Skip to main content

Gordon & Macphail Twin Longmorn 1961 – Proefnotities

Twin Longmorn 1961 Sample Set

Soms krijg ik onverwacht een pakje in de bus … en dat was ook zo bij mijn terugkomst uit La Reunion. Toen lag immers een pakje aan de deur met daarin een sample van de Gordon & MacPhail Twin Longmorn 1961 uit vat 508 en vat 512. Ja … ik mag mij soms best gelukkig prijzen.

‘Twin’ Longmorn Whiskies

We hadden het er een poosje terug nog over toen Gordon & MacPhail de Twin Longmorn whiskies voorstelde aan het grote publiek. Het gaat hier dus in beide gevallen over een Longmorn 1961. Het grote verschil is dat de Twin Longmorn uit vat 508 dus heeft gerijpt op Europese Eiken vaten en werd gebotteld op 45% ABV. De Twin Longmorn uit vat 512 was daarentegen een Amerikaans Eiken vat en werd gebotteld op 40.8 % ABV.

Twin Longmorn 1961 Sample Set

Twin Longmorn 1961 Sample Set

Proefnotities

Twin Longmorn cask 508

  • Neus: Ik ruik onmiddellijk de rozijntjes maar er is ook een heel duidelijke fruitige zoetigheid aanwezig, al kan ik er niet onmiddellijk de juiste fruitsoort op kleven.
  • Smaak: Wat honing, zwarte chocolade, houterige toetsen, zoethout. Moeilijke te omschrijven, maar de bittere en zoete smaak van het knabbelen op een stokje zoethout komt heel dicht in de buurt denk ik.
  • Finish: Een halflange finish die zich vooral op het midden van de tong afspeelt. Een bepaalde zoete bitterheid die ik niet nader kan omschrijven.
Twin Longmorn 1961 Sample Set

Twin Longmorn 1961 Sample Set

Twin Longmorn cask 512

  • Neus: Iets pittigs om te starten, wat kruidige peper en kaneel, de invloed van het hout is duidelijk merkbaar, met in de achtergrond wat karamel en rode bosvruchten en een lichte marsepein.
  • Smaak: Kruidige en zoete toetsen, met opnieuw een duidelijke invloed van het hout. Bij mij kwamen zaken op al kruidnagel, zwarte chocolade, tabak, en een lichte munt.
  • Finish:Een lange finish die bij het tandvlees begint en lang aan de binnenkant van de wangen blijft hangen vooraleer hij afzakt tot in de keel.

Onze mening

Toch opvallend hoe de keuze van het vat een duidelijke invloed heeft op de whisky, vooral bij deze twee samples. De Longmorn 1961 Cask 508 had een speciaal karakter … bij ons zouden ze zeggen … daar is een hoek af. De combinatie van het bittere karakter met de zoetigheid is wel iets speciaals, en daar hou ik van.

En toch zou ik kiezen voor de Longmorn 1961 Cask 512, vooral omwille van het fruitige, zoete en toch kruidige karakter. De finish speelt hier een heel belangrijke rol … tien minuten na het proeven van het sample kon ik de whisky nog proeven in de mond. Fenomenaal als je het mij vraagt.

De bewuste Twin Longmorn 1961 Samples

De bewuste Twin Longmorn 1961 Samples

Het was een unieke ervaring om deze samples te kunnen proeven, en dus zou ik de mensen van Gordon & MacPhail toch even willen bedanken. En mocht je een de Twin Longmorn 1961 set willen aanschaffen, dan ben ik zeker dat Eric Vermeire u verder kan helpen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.