Skip to main content

Gordon & MacPhail Bunnahabhain Peated 8 Years Old – Proefnotities

By 29 June 2016January 17th, 2017Bunnahabhain, Islay, Proefnotities, Schotse Whisky
Gordon & MacPhail - Bunnahabhain Peated 8 Years Old

Hoog tijd om nog eens een sample te proeven. Vandaag is het de beurt aan de Gordon & MacPhail Bunnahabhain Peated 8 Years Old.

Bunnahabhain Peated 8 Years Old

Bunnahabhain (‘mouth of the river’), deelt zijn naam met het dorp dat rond de distilleerderij is ontstaan. De ontplooiing van de distilleerderij zorgde er immers voor dat er ook een gemeenschap ontstond die afhankelijk was van de distilleerderij voor wat betreft werkgelegenheid. Op die manier ontstond effectief een volledig dorp rond de distilleerderij!

De Bunnahabhain Peated 8 Years Old is, zoals de naam aangeeft, een Peated Bunnahabhain. Ik heb in het verleden al wel meerdere Bunnahabhain whisky’s geproefd, en de meeste daarvan hadden we een lichte invloed van peat, maar de peat was nooit echt overheersend (op een paar uitzonderingen na). Wel de Gordon & MacPhail Bunnahabhain Peated 8 Years old is daar inderdaad een uitzondering op. De whisky heeft gerijpt op refill sherry butts en werd gebotteld op 43% ABV.

The MacPhail’s Collection

De Bunnahabhain Peated 8 Years Old is een onderdeel van The MacPhail’s Collection van Gordon & MacPhail. De MacPhail’s Collection is een kleine en exclusieve reeds van top single malt scotch whiskies van verschillende distilleerderijen in Schotland. De distilleerderijen die momentele tot het The MacPhail’s Collection gamma behoren zijn Bunnahabhain, Glen Scotia, Glenglassaugh, Glenrothes, Glenturret, Highland Park en Tamdhu.

Proefnotities

  • Neus: Lichte toetsen van vanille en gedroogd gras met invloeden van tropische vruchten waaronder rijpe ananas, banaan en wat lichte rozijntjes. Een duidelijke peat is aanwezig in de neus, zonder dat hij alle andere geuren teniet doet.
  • Smaak: Fruitig om mee te starten. De ananas en banaan die ik in de neus had kwamen hier ook naar voor. Een opvallende peat die je over het algemeen niet terugvindt in een Bunnahabhain. Ook hier is die niet overheersend, maar toch prominent aanwezig.
  • Finish: Een licht zoete afdronk die overgaat in rokerigheid. Een best lange afdronk ook!

Onze mening

Ook dit sample van de Gordon & MacPhail Bunnahabhain Peated 8 Years Old werd ons toegestuurd door Gordon & MacPhail.

Ik weet ondertussen niet meer hoe lang dit sample flesje al in de kast staat, maar het moet al ettelijke maanden zijn. Wat ik wel kan meegeven is dat deze Gordon & MacPhail Bunnahabhain Peated 8 Years Old een aanrader is voor de peat liefhebbers onder ons. Misschien niet onmiddellijk wat je van een Bunnahabhain zou verwachten, maar dat maakt hem nu net zo anders. Opvallend is ook dat deze whisky (nog maar) 8 jaar oud is, wat je niet zou verwachten van deze lekkere dram!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

2 Comments

  • Harro Hildering says:

    Heb m laatst aangeschaft na aanleiding van review van ralfy. Heb m voor een mooie prijs op de kop getikt en is zeker een aanrader als je een klein budget hebt. Ik geniet ervan en even open laten staan maakt echt heel veel verschil, gewoon even half uurtje aan de kant zetten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.