Skip to main content

Highland Park Dark Origins

By 1 July 2014December 26th, 2014Nieuwe Releases, Nieuws
Higland Park Dark Origins

Higland Park kondigt vandaag de release aan van een nieuwe whisky in hun gamma. De Highland Park Dark Origins is geïnspireerd op de sluwe geest en moedige persoonlijkheid van zijn stichter, Magnus Eunson.

Highland Park Dark Origins

Highland Park Dark Origins - Magnus ‘Mansie’ Eunson

Magnus ‘Mansie’ Eunson

Highland Park Dark Origins – Oorsprong

Magnus ‘Mansie’ Eunson richtte in de jaren 1700 een bunker op in de heuvels van High Park in Orkney en werd zo een beruchte distilleerder. De inwoners van Orkney hadden vaak te maken met de schurkenstreken van de belastingsontvanger. Het doel van Magnus ‘Mansie’ Eunson was dan ook een whisky te distilleren die wat opluchting en vertier bracht voor de inwoners.

Overdag werkte hij onvermoeibaar in zijn kerk en zorgde hij voor de geestelijke begeleiding van de mensen in Orkney. In het holst van de nacht vervaardigde hij op ambachtelijke wijze wat later de beste spirit in de wereld zou worden. Op die manier verwarmde hij menig hart en verenigde hij iedereen die deze ultieme spirit proefde.

Highland Park Dark Origins – De Whisky

Highland Park Dark Origins, een prachtige non-chill filtered single malt met een ABV van 46.8% zal vanaf juli in de winkelrekken verschijnen om internationaal uit te rollen in de herfst van 2014.

Bij de productie werd gebruik gemaakt van twee keer zo veel first fill sherry vaten dan bij de traditionele Highland Park van 12 jaar oud. Het resultaat is een van nature donkerder en rijkere smaak met sherry kruiden, een chocolade twistm een kenmerkende zoete rook die fans van de Orcadian elixir hebben leren kennen en liefhebben.

Higland Park is een van de weinige distilleerderijen die geen caramel gebruikt in het distillaat. De Highland Park Dark Origins verkreeg dus zijn kleur op natuurlijke wijze door de wisselwerking van de spirit en het vat.

Gerry Tosh, Global Marketing Manager zei, “Cask management is dus zeer belangrijk voor ons werk in Highland Park. We hebben ernaar gestreefd om de lat hoger te leggen, onvermoeibaar te werken om het juiste hout te selecteren, en de balans te fine tunen om er zo voor te zorgen dat we een single malt creëren die rijk, warm en verleidelijk van smaak is. Dark Origins ligt in het hart van ons kernassortiment en vult dat ook perfect aan – verschillend op zich, maar altijd en eeuwig een klassieke Highland Park.

Gerry Tosh, Global Marketing Manager, said: “Cask management is so very crucial to our work at Highland Park. We have strived to raise the bar, working tirelessly in sourcing the right wood and then working and finessing the balances to ensure we create single malt that is rich, warm and enticing in flavour. Dark Origins sits in the heart of our core range complementing them perfectly – distinct in itself, but always and forever a classic Highland Park.”

Smokkelen als thema

Het ‘smokkel’ theme werd best mooi uitgewerkt door de PR mensen. Zo zagen we via twitter hier en daar een foto verschijnen van een Highland Park Dark Origins sample. Grappig was vooral dat de ‘goederen’ verpakt zaten in een container die niets met whisky te maken had.

Eerst was er de foto van The Spirits Business. Zij kregen een metalen doosje van Bisto (een Engelse producent van jus/vleesnat) met daarin de Highland Park Dark Origins.

Iets later verscheen de tweet van Jake Mountain (Master of Malt). Hij kreeg dan weer een doosje Lipton’s Chicorij waar zijn sample in verborgen zat.

En als laatste zagen we de instagram foto van The Spirits Bureau. Daar zat de smokkelwaar verstop in een doos Jacob & Co’s Cream Crackers.

Best mooi en knap gevonden van de PR mensen. Niet?

Tasting Notes

Om volledig te zijn geef ik nog even de officiele niet vertaalde tasting notes mee.

  • Colour: Rich mahogany
  • Nose: Sherried spice and ripe bananas combine with toasted hazelnuts and baked apple
  • Palate: Well-balanced, dry peat at first mellowing out to maraschino cherries, warm dark chocolate entices the palate
  • Finish: Enduring sweet smoke

Het zal waarschijnlijk nog even duren voor wij een exemplaar in handen krijgen. Ondertussen controleren we natuurlijk elke millimeter van elk postpakket dat hier aankomt op een verborgen bodem met bijhorende smokkelwaar !

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.