar oud. De respectievelijke adviesprijzen 49,99 euro, 89,99 euro en 164,99 euro.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.