Skip to main content

Glen Mhor 1980 – Gordon & MacPhail – Proefnotities

Gordon & MacPhail - Glen Mhor 1980

Een Gordon & MacPhail Glen Mhor 1980 mogen proeven, dat is toch iets speciaals want de distilleerderij is ondertussen toch al een poosje verdwenen …

Gordon & MacPhail Glen Mhor 1980

Glen Mhor, voor mij eigenlijk een totaal onbekende distilleerderij uit de Highlands. Logisch ook als je weet dat de distilleerderij zo’n 20 jaar geleden werd afgebroken. Op de plaats waar vroeger the Glen Mhor distilleerderij stond, staat nu een supermarkt.

Deze Gordon & MacPhail botteling van Glen Mhor komt uit hun Rare Vintage reeks. De whisky werd gedistilleerd in 1980, heeft gerijpt op refill sherry butts en werd gebotteld in 2011 op 43% ABV. Wat de Rare Vintage reeks van Gordon & MacPhail zo speciaal maakt, is dat elk van de expressies op een unieke manier werd gelabeld, in samenspraak met de respectieve distilleerderij natuurlijk. Veel van die labels werden in de loop der jaren ‘officieel’ gebruikt om voor de whisky van die specifieke distilleerderij.

De Glen Mhor distilleerderij kreeg namelijk zijn naam van de Great Glen die ten westen van Form William vloeide. De distilleerderij werd in 1892 gebouwd door Birnie en Mackinlay, en werd tot in 1972 gerund door de Birnie familie. In 1983 sloot de distilleerderij zijn deuren en in 1986 werd ze afgebroken. Ondertussen behoort de distilleerderij tot de ‘verloren distilleerderijen’ van Schotland.

De Gordon & MacPhail Glen Mhor 1980 eens onder de loep nemen.

De Gordon & MacPhail Glen Mhor 1980 eens onder de loep nemen.

Proefnotitities

  • *Kleur*: licht geel
  • *Geur*: fris fruit, groene appels, lichte limoen, duingras, florale invloeden en lichte eik, zeste van appelsien en een vleugje leder. In de neus had ik ook een frisse toets die mij persoonlijk aan peterselie deed denken.
  • *Smaak*: Ook in de smaak had ik iets van gedroogd gras of gedroogde kruiden, een vleugje eik en hout en zelfs een subtiele rook. Smaken die mij deden denken aan een kampvuur aan de rand van het bos.
  • *Finish*: Een matig lange mooie afdronk. De zeste van appelsien die ik in de neus had, kwam in de afdronk ook terug naar boven.

Onze Mening

Het sample van de Gordon & MacPhail Glen Mhor 1980 stond al even in de kast te wachten op het ideale moment om te proeven. Maar goed ook, want het blijkt een whisky te zijn waar je van lekker lang van kan genieten. De smaak is mooi in balans en de finish is aangenaam en lang. Een iets oudere whisky dan wat ik gewoon ben, en iets duurder ook, maar toch een top product waar je even de tijd voor moet nemen. Doe je dat, dan zit je zo met je gedachten in een oude schommelstoel, op het terras van je huisje aan de rand van het bos, met de pijp in de hand te genieten van de ondergaande zon op een warme zomeravond. Alhoewel ik nu al jaren niet meer rook deed de Gordon & MacPhail Glen Mhor 1980 mij toch aan dat zalig gevoel denken … een aanrader!

Nog even meegeven dat het sample van de Ardmore 1996 ons werd opgestuurd door Benromach / Gordon & MacPhail. Dat neemt niet weg dat dat wij bij Whisky with Friends volledig onze eigen mening en proefnotities met jullie kunnen delen.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.