Skip to main content

Het International Malt Whisky Festival Gent was weeral een schot in de roos!

By 11 March 2014April 1st, 2015Evenementen, Informatie, Nieuws, Whisky Festival
Joanne Brown op het International Malt Whisky Festival Gent 2014

Er was mooi weer voorspeld, erg mooi weer zelfs voor de tijd van het jaar. Het was dan ook even afwachten of het publiek de weg naar Gent zouden kiezen of liever een trip naar de kust maakten. En toch, ook dit jaar kwamen tal van exposanten bezoekers naar het International Malt Whisky Festival Gent.

Voor mij persoonlijk was het mijn derde editie van het Whisky Festival Gent. Deze keer zakte ik met het fototoestel af naar het International Malt Whisky Festival Gent. Een aantal mensen van de organisatie ken ik al van de Schotse Dagen in Ooidonk en dus bood ik aan om voor hen wat foto’s te nemen. Natuurlijk zou ik de foto’s ook gebruiken om zelfs een verslag op deze nieuwe Whisky with Friends blog op te vrolijken. Twee vliegen in één klap dus.

Twee dagen sprak ik met verschillende mensen op het Whisky Festival Gent, en mocht ik proeven van tal van whisky’s. Hier en daar had ik mij zelfs ingeschreven voor een masterclass!

Wat is mij opgevallen

Mijn favoriete whisky restaurant had een standje op de beurs

Bij ons in de buurt is een heel gezellig whisky restaurant, namelijk De Cluysenaer. Ik kom daar graag, en eet daar graag. Dat de keuken van Stef er eentje is die herkenbaar is, werkt met dagverse producten en teruggrijpt naar grootmoeders degelijkheid is de eerste reden. De vlotte tong van Krien die u meteen op uw gemak stelt en af en toe eens met een knipoog de mensen aan het lachen zet is er een tweede.

Whisky Restaurant De Cluysenaer op het Whisky Festival Gent

Whisky Restaurant De Cluysenaer

Maar in alle eerlijkheid zijn dat gewoon excuses. Ja, excuses om gezellig te kunnen genieten van lekker eten in combinatie met een goed glas whisky. En dat ik bij elk bezoek sta te watertanden bij zijn collectie van meer dan 800 whisky’s dat zijn roddels …

Maar goed, ik was aangenaam verrast om er Krien te zien met een standje. Wanner ik terugdacht aan hoe Krien haar gasten aanspreekt in de zaal van het restaurant, wist ik zeker dat ze het hier ook goed zou doen.

Gouden Carolus Single Malt

De Gouden Carolus Single Malt op het Whisky Festival Gent

De Gouden Carolus Single Malt

We mogen af en toe wel eens chauvinistisch zijn, en zeker als er opnieuw een Belgische whisky op de markt komt. De Gouden Carolus Single Malt Whisky wordt gedistilleerd door Stokerij Het Anker.

Je moet weten dat zowel bier als whisky gemaakt wordt op basis van granen. Van het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel wordt in dit gaval een fijne whisky gedistilleerd. Om de regels van de kunst tot in de puntjes te volgen werden twee stookketels geslagen door één van de meest gerenommeerde kopersmeden in Schotland (Forsyths). Van het beslag wordt een spirit gedistilleerd die rijpt tot de Gouden Carolus Single Malt whisky.

In oktober 2010 zijn de eerste eiken vaten met het distillaat in Mechelen aangekomen. Om als whisky op de markt te komen, moeten de vaten volgens de regels van de kunst 3 jaren en 1 dag rusten. Op die manier kan het distillaat rijpen tot een volwaardige whisky.

Op het Whisky Festival in Gent mochten we proeven van het resultaat. Ik was alvast onder de indruk. Voor een jonge whisky vond ik de kleur van het resultaat best donker, maar er werd mij verzekerd dat er geen karamel werd toegeveogd. Qua smaak herkende mijn ongetrainde tong vooral lichte fruit smaken en vanille. De smaak was niet indringend maar bleef toch lang genoeg in de mond hangen. Een matige lange afdronk zouden experts zeggen denk ik.

Ook mooi meegenomen is de wel heel specifieke vorm van de fles en de bijhorende whisky glazen. Dat vormt natuurlijk een deel van het verhaal en de marketing rond de Gouden Carolus Single Malt, maar toch. Waneer ik in de winkel rondloop, dan neem ik net iets sneller een fles met een opvallende vorm of kleur vast.

Penderyn, Welsh Whisky op het Whisky Festival Gent, met een heel specifieke smaak

Penderyn, Welsh Whisky met een heel specifieke smaak

Welsh whisky is ook lekker!

Ergens in een hoekje van de beurs stond op een stand Penderyn Whisky. Zelf was ik er al zeker twee maal voorbijgelopen. Gelukkig nam iemand van de organisatie mij mee met als excuus “Deze moet je zeker proeven”.

De Penderyn distilleerderij ligt in het gelijknamige dorpje in Wales. Ja, in Wales. Niet echt een streek die ik onmiddellijk met whisky zou associëren, maar daar light de Penderyn distilleerderij wel degelijk. De whisky zelf werd pas in 2004 op de markt gebracht.

