Skip to main content

Jack Ryan 12 Year Old – Proefnotities

Jack Ryan 12 Year Old Single Malt Irish Whiskey

Even een pauze in de Craigellachie proefnotities om tijd te maken voor de Jack Ryan 12 Year Old single malt Irish Whiskey!

Jack Ryan Whiskey

De Ryan familie brengt een lange traditie in de Ierse Whiskey met zich mee. Tot in 1946 produceerde The Dublin Whiskey Distillery nog in samenwerking met de Ryan familie de Ryan’s Malt, tot de distilleerderij de deuren sloot in 1946.

Ter gelegenheid van de 100 ste verjaardag van de Ryan’s Beggars Bush (in 2013) zag de familie een kans om de Jack Ryan’s Malt’s nieuw leven in te blazen.

Jack Ryan 12 Year Old Single Malt Irish Whiskey

De whisky heeft 12 jaar gerijpt op ex-bourbon vaten die door de Ryan familie geselecteerd werden om zo tot de unieke smaak te komen. De whiskey werd gebotteld op 46 % ABV en is beschikbaar voor om en bij de 70 euro.

Naast deze expressie is er ook nog een gelimiteerde Cask Strength versie beschikbaar die werd gebotteld op 56.5 % ABV. Van de Cask Strength versie zijn slechts 250 flessen beschikbaar die verkocht worden vanaf 150 euro. De Ryan familie heeft ondertussen ook een Jack Ryan Centenary 15 Year Old expressie op de markt gebracht.

Leuk weetje nog is dat de Jack Ryan 12 Year Old de prijs kreeg van ‘Best Irish Single Malt Whiskey’ in category 12 jaar en jonger op het Irish Whiskey Awards in 2014. De Jack Ryan 12 Year Old kreeg trouwens een score van 92.5 punten in de Jim Murray’s Whisky Bible (editie 2016).

Jack Ryan 12 Year Old

Jack Ryan 12 Year Old

Proefnotities

  • Kleur: Goudgeel
  • Neus: Zoet en fruitig met toch enige kruidige pit. Wat het fruit betreft vooral peren en ananas met wat frisse citrus toetsen, een scheutje honing en een vleugje peperkoek. Peperkoek is misschien wat ver gezocht … het deed mij vooral denken aan een Dinantse Koek qua neus.
  • Smaak: De kruidige toetsen uit de neus zijn ook in de smaak aanwezig, initieel vooral op de achtergrond maar na een poosje komt die terug. Fruitige appel toetsen en rijpe peren wat limoen met een licht stroopachtig textuur. Het deed mij wat aan halve peren op sap in blik of Loonse stroop denken qua smaak en textuur. De Loonse stroop dan vooral qua smaak, want zo stroperig is de whiskey nu ook weer niet.
  • Finish: De olieachtige / stroperige textuur krijg je ook in de finish, en die is dik in orde. Zoals ik eerder al had aangehaald komt het kruidige karakter nog even terug in de zoete finish.

Onze mening

Eigenlijk een best mooi gebalanceerde Ierse Single Malt zowel qua neus en smaak. Vooral fruitig maar met een onderliggende kruidige toets. Een Ierse Whiskey die ik gerust naast mijn andere Ierse whiskey in mijn kastje wil hebben. Na het eerste slokje wil je gewoon nog een tweede …

Nog even meegeven dat het sample van de Jack Ryan 12 Years Old ons werd opgestuurd door Steve Rush van The Whisky Wire / Jack Ryan ter gelegenheid van de Jack Ryan Tweet Tasting. Dat neemt niet weg dat dat wij bij Whisky with Friends volledig onze eigen mening en proefnotities met jullie kunnen delen. Wil je weten wat anderen van deze express vonden? Bekijk dan zeker ook eens jackryanwhiskey hashtag op twitter.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.