Skip to main content

Laphroaig Brodir – Proefnotities

Laphroaig Brodir

Zeg je Laphroaig, dan denk je spontaan aan een erg peaty whisky. Of dat met de Laphroaig Brodir ook zo is, dat lees je in onze proefnotities!

Laphroaig Brodir

Het gebeurt wel eens dat we van een bevriende Whisky verdeler van een ‘specialleke’ mogen proeven. Deze keer kregen we via Alex en Geert de Bolle van The Whisky House een proevertje van de Laphroaig Brodir in handen.

Laphroaig kennen de meeste peat lovers ondertussen wel. Maar de Laphroaig Brodir is toch iets aparts. In eerste instantie werd de Laphroaig Brodir verkocht op de Travel Retail markt, en was hij dus enkel en alleen beschikbaar op luchthavens en zo. Ondertussen is de Laphroaig Brodir ook op de gewone markt te verkrijgen. De Laphroaig Brodir is ondertussen ook het broertje in de Laphroaig line-up (Brodir betekent blijkbaar broer in het oud Noors).

De whisky kreeg voor deze expressie eerst een rijping op ex-bourbon vaten waarna hij nog een afroeping kreeg op Ruby Port vaten. De combinatie van de Laphroaig smaken met de finish op port vaten zorgt ervoor dat de Laphroaig Brodir echt wel een ‘specialleke’ is. Voor alle duidelijkheid toch nog even meegeven dat de Laphroaig gebotteld werd op 48% ABV.

Proefnotities

  • *Neus*: Een mooie mix van droge en fruitige toetsen met zelfs een frisse ondertoon. Het deed mij vooral denken aan eik en okkernoten aan de droge kant en rijpe frambozen, meloen, rode bessen, droge vruchten aan de fruitige kant.
  • *Smaak*: Natuurlijk … peat … al heb ik de indruk dat die een pak zachter doorkomt dan bij de traditionele Laphroaig. De fruitige toetsen komen ook in de smaak voor met opnieuw de okkernoten, en wat rode bosvruchten. Hier en daar een invloed van granen en zelfs wat zwarte chocolade.
  • *Finish*: Een stevige lange afdronk met rokerige invloeden. Best aangenaam eigenlijk.

Onze mening

De Laphroaig Brodir heeft natuurlijk de typische invloeden van Laphroaig. Wat wel opviel is dat de combinatie van port finish en peat best aangenaam is. De turf komt iets minder hard door waardoor de Laphroaig Brodir een warme, volle en lange afdronk krijgt. Het is ondertussen geen geheim meer dat ik een zwak heb voor Port finish, maar het is ondertussen ook al de tweede keer dat ik onder de indruk ben van de combinatie tussen port finish en peat. De Laphroaig Bridir is dus zeker een whisky die ik zelf in huis zou halen, al ligt de prijs misschien net boven mijn ‘impulse buy’ budget. (online zag ik prijzen van 100 tot 125 euro).

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.