Tijdens het proeven merkte ik vooral een heel specifieke smaak op. Mij deed de whisky vooral denken aan citrus vruchten en vanille. Geen idee waarom, maar bij mij kwamen onmiddellijk ook sinaasappel schillen in mijn gedachten. Geen idee wat de ervaren proevers ervan denken, maar ik had de indruk dat de whisky inderdaad een heel typische smaak heeft. Zo een smaak die je onmiddellijk herkent.

Wanneer Ronnie Cox spreekt, luistert iedereen

Mocht je het niet weten, Ronnie Cox is de Brand ambassadeur van The Glenrothes. Ik kende de man niet, maar was onmiddellijk gecharmeerd door zijn ‘presence’. Iets later kwam ik pas te weten dat hij de ambassadeur is van het The Glenrothes merk.

Ronnie Cox gaf een Master Class en vertelde over The Glenrothes. Hij begon te spreken en het werd letterlijk stil. Na 5 zinnen had hij iedereen aan zijn lippen hangen. De manier waarop hij met volle passie vertelt over The Glenrothes, de geschiedenis, de distilleerderij en de whisky’s is gewoon fenomenaal. Een goed verteller, met de nodige Schotse humor, en een charmante glimlach zijn blijkbaar zijn grote troeven.

Ronnie Cox (The Glenrothes Brand Ambassadeur) had weinig woorden nodig om iedereen aan zijn lippen te laten hangen (Whisky Festival Gent)

Ronnie Cox (The Glenrothes Brand Ambassadeur) had weinig woorden nodig om iedereen aan zijn lippen te laten hangen

Iets later zag ik hem terug aan de stand van The Glenrothes. Hij liet mij een whisky proeven, en begon te vertellen, en opnieuw was ik verkocht. Als iemand mij vraagt om te beschrijven hoe hij is, dan heb ik mijn antwoord al klaar. Voor mij is hij de opa die iedereen wenst te hebben. De opa die bij de open haard met een goed glas begint te vertellen en die ervoor zorgt dat je alle besef van tijd verliest. Laat hem dan ook nog eens over Whisky vertellen, maar dat op zich is zelfs geen noodzaak.

Het speet mij al heel snel dat ik mij niet had ingeschreven voor die Master Class en enkel de fotograaf van dienst was.

Ik weet eindelijk hoe je Bruichladdich correct uitspreekt

Bruichladdich is één van mijn favoriete distilleerderijen. Heel specifiek ben ik een grote fan van hun Port Charlotte whisky’s. Net om die reden had ik beslist om op zaterdag foto’s te nemen en op zondag te genieten. Zondag was er immers een Bruichladdich Master Class met niemand minder dan Joanne Brown, de brand ambassadeur van Bruichladdich.

Joanne Brown, Brand ambassadeur van Bruichladdich (Whisky Festival Gent)

Joanne Brown, Brand ambassadeur van Bruichladdich

Tijdens de Master Class brache Joanne ons het verhaal van Bruichladdich en Port Charlotte. Onder het thema “We believe” bracht ze een mooie uiteenzetting over het basis product (de gemoute gerst of Barley), de authentieke materialen, de relaties met de boeren, de mensen en nog veel meer. Joanne is misschien iets minder een verteller dan Ronnie, maar de presentatie zat goed in elkaar en ik geloofde het verhaal.

Bruichladdich Master Class lineup (Whisky Festival Gent)

Bruichladdich Master Class lineup

Tijdens de Master Class mochten we genieten van verschillende Bruichladdich whisky’s. We zijn gestart met de Bruichladdich Scottish Barley die, zoals de naam zegt, gedistilleerd wordt uit 100% schotse gerst. De tweede in rij was de Bruichladdich Islay Barley die wordt gedistilleerd uit 100% Islay barley. De versie die wij mochten proeven was de Rockside Farm 2007 versie, en die bevat enkel gerst van een heel specifieke boerderij op Islay.

Daarna was het de beurt aan de iets meer peaty whisky’s van Bruichladdich. De eerste in rij was de Black Art, man die was lekker. Daarna volgde de Port Charlotte Scottish Barley om af te sluiten met de Octomore. Met 167 PPM is de Octomore de meest peaty whisky ter wereld. En peaty is hij.

De mensen op het Whisky Festival Gent

Om af te sluiten, toch ook even stilstaan bij de mensen die ik heb ontmoet op het Whisky Festival in Gent. Er waren natuurlijk de bekende gezichten, de organisatie, vrijwilligers die meehielpen tijdens de schotse dagen, en de mensen van Whisky Club 13.

Maar dit jaar heb ik ook tal van nieuwe mensen leren kennen, zoals Filip Verleye, Marc Vandenberghe, Joanne Brown, Ronnie Cox, de mensen van het Whisky ETC magazine, de mensen van de Whisky App, alle standhouders en bezoekers die zich vrijwillig lieten fotograferen.

Jullie hebben er allemaal voor gezorgd dat het Whisky Festival in Gent ook dit jaar een succes was. Ik kijk nu al uit naar het weekend van 14 en 15 maart 2015 want dan vind het International Malt Whisky Festival 2015 opnieuw plaats in Gent.

Bijkomende Foto’s

Op mijn Flickr stream vind je nog tal van bijkomende foto’s die ik op het International Malt Whisky Festival Gent nam. Je kan gerust doorklikken op de thumbnails die je hier onder terugvindt.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.