Skip to main content

Glenmorangie Tùsail: de terugkeer van een zeldzame graansoort

Glenmorangie Tùsail Sfeer Foto

Glenmorangie stelt ons zijn nieuwste gelimiteerde editie uit de bekroonde Private Edition-reeks voor: Glenmorangie Tùsail.

De Glenmorangie Private Edition-reeks

Sinds 2010 brengt Glenmorangie jaarlijks een zeldzame single malt op de markt. De releases uit de Glenmorangie Private Edition zijn ontworpen en geproduceerd om whiskykenners en -verzamelaars te inspireren en te intrigeren.

De nieuwste release, Glenmorangie Tùsail, nodigt liefhebbers uit om de invloed te ontdekken van een bijzondere gerstvariëteit op de Glenmorangie single malt.

De Maris Otter-wintergerst

Maris Otter-wintergerst werd voor het eerst 50 jaar geleden geoogst voor commerciële doeleinden. Zijn intense smaak zorgde ervoor dat de gerst al snel een hoeksteen werd van de artisanale Engelse brouwindustrie. De vraag naar de gerstsoort begon echter af te nemen toen producenten overschakelden op soorten met een hoger rendement – en de typische smaak raakte in verval.

Zich bewust van het risico sloten twee Britse zaadhandelaars een partnerschap dat de zuiverheid van het graan moest herstellen en Maris Otter zou redden van de verdwijning.

Hun inspanningen wekten weldra de interesse van de directeur Distillatie en Whiskycreatie van Glenmorangie, die bekend staat om zijn streven naar de beste kwaliteit zonder compromissen.

Glenmorangie Tùsail

Glenmorangie Tusail Bottle & Carton

Glenmorangie Tusail Bottle & Carton

Dr. Bill Lumsden bestelde een partij van de wintergerst en zorgde ervoor dat het graan traditiegetrouw op de vloer gemout werd als ingrediënt voor Glenmorangie Tùsail (Schots- Gaelisch voor ‘originary’ (oorspronkelijk)).

Dr. Bill Lumsden: “Toen we het verhaal hoorden van de vastberaden beschermers van dit smaakvolle graan, leek hun ethos – en de gerst zelf – perfect voor een Glenmorangie single malt. Ik wist dat het intense smaakprofiel een intrigerend contrast zou vormen met de delicatere huisstijl van Glenmorangie, zodat een whisky ontstond die kenners zou betoveren. Het resultaat is een eerbetoon aan de Maris Otter-soort, met rijke, rustieke aroma’s van notentoffee, zoete gerstemout, gember, kaneel, melasse en dadels, aangevuld met de karakteristieke Glenmorangie-tonen van perzik, sinaasappel en gerookte peer.”

De Glenmorangie Tùsail is gebaseerd op de unieke en intense smaak van Maris Otter-gerst dat een intrigerend contrast vormt met de delicate huisstijl van Glenmorangie. Het resultaat is een whisky met rijke, rustieke aroma’s van notentoffee, zoete gerstemout, gember, kaneel, melasse en dadels, aangevuld met de karakteristieke Glenmorangie-tonen van perzik, sinaasappel en gerookte peer.

Smaak, prijs en beschikbaarheid

Glenmorangie Tùsail is niet koud gefilterd en gebotteld op 46% alc./vol.

Glenmorangie Tùsail is een heldere, okerkleurige whisky met rijke en rustieke aroma’s van notentoffee, zoet gerstemout, gember, kaneel, melasse en dadels, aangevuld met de karakteristieke Glenmorangie-tonen van perzik, sinaasappel en gerookte peer.

Glenmorangie Tùsail is verkrijgbaar vanaf 70 euro bij de betere whiskyhandelaar vanaf midden februari.

Stefaan Lesage

Software Developer / geek / blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) / Sci-Fi & fantasy lover en natuurlijk Whisky liefhebber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.