Skip to main content

Hoe moet het nu verder met de Whisky Kalender?

By 13 February 2019Informatie, Nieuws
Hoe moet het nu verder met de Whisky Kalender

Het zal u misschien al opgevallen zijn, maar onze Whisky Kalender is de laatste tijd nogal leeg … en dat is niet echt aan ons te wijten, maar eerder aan Facebook …

Facebook Events API wijzigingen

Ergens in april besliste Facebook plots dat er grote API wijzigingen op komst waren. Voor de niet computer nerds … een API is een interface waarmee gecommuniceerd kan worden om bepaalde informatie te krijgen of door te geven. In dit geval dus … een API die wij gebruikten om data uit Facebook te halen, en dan vooral Events.

Kort samengevat … een derde partij mag niet langer informatie uit Facebook Events halen. In eerste instantie was het de bedoeling om te vermijden dat we lijsten van ‘ingeschreven’ bezoekers zouden kunnen bemachtigen, wat op vlak van privacy / security geen slecht idee was. Echter is het ondertussen zo dat je zelfs voor Basis informatie m.b.t. evenementen ook al de nodige toestemming van Facebook moet krijgen, en dat gebeurt op individuele basis. En Facebook heeft dus beslist dat de tool die wij gebruikten niet langer toegang krijgt tot ook maar enige informatie uit de Facebook events.

Kort samengevat … wij kunnen niet meer op een automatische manier die informatie uit Facebook halen en in onze database stoppen …

Betekent dit het einde van de Whisky Kalender ?

Slecht nieuws voor onze toch we populaire Whisky Kalender dus. Volgens de informatie die ik hier heb was de Whisky Kalender tot kort na die wijziging immers een populair onderdeel van de website. Alle interessante whisky evenementen, tastings, festivals en andere zaken kon je op een eenvoudige manier terugvinden … maar nu is die gewoon leeg 🙁

De Whisky Kalender zoals hij ooit was

De Whisky Kalender zoals hij ooit was

Betekent dat het einde van de Whisky Kalender ? Wel … het is alvast het einde van de whisky kalender die automatisch ingevuld wordt. Het enige wat ik nog zou kunnen doen is al die evenementen manueel in de database stoppen zodat ze terug in de kalender verschijnen. Dat wordt nu echter een manueel werk, wat toch wel wat tijd in beslag neemt, en mijn vrije tijd is op zich toch al redelijk beperkt.

Doe het dan tegen betaling …

Er werd mij al een paar keer gezegd dat ik het dan maar tegen betaling moet doen. Dat is een optie … ik heb een eigen zaak … dus op dat vlak zou ik inderdaad een service kunnen voorzien. De suggestie kwam echter veelal van lezers en niet echt van de organisatoren van de desbetreffende evenementen.

Voor de organisatoren is het natuurlijk een bijkomende vorm van reclame … dat wel … Maar niet iedereen wil of kan dan weer extra betalen om zijn evenement hier op deze website in onze Whisky Kalender te laten publiceren.

Met een prijskaartje komen verwachtingen en eisen

Wanneer mensen natuurlijk zouden betalen om hun evenement hier in de kalender te publiceren, dan komen daar natuurlijk ook eisen en verwachtingen bij. Tot op heden is alles op deze website op vrijwillige basis gebeurd (lees … ik heb er gene frank / euro aan verdiend … met uitzondering van een whisky sample hier en daar) wat mij natuurlijk de vrijheid geeft om te schrijven wat ik wil en wanneer ik wil. Dat laatste zou ik natuurlijk voor het Blog gedeelte alvast willen behouden.

Mocht er dus interesse zijn van organisatoren om alsnog hun evenementen tegen betaling in de Whisky Kalender te krijgen, dan mogen ze gerust even contact opnemen. We kunnen dan samen even bekijken hoe we elkaar hiermee van dienst kunnen zijn. Ik sta hier natuurlijk voor open … zolang de rest van de website maar onder mijn ‘redactionele vrijheid’ kan blijven bestaan.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.