Skip to main content

Glentauchers 1996 – Gordon & MacPhail – Proefnotities

Glentauchers 1996 - Distillery Labels - Gordon & MacPhail

In de reeks The Wood Makes the Whisky van Gordon & MacPhail is het vandaag de beurt aan de Glentauchers 1996!

De Glentauchers Distilleerderij

The Glentauchers Distillery Company werd gestart als een samenwerking tussen James Buchanan, de maker van de “Black & White” en “Buchanan” blends, en WP Lowrie. Voor het architecturaal werk werd beroep gedaan op een locale architect John Alcock.

De Glentauchers Distillery is trouwens een distilleerderij gelegen in Mulben, Keith, in de Speyside, gesticht in 1897. De productie werd er gestart toen James Buchanan Co. Ltd en een aantal mensen van Glentauchers Distillery Co. de handen in elkaar sloegen met Glentachers. De distilleerderij is werd stilgelegd (mothballed zoals dat heet) in 1985 door United Distillers en verkocht aan Allied Distillers.

De Single Malts van Glentauchers zijn eerder zeldzaam. De whisky werd immers voornamelijk gebruikt in blends. In 2000 werd een officiële botteling gereleased, een 15 jaar oude Glentauchers. Daarvoor werd echter al een semi-officiële botteling op de markt gebracht door Gordon & MacPhail. Ondertussen is de distilleerderij in handen van Pernod Ricard

Distillery Labels

Wat maakt de Distillery Labels van Gordon & MacPhail nu zo speciaal? Wel, in een partnership met de individuele distilleerderijen, werden alle whisky’s in de Distillery Labels reeks van Gordon & MacPhail voorzien van een uniek label. Veel van die unieke labels werden officieel gebruikt in de geschiedenis van de desbetreffende distilleerderij op hun eigen bottelingen. Tot op vandaag zorgt die vertrouwensrelatie met Gordon & MacPhail ervoor dat Gordon & MacPhail nog steeds whisky’s kan bottelen van verschillende leeftijden, vintages en op verschillende alcohol percentages, elk met hun uniek label.

Glentauchers 1996 – Gordon & MacPhail

Deze Glentauchers 1996 van Gordon & MacPhail werd dus in 1996 in de Glentauchers distillery gedistilleerd, maar daar vertel ik waarschijnlijk niets nieuws mee. De whisky heeft  op first fill sherry butts gerijpt, en werd in 2016 gebotteld op 43% ABV.

Proefnotities

  • Neus: Gestoofde peren, bosvruchten, melkchocolade, kastanjes en een stevige portie tropische vruchten waaronder ananas, banaan en kiwi. Een aantal zaken die ik wel vaker ruik in een Sherry matured whisky. Een opvallend frisse toets op het einde die ik met citroengras associeerde samen met een pittige gember.
  • Smaak: De gember die ik in de neus had vond ik onmiddellijk ook in de smaak terug, samen met een stevige peper, zoethout, een lichte vanille en een plantaardige toets.
  • Finish: Een matig lange afdronk waarbij vooral chocolade bij mij bleef hangen.

Onze mening

De Glentauchers 1996 is een heerlijk gebalanceerde whisky met verrassend veel aroma’s en smaken. Een vlot drinkbare en blijkbaar ook betaalbare Glentauchers. Volgens mij ook een ideale whisky om de niet whisky kenners te introduceren in de wondere wereld van de whisky. Niet extreem, maar mooi in balans.

Wil je weten waar je deze Glentauchers 1996 van Gordon & MacPhail kan kopen en aan welke prijs? Dan informeer je best even bij Eric Vermeire van Whisky Warehouse. Hij laat je met plezier weten waar je hem nog op de kop kan tikken.

Met dank aan de mensen van Gordon & MacPhail om ons een sample van deze whisky op te sturen!

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.